Γιατρός μέσω… tablet σε Γαύδο, Κάντανο και Σφακοπηγάδι!

Date:

Μπορεί οι απομακρυσμένες περιοχές των Χανίων να πάσχουν σε θέμα ιατρικής κάλυψης, όσον αφορά την… φυσική παρουσία γιατρού, όμως απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής, χάρη στο νέο πρόγραμμα που υλοποιεί η 7η ΥΠΕ, σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Tο έργο που εφαρμόζεται και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Προληπτικής ιατρικής και στηρίζει κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης παρουσιάστηκε χθες στις 11.00 το πρωί, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης στα γραφεία της.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην υλοποίησή του συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2013 με τη συνεργασία και συμβολή των Διοικήσεων των νοσοκομείων και σ αυτό έχουν ενταχθεί αρχικά δέκα (10)  Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης και συγκεκριμένα:

Στο Νομό Ηρακλείου: Π.Ι. Χερσονήσου και Π.Ι. Μαλίων του Κ.Υ. Καστελλίου,  Π.Ι. Ζαρού- Γρηγοριά του Κ.Υ. Μοιρών.

Στο Νομό Λασιθίου: Π.Ι. Τουρλωτής και Π.Ι. Ζάκρου του Κ.Υ. –Γ.Ν. Σητείας και το Κ.Υ. Τζερμιάδων.

Στο Νομό Χανίων: Π.Ι. Ανώπολης Σφακίων του Κ.Υ. Βάμου, Π.Ι. Γαύδου του Κ.Υ. Κανδάνου, Π.Ι. Σφακοπηγαδίου του Κ.Υ. Κισσάμου, το Κ.Υ. Καντάνου

Στο Νομό Ρεθύμνου: Κ.Υ. Ανωγείων

Μέχρι στιγμής μέσα από το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone έχουν ληφθεί και αποσταλεί περισσότερες από 380 εξετάσεις.

Το Πρόγραμμα αξιοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας και συγκεκριμένα το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone στον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με ιατρικά μηχανήματα νέας γενιάς, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

Κάθε ιατρείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής παραλαμβάνει από ένα ηλεκτροκαρδιογράφο, σπιρόμετρο, οξύμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο, καθώς και ένα tablet, καθώς και σχετικό αναλώσιμο υγειονομικό  υλικό.

Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω εξοπλισμό του προγράμματος, οι ιατροί των περιοχών που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο και να πραγματοποιούν τις ιατρικές τους εξετάσεις, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone– στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους.

Ο καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί  θα λάβουν την εξέταση και θα αποστείλουν εντός 24 ωρών  τη γνωμάτευσή του στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, τα Π.Ι. και τα Κ.Υ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορούν πλέον να παρέχουν και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Για την ανάγκη εφαρμογής και το σημαντικό ρόλο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μίλησε η Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου, δηλώνοντας ότι :

«Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας  αποτελούν προτεραιότητα της 7ης ΔΥΠΕ, το οποίο φαίνεται τόσο από τις μέχρι σήμερα πιλοτικές εφαρμογές όσο και από το σχεδιασμό της ΔΥΠε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου υπερέχουν οι προτεινόμενες δράσεις e-health. Και αυτό γιατί βλέπουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας ( όποια μορφή και αν έχουν, όπως ηλεκτρονική πληροφόρηση και διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, τηλεϊατρική, τηλεσυμβουλευτική, κατ’ οίκον νοσηλεία)  ως ένα από τα εργαλεία που θα μειώσουμε τις ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδεχτήκαμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone σε 10 σημεία του νησιού, απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, με δύσκολη πρόσβαση και συχνά με αυξημένη τουριστική κίνηση. Ήδη ενεργά λειτουργούν τα 6  σημεία και βρίσκονται σε εξέλιξη τα υπόλοιπα.  Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αυτός της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκπληρώνεται τη στιγμή που ένας στους τρεις εξεταζόμενους παραπέμπεται για παραπέρα εξετάσεις ή προτείνεται να τεθεί υπό παρακολούθηση Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό περίπου 25-30% και αυτό νομίζω είναι η προληπτική ιατρική, παραπέμπεται σε εξειδικευμένους γιατρούς στο νοσοκομείο ή για παραπέρα εξετάσεις»

zarpa.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...