Εγκαινιάσθηκε ναός του Αγίου Ανδρέα

Date:

Ο Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, ο επί τριάντα έτη Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, έχει επιτέλους στην Κρήτη περικαλλή ιερό Μητροπολιτικό ναό, αφιερωμένο στο όνομά του.
Τα εγκαίνια του ναού έγιναν την ημέρα της εορτής του Αγίου, Παρασκευή,4 Ιουλίου, ημέρα ονομαστικής εορτής και του Σεβασμ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στον οποίον οφείλεται το εργώδες επίτευγμα της αποπεράτωσης του ναού, τον οποίον είχαν θεμελιώσει οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κρασονικολάκης πριν από 35 χρόνια! Την ευχή να αφιερωθεί ο ναός στον Άγιον Ανδρέα είχε εκφράσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, όταν επισκέφθηκε τη νεοσύστατη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου το 2002. Κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής χοροστάτησε ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο δε Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος εξεφώνησε μεστό σε μηνύματα λόγο. Τα ιερά εγκαίνια ετέλεσαν το πρωί της Παρασκευής ο Σεβασμ. Αρκαλοχωρίου Ανδρέας (κεντρικό κλίτος, αφιερωμένο στον Άγ. Ανδρέα), ο Σεβασμ. Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος (δεξιό κλίτος, αφιερωμένο στον Άγιο Ματθίαν) και ο Σεβασμ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (αριστερό κλίτος, αφιερωμένο στους Τρείς Ιεράρχες). Παρόντες στον εσπερινό ήταν και οι λοιποί Σεβασμ. Αρχιερείς της Κρήτης (πλήν του Σεβασμ. Ιεραπύτνης, που βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα). Τις τελετές ετίμησαν επίσης ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, πολλοί κληρικοί, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και οι Άρχοντες του τόπου. Πλήθος πιστών εξέφρασε παντοιοτρόπως τη συγκίνησή του, εκτιμώντας προφανώς ὀχι μόνο το γεγονός, ότι το Αρκαλοχώρι κοσμείται ήδη με ναό περίλαμπρο και με άλλους χώρους, που θα καλύψουν ζωτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, αλλά, πολύ περισσότερο, τη μεγάλη ευλογία, ότι έχει πλέον στον τόπο του, ως πολιούχον, έναν από τους διασημότερους ποιητές και μελωδούς του Βυζαντίου, στον οποίον οφείλουμε όχι μόνο τον «Μεγάλο Κανόνα». Εύστοχα εξαίρει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης στο σεπτό Γράμμα Αυτού προς τον Σεβασμ. Αρκαλοχωρίου τη συμβολή του ποιμνίου του στην ολοκλήρωση του θεοφιλούς αυτού έργου.

Ευχή δική μας είναι, ο νέος αυτός ναός, με φροντίδα του δυναμικού οιακοστρόφου της οικείας Μητροπόλεως και συναρωγή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης, να αναδειχθεί σε ιερό κέντρο γνωριμίας ολόκληρου του Κρητικού λαού με τον Άγιον Ανδρέαν, ο οποίος, έμπλεως σοφίας της ουρανίου, «ηδύνει έκτοτε πάντων τας καρδίας».

Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...