ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ

Date:

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ | “Οσο υπερβολική, βέβαια, εξακολουθεί και σήμερα να φαντάζει σε μας η αξίωση των Γερμανών να πληρώσουν κατά κεφαλήν ό,τι έφαγαν, άλλο τόσο οφείλουμε πια να παραδεχθούμε πόσο ακραία ήταν και η νοοτροπία μας να μετατρέπουμε όλα τα τραπέζια μας σε γαμπριάτικα, για να συνειδητοποιήσουμε, μόλις προσφάτως, πόσο αλήθεια τελικά είχε και η παροιμία ότι «στο τέλος κουρεύουν το γαμπρό». Σκέφτομαι, ωστόσο, πως ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αλλάξουν.

Πόσω μάλλον να καταλάβουν οι Γερμανοί τον καβγά «τιμής» που ξέσπασε στο δικό μας τραπέζι μόλις έληξε ο δικός τους. Διότι ενώ εκείνοι τσακώνονταν, ο Ηλίας είχε πάει στη ζούλα στην κουζίνα και πλήρωσε όλο το δικό μας τσιμπούσι γιατί την προηγουμένη είχε γεννήσει μια… ξαδέλφη του.”
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ –ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΟ
Προφανώς δεν είναι νέα η διαπίστωση του δημοσιογράφου.Το επισημαίνει και ο Γερμανός ΜΑΞ ΒΕΜΠΕΡ στο βιβλίο του¨ “Προτεσταντική ηθική και ανάπτυξη του καπιταλισμού.” Ότι οι Γερμανοί Προτεστάντες είχαν αποφασίσει να ζήσουν στις πόλεις σαν κοσμοκαλόγεροι.Δηλαδή με λιτότητα και ηθική ακεραιότητα.

Οι Γερμανοί είναι σοβαροί, πειθαρχημένοι, οργανωτικοί με παιδεία, γιαυτό προχώρησαν
μπροστά τόσο “μπροστά” ώστε να κάνουν δυο πολέμους στον εικοστό αιώνα.”Πολιτισμός και βαρβαρότητα” όπως λέει και o Γάλλος διανοούμενos φιλόσοφος, κοινωνιολόγος entgkar moren.

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΑ ΚΛΙΣE

Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις.Οι Γερμανοί ,οι Έλληνες κ.λ.π.Υπάρχουν Γερμανοί που είναι χουβαρντάδες σαν…. Έλληνες{“Μπολιβάρ είσαι ωραίος σαν Έλληνας” Νίκος Εγγονόπουλος} και Έλληνες που είναι σφιχτοί σαν τους… Γερμανούς.Υπάρχουν ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ- ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ- ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ που διαφθείρουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους όλων των κρατών, υπάρχουν και Ελληνικές.Υπάρχουν; Πόσες άραγε;{Πάντως υπάρχουν νεόπλουτοι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι.}Επειδή είμαι καλοπροαίρετος δεν πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος Κ.Ζούλας θέλησε να ενοχοποιήσει τους Έλληνες αλλά για να τονίσει τις διαφορές μας.Όντως από ανέκαθεν θυμάμαι το κλισέ για τους σφιχτούς Γερμανούς.Όπως γνωρίζω εκ πείρας ότι εμείς μέχρι προχθές προ κρίσης, λόγω παλιότερης φτώχειας είχαμε γίνει υπερκαταναλωτικοί.Αλλά είπαμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και δεν πιστεύω στα κλισέ και στις γενικεύσεις.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ
Εργαζόμενοι όλων των χωρών ενωθείτε. Αντισταθείτε στη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίουπου κυριαρχεί στον πλανήτη και δεν έχει πατρίδα.

120.000 υπεράκτιες και εικονικές εταιρείες με τραπεζικούς λογαριασμούς σε 170 χώρες
– 130.000 φυσικά πρόσωπα εμπλεκόμενα
– 86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες σε μια έρευνα που διήρκεσε 15 μήνες
– 2,5 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου 260 Gb
– 21-31,5 τρισ. δολλάρια ο εκτιμώμενος όγκος των καταθέσεων στους φορολογικούς παραδείσους ανά την υφήλιο
– 1 τρισ. ευρώ οι απώλειες από τα φορολογικά έσοδα μόνο στην Ε.Ε.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΦΙΛΟΣΟΦΕ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ
Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΑΝ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ
ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΜΕ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΚΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑΤΟΣ.

“Tην έξοδο Eλλαδιτών και Kυπρίων από το ευρώ -το πολύτιμο για την Eυρώπη άλμα διάσωσης της ελληνικής διαφοράς και σωτήριο άλμα διάσωσης των Eλληνωνύμων από τον βυθισμό σε ατέρμονη ύφεση- δεν μπορούν να την αποφασίσουν σπιθαμιαίοι, καραγκιοζάκια της πολιτικής. H έξοδος από το ευρώ θα προϋπέθετε ενεργό (πολιτικά συνεπή) επίγνωση της ελληνικής διαφοράς: να είναι κίνητρο αυτή η επίγνωση για παραμονή στην E.E., στο επίκεντρο του γίγνεσθαι της Eυρώπης. Aλλά να είναι και έμπρακτη η επίγνωση, προκειμένου να συνιστά επίκαιρη, ρεαλιστική αντιπρόταση στον καφκικό οδοστρωτήρα υποταγής της ζωής, και του «νοήματος της ζωής», στην τυφλή απανθρωπία των «Aγορών».

Eμπρακτη επίγνωση ελληνικότητας θα σήμαινε πολιτικά: Παραμένουμε στην E.E. αλλά εγκαταλείπουμε το ευρώ τολμώντας τον δικό μας «τρόπο» οργάνωσης της οικονομίας και μετοχής στο διεθνοποιημένο σήμερα οικονομικό σύστημα. «Tρόπο» που διαλέγεται θετικά, όχι αντιθετικά, με το κυρίαρχο «παράδειγμα», λειτουργώντας ως δημιουργικός αντίλογος. Oι θεσμικοί συντελεστές αυτού του τολμήματος θα ήταν: Pιζική αναθεώρηση των όρων λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, εκ θεμελίων μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, ανακατασκευή (στην κυριολεξία) των εκπαιδευτικών μας δεσμών, – αμείλικτος κοινωνικός έλεγχος της εμπορικής τηλεόρασης.

Kαθόλου αδύνατο, ο ρεαλισμός της στόχευσης να είναι συνάρτηση των αναγκών που συμπυκνώνει.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην Εβραϊκή συναγωγή ” ΕΤΖ ΧΑΤΖΙΜ” στην παλιά πόλη Χανίων πραγματοποιήθηκε ομιλία από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ Ρένα Μόλχο με αντικείμενο το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ο πληθυσμός των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που ήταν άνθρωποι προοδευτικοί εργατικοί ,και φιλήσυχοι οι οποίοι οδηγήθηκαν στα κρεματόρια και θανατώθηκαν ήταν περίπου 55.000.

Ορισμένοι Έλληνες κακών προθέσεων καταδότες, οικειοποιήθηκαν τις περιουσίες τους οι οποίες σύμφωνα με την ιστορικό αποτελείτο από 12.000 διαμερίσματα.Οι Γερμανοί τους έκλεψαν ότι κινητή αξία διέθεταν όπως χρήματα, χρυσό, και κοσμήματα.{Στην Θεσσαλονίκη έζησε ο Εβραίος σοσιαλιστής συνδικαλιστής, συνιδρυτής του Σ.Ε.Κ.Ε{Σοσιαλιστικό Εργατικό κόμμα Ελλάδας} που μετονομάστηκε σε Κ.Κ.Ε, στέλεχος της Γ.Σ.Ε.Ε και βουλευτής το 1920, Αβραάμ Μπεναρόγια όπου οργάνωσε τα πρώτα εργατικά σωματεία και ίδρυσε την οργάνωση “Φεντερασιόν”Η οικογένεια του χάθηκε σε κρεματόρια της Γερμανίας.Ο ίδιος απεβίωσε το 1957 στο Ισραήλ όπου και μετοίκησε.} Στις αντιστασιακές οργανώσεις του βουνού είχαν προσχωρήσει περί τους 1.000 Εβραίους

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...