Εύθραυστη ισορροπία στην αγορά ελαιολάδου!

Date:

Οπωσδήποτε η ευφορία που προκάλεσε η μεγάλη Ισπανική Έκθεση Ελαιολάδου Expoliva που λειτούργησε πρόσφατα ( 8-11 Μάιου 2013) δεν κατάφερε να συμβάλλει στην αύξηση των τιμών στα επίπεδα που υπήρχαν προηγουμένως.Οι Βιομηχανίες Τυποποίησης στην Ισπανία, συνέχισαν την κοινή αμυντική θέση τους (αυτό και αν λέγεται καρτέλ) να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες με κύριο επιχείρημα ότι έχουν σημαντικές ποσότητες αποθηκευμένες και δεύτερο ότι δεν πρέπει να προκαλέσουν παραπέρα αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.

Απο την άλλη πλευρά και οι παραγωγοί δεν φαίνονται, προς το παρόν διατεθειμένοι να υποκύψουν και αμύνονται σθεναρά καίτοι η έλλειψη ρευστότητας τους αναγκάζει να πουλούν μικροποσότητες.

Έτσι, οι αγοραπωλησίες έχουν πέσει κατακόρυφα τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ελλάδα όπου δημοπρασίες με μεγάλες ποσότητες όπως η πρόσφατη του Συν/σμού Ζάκρου αποβαίνουν άγονες.

Υπό τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με σημαντικό παράγοντα του τομέα ελαιολάδου της Ισπανίας, οι λίγοι που θέλουν να πουλήσουν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πέσουν στα δίκτυα εκείνων που αγοράζουν μόνο στις τιμές που αυτοί θέλουν!. Και είναι θλιβερό δυστυχώς για τους παραγωγούς το ότι αναγκάζονται να πωλούν μικρές ποσότητες για να εξασφαλίσουν κάποια ρευστότητα.

Στα πλαίσια αυτά οι τιμές παραγωγού στις 14 Μαΐου για ελαιόλαδο οξυτ. 0,3β κυμάνθηκαν (Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ, www.sedik.gr), στην Κρήτη στα 2,40-2,50€/Κ, στην Πελοπόννησο στα 2,40-2,60 , στην Λέσβο στα 2,55 και στην Κύπρο στα 2,30 .

Στην Ισπανία την εβδομάδα 8-14 Μαΐου οι τιμές έπεσαν ελαφρά και κυμάνθηκαν για το έξτρα παρθένο, στα 2,71 €/Κ, η μέγιστη, στα 2,63€/Κ η μέση και στα 2,50€/Κ η ελάχιστη. Την ίδια βδομάδα στην Ιταλία οι τιμές κυμάνθηκαν για το έξτρα παρθένο στα 3,08 €/Κ και για (κοινό) Παρθένο στα 2,46€/Κ

Οπωσδήποτε, στα καλά νέα καταγράφεται το ότι Ιταλοί επιχειρηματίες πήγαν στην «Expoliva» αναζητώντας παρτίδες ελαιολάδου τόσο παλαιού όσο και νέου και έκλεισαν συμφωνίες μεταξύ 2,524 και 2,644. €/Κ

Απο την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι την Δευτέρα, 20 Μαΐου λήγουν οι προθεσμίες πολλών Μελλοντικών Συμβολαίων Ελαιολάδου, με ανοικτές πιθανότητες. Γιατί εκείνοι που θέλουν πωλήσουν δεν βρίσκουν αγοραστές ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ρευστότητα για να τα κρατήσουν.

Επί του παρόντος, οι φυσικές τιμές (μετρητοίς) του ελαιολάδου και οι προθεσμιακές τιμές τείνουν να συγκλίνουν.

Δρ Νίκος Μιχελακης
Εκτελ. Δ/ντης του ΣΕΔΗΚ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...