Διαμαρτυρίες για την ματαίωση της σήμανσης των ελαιολάδων εστίασης μετά απο πιέσεις των “βόρειων”

Date:

Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στα όργανα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στον «πάγο» το μέτρο της διάθεσης του ελαιολάδου στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.), σε ειδικές φιάλες μιας χρήσης, που θα έχουν ειδικό σύστημα ανοίγματος, το οποίο δεν θα μπορεί να ξανακλείσει μετά την πρώτη χρήση του.

Αυτό ανακοίνωσε σε δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Ντάσιαν Τσιόλος, την Πέμπτη (23/5/2013), στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με εκπροσώπους από εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταναλωτικές οργανώσεις, για να καταλήξει σε μια διαφορετική λύση.

Όπως ανέφερε, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, το μέτρο είχε σαν στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές.

Όμως, μετά από τις τρομερές πιέσεις που του ασκήθηκαν από τις «βόρειες χώρες», αποφάσισε να το αποσύρει, υποκύπτοντας ουσιαστικά στο «λόμπυ» των χωρών που δεν παράγουν αλλά καταναλώνουν ελαιόλαδο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν θα πάνε στον «πάγο» και τα υπόλοιπα μέτρα που περιλάμβανε το «σχέδιο δράσης» για τον ελαιοκομικό τομέα, που είχε ανακοινώσει ο Επίτροπος πέρσι τον Ιούνιο (αφορά τροποποιήσεις των Κανονισμών 29/2012 και 2568/1991).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, εκφράζουν τον προβληματισμό τους «για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «υποκύπτει» στις πολιτικές πιέσεις και να αποσύρει ένα πολύ αναγκαίο μέτρο για τη βελτίωση της σήμανσης και της ποιότητας του ελαιολάδου στην ΕΕ». Όπως υποστηρίζουν, το μέτρο ήταν ζωτικής σημασίας για τις χώρες παραγωγής ελαιολάδου και να εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα για τους καταναλωτές.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Pekka Pesonen προειδοποίησε :

«Είναι εντελώς γελοίο η Επιτροπή να αποσύρει το μέτρο αυτό λόγω πολιτικών πίεσων, ένα μέτρο που συζητείται πάνω από ένα χρόνο, υποστηρίχθηκε από 15 κράτη μέλη της ΕΕ και πέρασε μέσα από όλες τις σωστές νομικές διαδικασίες. Ήταν ένα πολύ απλό μέτρο που ήταν θετικό για όλους. Αντιπροσώπευε ένα πρώτο βήμα στην εφαρμογή του «σχεδίου δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα του ελαιολάδου, ενός προϊόντος το οποίο έχει θρεπτική αξία και όφελος για την υγεία των καταναλωτών».

Και συνέχισε: «Ίσως το μέτρο δεν εξηγήθηκε αρκετά καλά. Ήταν αναγκαία η απαγόρευση επαναχρησιμοποίησης για τα φιαλίδια του ελαιολάδου που βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων.

Τα εστιατόρια τείνουν να ξαναγεμίζουν τα φιαλίδια αυτά με ελαιόλαδο από διαφορετικές κατηγορίες, χωρίς να ενημερώσουν τους καταναλωτές, κάτι που και δεν είναι δίκαιο. Η αύξηση του κόστους από το μέτρο ήταν αμελητέα και δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε σε αυτό.

Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι η Επιτροπή κάνει μια τέτοια στροφή και ουσιαστικά υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις. Καλώ την Επιτροπή να αναθεωρήσει την απόφασή της. Ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για το έργο του και ανακοινώνω ότι θα συνεργαστούμε με την Επιτροπή να συνεχίσει το «σχέδιο δράσης» του ελαιολάδου, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών».

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...