Ήταν μόνο 20 ετών και γυναίκα. Κι όμως κατάφερε να φέρει εις πέρας μια αποστολή που πολλοί θα δείλιαζαν ακόμα και να σκεφτούν. Μια αγωνίστρια των Κούρδων στη Συρία πραγματοποίησε μια επίθεση αυτοκτονίας στον τουρκικό στρατό, καταστρέφοντας ένα τανκ και σκοτώνοντας αρκετούς Τούρκους στρατιώτες με μια χειροβομβίδα. Την είδηση μετέδωσαν οι συμπατριώτες της την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας την «ηρωίδα».

Η Ζαλάχ Χέμο ήταν η πρώτη περίπτωση επίθεσης αυτοκτονίας των Κούρδων εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας στη Συρία, από τη στιγμή που τα στρατεύματα του Ερντογάν διέσχισαν τα σύνορα.

Η βομβίστρια των Κούρδων, αγωνίζονταν με το ψευδώνυμο Αβέστα Χαμπουρ σύμφωνα με δήλωση της στρατιωτικής της οργάνωσης και της Μονάδας Προστασίας Γυναικών, του YPPJ, που ανήκει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Το ανεξάρτητο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η επίθεση που έλαβε χώρα το Σάββατο, σκότωσε δύο Τούρκους στρατιώτες, αφού η Ζαλάχ έριξε μια χειροβομβίδα μέσα στην καταπακτή του τανκ. Αρκετοί από τους συμπολεμιστές της πιστεύουν ότι δεν είχε σκοπό την αυτοκτονία: «Θα συνέχιζε να πολεμά» λένε.

Η μονάδα της απέφυγε να την χαρακτηρίσει ως επιτιθέμενη αυτοκτονίας στη δήλωσή της, αλλά σημείωσε ότι «η ηρωίδα Αβέστα επιτέθηκε στο τανκ και ανατίναξε τον εαυτό της μαζί του». Επίσης, την αποκάλεσε «πρότυπο ελεύθερων Κούρδων γυναικών» συνδέοντας την με άλλους Κούρδους βομβιστές αυτοκτονίας.

Τα κουρδικά ειδησεογραφικά μέσα είπαν ότι ήταν τυλιγμένη με βόμβες όταν αντιμετώπιζε το τουρκικό τανκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Pro-Kurdish Firat είπε ότι η Ζαλάχ «είχε διεισδύσει πίσω από τις εχθρικές γραμμές και πυροδότησε βόμβες που ήταν περιτυλιγμένες γύρω από το σώμα της κοντά σε ένα τουρκικό τανκ στο χωριό Χεμάμε στο Αφρίν».

Μια ανάρτηση στο Facebook παρουσίασε εικόνες της και ένα βίντεο στο οποίο τραγουδούσε.

Τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Οι Κούρδοι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από έναν σύμμαχο των Αμερικανών εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία και το Ιράκ, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν λειτουργούσαν στην περιοχή του Αφρίν και ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ούτε να σχολιάσει τις αναφορές για μια κουρδική επίθεση αυτοκτονίας.

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση ενάντια στις κουρδικές πολιτοφυλακές στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας έφερε την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην δύσκολη θέση να πρέπει να πολεμήσουν μαζί, αλλά και εναντίον του ίδιου σύμμαχου: των Κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας, γνωστές ως YPG, όπως και της γυναικείας μονάδας τους, γνωστή ως YPJ.

Και οι δύο είναι οι κυρίαρχες μονάδες στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να νικήσουν τους Ισλαμιστές στρατιώτες της Ανατολικής Συρίας, αναγκάζοντάς τους να αποσυρθούν από τα μεγάλα οχυρά τους στη Ράκκα και το Ντέιρ αλ-Ζουρ πέρυσι.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν μια επίθεση στην περιοχή του Αφρίν ενάντια στους Κούρδους πριν από μία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και εναέριων βομβαρδισμών, που οδήγησαν σε διαμαρτυρίες από Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τάιλερσον, αλλά και από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι μάχες συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων επτά Τούρκων στρατιωτών. Μεταξύ των νεκρών, είπε το Παρατηρητήριο, ήταν 13 παιδιά και επτά γυναίκες.

Το Αφρίν βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής όπου οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργούν σε συνεργασία με τους Κούρδους, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να προχωρήσει σε περιοχές στα ανατολικά, όπου λειτουργούν και οι Αμερικανοί.

Η Τουρκία, υποστηρίζει πως ανησυχεί καθώς οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας έχουν ενισχύσει ένα αυτόνομο ημι-κράτος στη βορειοανατολική Συρία που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλειά της.

Οι γυναίκες αποτελούν μείζονα συνιστώσα των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, αγωνίζονται με τη δική τους σημαία και με ανεξάρτητες γυναίκες στρατιώτες. Το Y.P.J. στη δήλωση που εξέδωσε για την επίθεση της Ζαλάχ τη σύγκρινε με την Αριν Μίρκαν, βομβίστρια αυτοκτονίας που είχε επιτεθεί στο ISIS στη βόρεια Συριακή πόλη Κομπανι.

Η δήλωση, που εκδόθηκε από τη γενική διοίκηση του Y.P.J., επαίνεσε τους επιτιθέμενους αυτοκτονίας και είπε: «Θα αντισταθούμε στην τουρκική κατοχή, η οποία αντιπροσωπεύει τον ιστορικό εχθρό του λαού μας μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματος μας. Το Αφρίν θα είναι ένα νεκροταφείο του φασισμού».

Το Y.P.J. δήλωσε ότι η Ζαλάχ προσχώρησε στην πολιτοφυλακή το 2014, όταν θα ήταν περίπου 17 ετών, και ότι ήταν από ένα χωριό κοντά στο Αφρίν.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας αναφερόμενο στον τουρκικό στρατό είπε ότι είχε «εξουδετερώσει 37 τρομοκράτες του ISIS και του P.K.K. στις αεροπορικές επιδρομές» εκείνη την ημέρα.

Οι Τούρκοι αναφέρονται στις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές με τα αρχικά του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Ρ.Κ.Κ. και κατηγορούν ψευδώς τους Κούρδους ότι έχουν μια συμμαχία με το Ισλαμικό Κράτος, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους.

New York Times, reader.gr