Εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικων, χημικών και απεμπλουτισμένου ουρανίου πεταμένα στη Μεσόγειο [βίντεο]

Date:

Η αλιεία έχει γίνει μία επικίνδυνη δουλειά για τα δύο αδέλφια από την περιοχή της Μολφέτα της Ιταλίας, τον Μισέλ και τον Τζιοβάνι. Ο λόγος η επαφή με επικίνδυνα χημικά και πυρομαχικά που βρίσκονται στη θάλασσα. Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Euronews με τίτλο «Χημικά όπλα, η κρυμμένη κληρονομιά», αποδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος με τα χημικά στη θάλασσα της Μεσογείου αλλά και όλης της Ευρώπης.

Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη διαδικτυακή σελίδα του euronews οι ψαράδες λένε: «είχαμε προβλήματα στην αναπνοή, μετά 4 ώρες δουλειάς δε μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Τα μάτια μας καίγανε και είχαμε πρόβλημα με τα δάκτυλά μας, ιδιαίτερα με τις άκρες που χρησιμοποιούμε όταν δουλεύουμε. Στο σώμα μας εμφανίστηκαν κόκκινα σημάδια σα μανιτάρια. Μετά από λίγο στέγνωναν και εξαφανίζονταν».

Τι ευθύνεται γι’ αυτά τα συμπτώματα; Σύμφωνα με τους ψαράδες, το αέριο μουστάρδας που είναι διάσκορπο στις ακτές της Μολφέτα: «Τα δοχεία διαβρώνονται και τα χημικά βγαίνουν από τα δοχεία και γίνονται ένα με το νερό. Έτσι όταν τραβάμε τα δίχτυα τα χημικά καίνε τα χέρια και τα μάτια μας». 

Και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου ψάρευε και έβγαζε βόμβες που είχαν ρίξει οι Γερμανοί και οι Άγγλοι κατά μήκος της ακτής. Όταν ο καιρός είναι κακός οι βόμβες παρασύρονται και χάνονται στο βαθύ πέλαγος. Όταν όμως ο καιρός είναι καλός εδώ μπορείς να βρεις συμβατικές και μη συμβατικές βόμβες, μεταξύ αυτών και βόμβες αερίου μουστάρδας».

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, «εδώ και δεκαετίες στις ιταλικές θάλασσες βρίσκονται εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών. Τον Δεκέμβριο του 1943 Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν συμμαχικά πλοία στο λιμάνι του Μπάρι. Ένα από τα πλοία που βυθίστηκαν, το αμερικανικό JohnHarvey, μετέφερε φορτίο αερίου μουστάρδας. Το αέριο μουστάρδας χύθηκε, μόλυνε και σκότωσε στρατιώτες και πολίτες. Ότι απέμεινε πετάχθηκε στη θάλασσα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν 90.000 όπλα που μολύνουν την ακτή του Μπάρι».

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον μηχανικό περιβάλλοντος Μασιμιλιάνο Μπισιτέλι στις ιταλικές θάλασσες υπάρχουν και βόμβες διασποράς  απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υποστηρίζει ότι τα νατοϊκά αεροσκάφη πέταξαν τις βόμβες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι βόμβες βρίσκονται μόλις 100 μέτρα από τις παραλίες. «Πολλές βόμβες βρίσκονται και στα λιμάνια που οι ψαράδες αγκυροβολούν τα πλοία τους».

Από τη Βαλτική έως τη Βόρεια Θάλασσα εκατομμύρια πυρομαχικά βρίσκονται στον ευρωπαϊκό βυθό. Λίγα μέτρα από την ακτή του Βελγίου βρίσκονται 35.000 τόνοι χημικών πυρομαχικών από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Η αλιεία και η κολύμβηση απαγορεύονται.

Ο Ζαν Σαβελκόζ ειδικός στο ζήτημα τονίζει ότι κάποια από τα χημικά πυρομαχικά που αποθηκεύτηκαν στη θάλασσα σύντομα θα διαρρεύσουν. «Πολιτικές ηγεσίες και κόμματα πρέπει να πάρουν θέση. Αν αυτά τα πυρομαχικά εκραγούν στο βυθό της θάλασσας οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Στη Βαλτική θάλασσα υπάρχουν 1,6 δισεκατομμύριο τόνοι πυρομαχικά ενώ στη Βόρειο Θάλασσα 1,2 δισεκατομμύριο τόνοι».

Ο Ματέο Ντι Τζέο δημιούργησε την Οικολογική Ομάδα Πολιτών της Μολφέτα. 50 μέτρα από την παραλία υπάρχουν πυρομαχικά. Η σύζητηση στην Ιταλία έχει αναζωπυρωθεί μετά τα σχέδια για τα χημικά αποθέματα της Συρίας. «Ανησυχήσαμε όταν μάθαμε ότι τα χημικά θα καταστραφούν κοντά στις ιταλικές ακτές. Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει κατά πόσο η προτεινόμενη διαδικασία, δηλαδή η υδρόλυση, είναι η καλύτερη επιλογή. Θα τα θάψουν στο βυθό της θάλασσας; Κι αν ναι, τη μία ακούμε για τη Μεσόγειο και την άλλη για τον ωκεανό. Όπου και αν αποθηκευτούν υπάρχει κίνδυνος.»

Ο Μισέλ και ο Τζιοβάνι περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.  Δεν έχουν λάβει κάποιο βοήθημα παρά μόνο συμβουλές. «Μας είπαν να φορέσουμε ειδική φόρμα εργασίας και μάσκα αερίων. Εγώ σκέφτηκα, πού νομίζεις ότι δουλέυω; Στη θάλασσα ή σε εργοστάσιο χημικών;»

Ενώ κυβερνήσεις και στρατός μιλούν πλέον πιο ανοικτά για τα πυρομαχικά στη θάλασσα πολλοί φοβούνται ότι τα επικίνδυνα χημικά είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουμε φανταστεί.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Euronews διάρκειας 8 λεπτών:

Χημικά όπλα, η κρυμμένη κληρονομιά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...