Ελλείψεις και ανεπάρκειες κατά την εκτέλεση του έργου επέκτασης του αερολιμένα Χανίων

Date:

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χ. Μαρκογιαννάκης με θέμα «Ελλείψεις και ανεπάρκειες που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου επέκτασης του αερολιμένα Χανίων», στην οποία αναφέρει:

 Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία προϋπολογισμού 110.000.000 ευρώ του προγράμματος ΕΣΠΑ,  που αφορά την επέκταση του αεροσταθμού, κατασκευή του πύργου ελέγχου κ.λπ. στον αερολιμένα Χανίων, η οποία, όταν περατωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν τον διπλασιασμό της ημερήσιας εξυπηρέτησης επιβατών του αερολιμένα.

Με την πρόοδο των εργασιών, όμως, διαπιστώνονται πλείστες όσες ελλείψεις και ανεπάρκειες στη σχετική μελέτη, που αφορούν το κτήριο του αεροσταθμού, τον νέο πύργο ελέγχου και το σύστημα παραλαβής και ελέγχου των αποσκευών (HBS). Ο σημαντικά περιορισμένος αριθμός check-in points και πυλών ελέγχου χειραποσκευών, η παράλειψη εγκατάστασης συστήματος C.U.T.E. (Common User Terminal Equipment) κ.ά, είναι μερικά από τα αναφερόμενα προβλήματα στην από 26/02/2014 σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων και τις αλλεπάλληλες επιστολές του αερολιμενάρχη Χανίων,  προς τον Διοικητή της ΥΠΑ.

Οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες αυτές, που οφείλονται στην μη επικαιροποίηση της προ δεκαετίας συνταχθείσης μελέτης,  σε συνδυασμό με τη μη εγκατάσταση radar προσέγγισης, την ανάγκη για επέκταση της πίστας των αεροσκαφών, την υποστελέχωση του ιατρείου κ.λπ. ουσιαστικά  αναιρούν εν πολλοίς τα πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν  από το εκτελούμενο έργο.

Επισημαίνεται ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις κρίνονται ανεπαρκείς με δεδομένο ότι ο αερολιμένας Χανίων τα τρία τελευταία χρόνια σημειώνει εκρηκτική αύξηση της επιβατικής κίνησης. Μόνο για το έτος 2013 η αύξηση πτήσεων από το εξωτερικό άγγιξε το 20%,  που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, εάν προτίθεται και πώς να αντιμετωπίσει το ως άνω πρόβλημα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...