Διαχρονική η επωδός: “Δυστυχώς επτωχεύσαμε”

Date:

Του Αντώνη Χαρχαλάκη

Πράγματι έτσι είπε ο Τρικούπης, αλλά από τη σύστασης ου ελληνικού κρατιδίου, ήταν η ζοφερή πραγματικότητα για τους Ρωμιούς! Που σαν… αμοιβή είχαν χύσει το αίμα τους, είχαν σακατευτεί, είχαν χάσει  και το ελάχιστο βιός τους! Γιατί αυτό; θα ρωτήσετε ίσως… Μα γιατί οι ξένοι τραπεζίτες, με συνεργούς τους ντόπιους κοτζαμπάσηδες, τους Φαναριώτες και τους πάμπλουτους καραβοκυραίους, κατάφεραν να ωφελήσουν μοναχά το μπεζαχτά τους και τους ξένους τυχοδιώκτες, από τα δύο δάνεια της επανάστασης! Με αυτές τις αναφορές πάει αγαπητοί μου η σκέψη σας στους ευρωπαίους “εταίρους” της τωρινής συγκυρίας; Αν ναι, σωστά μαντεύετε! Φυσικά , πάντα υπάρχουν εκείνοι οι πατριώτες που βλέπουν τη ρεμούλα και τη διασπάθισή των οικονομικών της πατρίδας μας. Ένας τέτοιος, ο ηρωικός Θ. Κολοκοτρώνης, που τα ‘βλεπε, έγραφε στους Σπετσιώτες: “Οι άρχοντές μας δεν παραδειγματίζονται από εσάς, να εξοδεύσουν από τα ιδικά των, αλλά σφετερίζονται τα της Πατρίδος”… Αθάνατε Γέρο! Και των καιρώ εκείνω, με απερίγραπτη ασυνειδησία, άρχισε το ανεμοσκόρπισμα των εκατομμυρίων, που τα περισσότερα από διάφορους δρόμους ξαναγύρισαν πάλι στα χέρια των τοκογλύφων – Δανειστών!!! Η πρώτη τους δουλειά,  ήταν να βρούνε, για την χώρα μας , υπουργούς, στρατηγούς και άλλους “αρμοδίου”. Δεν έχω τα ονοματεπώνυμά τους  αγαπητοί μου, όμως μπορώ να τους δώσω τα ονόματα απογόνων τους: Άκης Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Παπανδρέου και άλλοι, που θα μου πιάνανε όλες τις σελίδες του παρόντος!! Όλα τούτα κι άλλα αναρίθμητα οδηγήσανε σ’ αυτό που συμπύκνωσε η φράση του Τρικούπη την οποία έχω σαν τίτλο… Γι’ αυτό μας ήρθε ο ΔΟΕ της εποχής, ίδιος κι απαράλλαχτος με την “Τρόικα” των ημερών μας! Τρέμανε οι προπαππούδες – παππούδες μας τότε, όπως τρέμουμε κι εμείς σήμερα… Κι όταν λέω εμείς, εννοώ εσάς το πόπολο, γιατί ξέρουμε τις διομολογήσεις που  υπογράφουν οι… αρμόδιο, με “εγγυήσεις” τις συντάξεις, τους μισθούς, τις τιμές των καταναλωτικών μας αγαθών, τις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων (μας) και άλλων, ων ουκ έστι αριθμός… ώ αθλία Ελλάς! Ω δύστυχε λαέ μου! Όπως ίσως θα ‘λεγε στο “Θούριο’ του ο Ρήγας… Που αν ζούσε τα ίδια θα ‘γραφε… Τί … δώσανε στον ΔΟΕ (Τρόικα της εποχής) οι προπάτορες των αμαρτωλών σημερινών κυβερνώντων; Τα μονοπώλια στο αλάτι,  τα τσιγαρόχαρτα, τα σπίρτα,, τις τράπουλες, το πετρέλαιο, τη  σμύριδα της Νάξου, το φόρο του καπνού, του χαρτοσήμου, τα έσοδα του τελωνείου του Πειραιά! Επί πλέον (για .. ρεζέρβα) τα τελωνεία της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Βόλου και του Λαυρίου!!! Τα έσοδα απ’ όλους αυτούς τους φόρους, τα λογάριασε η επιτροπή των ξένων που τα πήρε, σε 28.900.000!! Αυτές κυρίως, αλλά όχι μόνο, ήταν οι διομολογήσεις προς τους ξένους για τα δάνεια που έδωσαν στους πολιτικούς των χρόνων εκείνων!…
Αυτά… τα ολίγα, για να δούμε – συγκρίνοντας τα με τα σημερινά – γιατί ήταν επιτυχής ο χαρακτηρισμός “Ψωροκώσταινα”. Αν και δεν λέγεται σήμερα, εν τούτοις ισχύει στο απόλυτο! Κι όμως οι απόγονοι εκείνων των Κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών, Τραπεζιτών και λοιπών… κάνοντας περίπου τα ίδια με την αιώνια “ξένη ακρίδα”, κομπάζουν κιόλας για τα δις που… καταφέρνουν και… ξεκολλήσανε από τους σημερινούς δανειστές! Ισχυριζόμενοι αναισθήτως τα περί του “μη δυναμένου άλλως ποιήσαι”!!! Κι ωστόσο, αφού δεν γίνεται αλλιώς, πετσοκόβουν τα πάντα, βάζοντας χέρι ακόμα και στην εδαφική μας ακεραιότητα! Κι εμείς τί κάνουμε; Απλώς τους εγκρίνουμε, και μουρμουρίζουμε κάποιες δικαιολογίες, ερωτώντας – κυρίως τους εαυτούς μας – “Και ποιόν ή ποιούς να ψηφίζαμε;”
Σ… Ρωμιοί πεζεβέγκ, σεϊτάν μιλιέτ… όπως έλεγε κάποιος Τούρκος αγάς… Που από αυτούς λέει … ελευθερωθήκαμε… Άκου πράματα τζάνεμ.. Βάϊ Βάι ερίφ… Βάι Βάι σερσέμ Γιουνάν….

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...