Δήμαρχος και αναγνωρισιμότητα – Στοχασμοί ενός πολίτη

Date:

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ/ μεγάλα και αψηλά τριγύρω μου έχτισαν τείχη…

Α. όταν έχτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω / αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμο έξω.» (Κ. Καβάφης)

Μήνυμα ελπίδας η διαδικασία εκλογής του υποψήφιου (μη αναγνωρίσιμου) έτσι χαρακτηρίζεται από τα μέσα επικοινωνίας δημάρχου Γιάννη Σαρρή για την ιστορία της Χανιώτικης πραγματικότητας. Ελπιδοφόρο γιατί για πρώτη φορά ένα σύνολο ανθρώπων που συμμετείχαν ελεύθερα στην πρωτοβουλία πολιτών εκφράστηκε ψηφίζοντας τον Γιάννη Σαρρή.

Άραγε η αναγνωρισιμότητα αυτή την εποχή είναι ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ? Φυσικά και δεν είναι. Αυτή την εποχή θα πρέπει να αναζητείτε το πρωτογενή άφθαρτο και αγνό ιδεολογικά και πραχτικά άτομο για να αναλάβει μια θέση εξουσίας. Ένα άτομο που θα  έχει αγωνιστεί με σθένος συνείδηση και βαθειά γνώση των πραγματικών προβλημάτων να μην έχει φθαρεί στο υπάρχον σύστημα και νοθευτεί η πρακτική του με συμβιβασμούς που θα καθιστούσαν αδύνατο να υπερασπίσει τις ανάγκες και τα όνειρα των  πολιτών.

Ο διαρκής αγώνας ενός πολίτη με ουσιαστική δράση με παρουσία, άποψη και ζωντανή πολιτική βούληση είναι το σημαντικότερο χάρισμα που τον κάνει να γνωρίζει από μέσα τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στην πόλη του αλλά και  ευρύτερα. Σαν γνώστης όλων αυτών θα μπορούσε να αγωνισθεί και να πράξει αυτά που ονειρεύτηκε και ασταμάτητα διεκδικούσε μαζί με τους συμπολίτες του…

Παρών σε κάθε διαμαρτυρία , παρών σε κάθε αγώνα , ευαισθητοποιημένος και αλληλέγγυος για μια ποιότητα και αισθητική ζωής με βάση τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που εκλέχτηκε αυτός (ο μη αναγνωρίσιμος πολίτης) και αναφέρομαι στον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Σαρρή να διεκδικήσει σαν δήμαρχος πλέον λύσεις για την χανιώτικη πραγματικότητα που τόσο καλά ξέρει.

Αναγνωρίσιμος μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε με την κάλπικη δύναμη των διαφημίσεων είναι ο γνωστός τρόπος ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έτσι παραμερίζονται τα πρωτογενή… και εγκλωβίζεται η σκέψη μας σε δισταγμούς και διλήμματα… είναι ένας πονηρός τρόπος να ελέγχουν την κάθε επιλογή να κατευθύνουν και να υποσκάπτουν την οποιαδήποτε ελπίδα που θα μπορούσε να υπάρχει. Εάν καταχτούσαμε μια διαφορετική στάση πέρα από τα συνηθισμένα και φαινομενικά ασφαλή ταχτήκαν δοκιμάζαμε να περπατήσουμε έστω και σαν δοκιμή πιο πέρα από τα γνωστά μονοπάτια… ίσως η θεά να μας εκπλήξει να μας δώσει όπλα άλλου μεγέθους πέρα από ανταγωνισμούς υποκρισίες και υπογείους θανάτους.

Ένα ιδεολογικό αλλά και βιώσιμο κόσμο αξιών που θα εμπεριέχει μέσα του την ανατροπή θα τροφοδοτείται από τον ενεργό πολίτη που διψά για την ιδέα ενός πραγματικά καλύτερου κόσμου… και ιδέα ίσον δυναμική ίσον νίκη στην αλλοτρίωση του επιτηδευμένου ταριχευμένου και νεκρού συστήματος που μας πλασάρουν από  πανταχόθεν… ένα σκιάχτρο να μας φοβίζουν το λάβαρο των συμφερόντων… Αυτό που έγινε στα Χανιά πριν λίγες μέρες θα έμοιαζε ανέφικτο παλιά… Είναι ένας τρόπος που έρχεται από το μέλλον… ή από την αναγκαιότητα , ο πολίτης να μην είναι απών αλλά να συμμετέχει να ορίζει και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικώντας μια ζωή όχι ασαφώς χαρτογραφούμενη  θυσία στα συμφέροντα των λίγων. Αλλά μια ζωή με βάσει τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. ΕΙΘΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΙΑΚΡΙΝΩ… είθε να μάθουμε πόσο πολύ μας αφορά ένας λαός, όχι επαίτης αλλά αφέντης

Μαρία Αιραμ

Εικαστικός-  Δημιουργός – Ηθοποιός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...