Άγνωστα μικρόβια κατακλύζουν τα Μετρό του κόσμου

Date:

Οι σταθμοί και οι συρμοί του Μετρό λειτουργούν ως “θερμοκήπια” για εκατομμύρια παθογόνους οργανισμούς, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 10% είναι παντελώς άγνωστοι στους επιστήμονες.

Επιστήμονες  του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μέησον συνέλεξαν και ανέλυσαν χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνεια σε σταθμούς και συρμούς του Μετρό της Νέας Υόρκης για να δημιουργήσουν τον πρώτο μικροβιακό χάρτη (PathoMap) για μέσο μαζικής μεταφοράς.  

Προέκυψε ότι σχεδόν το μισό γονιδίωμα από όλα ανεξαιρέτως τα δείγματα δεν ταίριαζε με κανέναν γνωστό οργανισμό, πράγμα που, όπως είπαν οι επιστήμονες, «δείχνει τον τεράστιο πλούτο των άγνωστων μικροβιακών ειδών που είναι πανταχού παρόντα στις αστικές περιοχές». Μόνο το 0,2% του DNA που συλλέχθηκε ταίριαζε με το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το 47% των μικροοργανισμών ήταν βακτήρια, ενώ ανακουφιστικό είναι το εύρημα ότι μόλις το 0,03% των δειγμάτων αφορούσε σε ιούς, όπως αυτός της γρίπης για παράδειγμα.

Επίσης, θετικό είναι ότι από τα γνωστά βακτήρια που βρέθηκαν στο Μετρό, το 57% δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση, ενώ το 31% είναι βακτήρια που θα μπορούσε να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, το 12% αποτελείται από κανονικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

—Κάθε συρμός και ένα οικοσύστημα

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι δεκάδες είδη μικροβίων ενδημούν αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές των συρμών, ενώ κάθε συρμός φιλοξενεί διαφορετικά “δημογραφία” μικροβίων.

Ορισμένες γραμμές του Μετρό, που διασχίζουν συγκεκριμένα προάστια, έχουν περισσότερα μικρόβια (στη Νέα Υόρκη αυτή είναι το Μπρονξ) και άλλες γραμμές, που διασχίζουν διαφορετικά προάστια, έχουν λιγότερους μικροοργανισμούς. Όσο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές διασχίζει ένας συρμός, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων διαθέτει.

—Πρακτικές προεκτάσεις

Η ανάλυση των μικροβίων του Μετρό θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην ακριβέστερη πρόληψη κινδύνων από επιδημίες, στην καλύτερη προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις και γενικά στη δημόσια υγεία.

«Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν μια χειρολαβή του Μετρό δεν σκέφτονται ότι σφύζει από ζωή. Τώρα θα πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα», σχολιάζει ο Δρ Μέησον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον μέσο ανθρώπινο οργανισμό επιβιώνουν μικρόβια δεκαπλάσια από τα κύτταρά του. Αυτό το τεράστιο μικροβίωμα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην κατάσταση της ανθρώπινης υγείας. Μέχρι σήμερα, όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τις μικροβιακές κοινότητες που περιβάλλουν τους ανθρώπους στους δρόμους, στα κτίρια και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Systems.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...