Γ. Σαρρής: “Πιο δυνατοί, πιο στιβαροί, πιο αποφασισμένοι”

Date:

Η πρωτοπόρα κοινωνία μπαίνει μπροστά για την ανατροπή στο Δήμο Χανίων | Εντυπωσιακή, σε συμμετοχή ευθύνης, ελεύθερου προβληματισμού γόνιμου διαλόγου ήταν η προχθεσινή κορυφαία διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου Δημάρχου από την «Πρωτοβουλία Πολιτών».

Πάνω από 600 συμπολίτες, από όλους τους κοινωνικούς χώρους συμμετείχαν μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, αποφασιστικότητας και ελπίδας που ήταν διάχυτο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Μιας διαδικασίας γνήσια ακηδεμόνευτης, που τιμά και καταξιώνει την Χανιώτικη κοινωνία για την ενότητα την οποία καταφέρνει όταν επιχειρεί κάτι μεγάλο, πρωτοποριακό και ελπιδοφόρο.

Η όλη διαδικασία δεν θα είχε διεξαχθεί αν ένα κόμμα που βρίσκεται στις παρυφές της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδινε το «πράσινο φως» καλώντας τη Χανιώτικη κοινωνία στη μάχη μέσα από συμμετοχικές, ανοιχτές και ακηδεμόνευτες διαδικασίες.

Η προχθεσινή διαδικασία εκλογής υποψηφίου δημάρχου ξεκίνησε στις 7 το βράδυ στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης και ολοκληρώθηκε στις 11, οπότε έκλεισαν οι κάλπες. Γύρω στις 12 έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα που έφεραν το Γιάννη Σαρρή υποψήφιο δήμαρχο Χανίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 53%.

Ένας Χανιώτης, από τους πολίτες της δράσης και της πρωτοβουλίας αναδεικνύεται στην κορυφή του αγώνα, χωρίς διορισμούς, παρεμβάσεις, αναδεικνύεται από την κοινωνία την ίδια.

Μεγάλη η ευθύνη, μεγάλη η τιμή για τον υποψήφιο δήμαρχο, μεγάλη και η προοπτική μιας ενεργής κοινωνίας που αναλαμβάνει μέσα από τις πρωτοβουλίες της την υπόθεση της αλλαγής των κατεστημένων δομών για μια άλλη πορεία που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προσδοκά.

Η Χανιώτικη κοινωνία, μέσα από μια επίπονη, συλλογική διαδικασία χαλυβδώνει ταυτόχρονα την ενότητά της που σφυρηλατείται από την κοινή συναίσθηση της ευθύνης για τον αγώνα που αναλαμβάνει που δεν είναι μόνο η κατάκτηση του δήμου, αλλά κυρίως μετά, με την εφαρμογή στην πράξη των διακηρύξεων, των ιδεών με πρωτοβουλίες ρήξης αν χρειαστεί, για την ουσιαστική κοινωνία των πολιτών.

Σ’ αυτά αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γιάννης Σαρρής στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Η συνέντευξη

Νίκος Αγγελάκης: Οι πρώτες εντυπώσεις από αυτή τη διαδικασία χθες στην οποία είδαμε μέσα όλη την κοινωνία των Χανίων, τα κινήματα, είδαμε τους ανθρώπους της πρωτοβουλίας που τόσα χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους αυτό που λέμε αλληλεγγύη ιδιαίτερα στις κρίσιμες ημέρες που περνάμε. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή και αυτή τη μεγάλη ανάληψη ευθύνης από την κοινωνία η οποία στο πρόσωπό σας βέβαια εκφράστηκε ξεκάθαρα για την υποψηφιότητα στο δήμο Χανίων;

Γιάννης Σαρρής: Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο καθήκον σε μια δύσκολη διαδικασία όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα απέναντι στους πολίτες και απέναντι στο έργο που έχουμε αναλάβει.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι απ’ αυτή τη διαδικασία βγαίνει το εξής απλό: κανείς από εμάς από μόνος του δεν έχει τη δυνατότητα και δε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα αν δεν υπάρχει η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες, αν οι πολίτες δεν αλλάξουν νοοτροπία όσον αφορά τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Η χθεσινή αλλά και οι προηγούμενες συγκεντρώσεις που είχαμε κάνει με την κίνηση αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο κόσμος το έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Και θα σας πω πάρα πολύ απλά γιατί: γνωρίζουμε ότι με τις πολιτικές των μνημονίων των τελευταίων χρόνων υπάρχει αυτή η εικόνα της κοινωνίας που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Διαλυμένη παιδεία, διαλυμένη υγεία, φοβερή ανεργία, κλείσιμο καταστημάτων και τέλος πάντων όλα αυτά τα γνωστά.

Από την άλλη πλευρά ο κόσμος αισθάνεται ότι δε μπορεί να αντιδράσει γιατί δεν του έχει δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχει, να εκφράσει την άποψή του και να ενεργοποιηθεί ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Πάντα υπάρχει κάποιος που αποφασίζει για εμάς χωρίς ο κόσμος να έχει καμία ενεργητική συμμετοχή.

Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία είναι πραγματικά Συνέχεια από τη σελ. 3
πρωτοποριακός και νομίζω ότι αυτό που γινόταν συνήθως, κάποιοι άνθρωποι σε κάποια γραφεία να αποφασίζουν για το πολιτικό μέλλον είτε μίας πόλης είτε μίας χώρας πρέπει να αλλάξει.

Και για να αλλάξει πρέπει να αρχίσουμε από την αντίστροφη πορεία. Ο κόσμος επιλέγει αυτούς που θα τον εκπροσωπήσουν και ελέγχει αυτούς που θα τον εκπροσωπήσουν.

Αυτή η περιπέτεια που ξεκίνησε, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε την ιδέα να καλέσει τους πολίτες να υπογράψουν ένα κείμενο αρχών, να συμμετέχουν σε μια διαδικασία της οποίας καρπός είναι αυτό που γεννήθηκε σήμερα, δίνει το εξής στον κόσμο, δίνει ελπίδα, δίνει αισιοδοξία και δίνει ένα όραμα.

Νίκος Αγγελάκης: Είχα σημειώσει να επισημάνω αυτό που περιγράψατε μόλις τώρα, αυτό το κλίμα που διαπίστωσα, το οποίο πρέπει να πούμε μέσα στους χαλεπούς καιρούς μας το να παίρνει κανείς ελπίδα από τον συμπολίτη του, από τον συναγωνιστή του, από τον άνθρωπο που έχει δώσει μάχες στη ζωή και μάλιστα αυτές τις δύσκολες εποχές και έχει σταθεί όρθιος και έχει βοηθήσει και συνανθρώπους του, αυτό που επικρατούσε χθες το βράδυ, το οποίο πρέπει να επισημάνω και εγώ είναι η αισιοδοξία, η αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε με τη δική μας συμμετοχή, ότι μπορούμε, η ελπίδα που ξαναφούντωσε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα, φθάσαμε ως εδώ. Όπως είπατε κι εσείς η πορεία είναι με την κοινωνία των πολιτών. Τα επόμενα βήματα ποια θε είναι; Πείτε μας για να είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι, επειδή θ’ ακολουθούν κάποιες διαδικασίες πάλι συλλογικές, πείτε μας τα πρώτα βήματα.

Γιάννης Σαρρής: Εμείς έχουμε δημιουργήσει προς το παρόν 4 επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με το πρόγραμμα που θα διαμορφώσουμε: Προγράμματος, Κατάρτισης Ψηφοδελτίου, Οικονομικών, Επικοινωνίας.

Κατ’ αρχάς αυτές οι επιτροπές είναι ανοικτές, μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε συμπολίτης μας αρκεί να αποδέχεται βασικές αρχές, μπορεί να εκφράσει την άποψή του, να υλοποιήσει προτάσεις, να δουλέψει δηλαδή για το όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό έργο αυτών των επιτροπών.

Θα ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη, θα αλλάξουμε το μοντέλο που αφορά τη διοίκηση του δήμου. Είναι προφανές ότι η καλλικρατική λογική που είναι καρπός των μνημονίων και η αποκέντρωση που πρέπει να εκπληρώνει μια δημοτική αρχή είναι όπως καταλαβαίνετε σε αντίθεση και θα πρέπει να λειτουργήσουμε με ένα τέτοιο τρόπο που να αμβλύνουμε όλες αυτές τις λογικές που μεταφέρει ο Καλλικράτης.

Νίκος Αγγελάκης: Μια τελευταία ερώτηση. Τι μήνυμα να στείλουμε στους Χανιώτες. Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαισθάνονται ότι η πορεία αυτή μας αφορά, να μην παραπονιόμαστε μόνο αλλά με τη συμμετοχή μας να κάνουμε ότι μπορούμε, κι εφόσον υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα, πώς επιθυμούμε τον πολίτη σ’ αυτή τη χρονική στιγμή του αγώνα και στη συνέχεια ως νέα δημοτική αρχή; Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να σταματήσει αυτή η αδράνεια;

Γιάννης Σαρρής: Εμείς αυτές τις μέρες θα προχωρήσουμε σε μία συνέντευξη τύπου. Φαντάζομαι ότι θα είμαστε όλοι οι υποψήφιοι που διεκδικήσαμε το χρίσμα και θα ανακοινώσουμε στον κόσμο με λεπτομέρειες στο πως θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις επιτροπες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Παράλληλα ο κόσμος μπορεί σε επίπεδο γειτονιάς, σε επίπεδο συλλογικότητας που υπάρχουν σε περιοχές της πόλης μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο οργάνωσης να μπορεί να φέρνει προτάσεις και να προτείνει λύσεις ή να δίνει διαθεσιμότητες για συμμετοχή σε ομάδες εργασίας γιανα μπορέσουμε σιγά – σιγά να ολοκληρώσουμε το πλάνο.

Ο βασικός μας άξονας είναι ο εξής είναι ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε ένα όραμα και να βάλουμε ένα πρόγραμμα και να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα αλλά παράλληλα θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι για να αλλάξει νοοτροπία στην πόλη και για να λυθούν πολλά από τα προβλήματα ότι θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι ότι θα έρθουμε σε ρήξεις με νοοτροπίες και αντιλήψεις που έχουν καταδυναστεύσει τον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Νίκος Αγγελάκης: Πριν να κλείσουμε, θέλω να τονίσω και κάτι άλλο για τη διαδικασία την πρωτοφανέρωτη σε τέτοια μαζικότητα. Θέλω να τονίσω την υπεύθυνη στάση και την ενότητα που προέκυψε. Διότι ξέρετε τελικά ότι αυτές οι συλλογικές διαδικασίες εντείνουν αντιθέσεις, δημιουργούν πικρίες, αλλά αυτό που με εντυπωσιασε ότι όλοι στέκουν στο επίπεδο που επιβάλλετε να σταθούν απέναντι στον αγώνα που έχουν μπροστά στα προβλήματα και στις προσδοκίες των πολιτών. Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

Γιάννης Σαρρής: Η αλήθεια είναι ότι χθες η διαδικασία ήταν άψογη απ’ όλες τις απόψεις, ήταν εκπληκτική και η συμμετοχή και η συμπεριφορά των πολιτών και το επίπεδο της συζήτησης. Είναι όντως πρωτόγνωρο για τέτοιου είδους διαδικασίες όπως είναι οι δημοτικές εκλογές.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν όλοι και αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε προς τα έξω: όλοι, απόλυτα ενωμένοι ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία και συνεχίζουμε όλοι πάλι ενωμένοι.
Είναι προϋπόθεση για να στείλεις το μήνυμα στον κόσμο της ενότητας και της συμμετοχής, πρώτα εσύ να την εκπληρώνεις και να την τηρείς.

Εμείς χθες από αυτή τη διαδικασία βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο στιβαροί, πιο αποφασισμένοι και μεταφέραμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, κι αυτό ήταν φανερό στα πρόσωπα, στα μάτια των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σαρρής
Κινηματικός και ανένταχτος ο υποψήφιος Δήμαρχος που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Ο  Γιάννης Σαρρής, είναι ανένταχτος αριστερός, άνθρωπος των κινημάτων με πλούσια συνδικαλιστική και κινηματική δράση. Γεννήθηκε το 1953 στο Μάλεμε, είναι καθηγητής Φυσικός και Δ/ντής του ΓΕΛ Βάμου, ενώ δίδασκε για 22 χρόνια στο 4ο Λύκειο Αμπεριάς (τα 7 από τα οποία ήταν Δ/ντής). Υπήρξε ποδοσφαιριστής στις ομάδες του Παγχανιακού και του Μάλεμε. Εχει διατελεσει Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, είναι μέλος της Αντιφασιστικής κίνησης ΕΛΜΕ και έχει πλούσια δράση σε κοινωνικά κινήματα αλληλεγγύης εδώ και πολλα χρόνια. Πολιτικά, ανήκει στο χώρο της αριστεράς χωρίς να είναι ενταγμένος σε πολιτικό κόμμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...