«Καζάνι που βράζει» ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη

Date:

Δεν απέδωσε καρπούς η συνάντηση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου με τον διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Βενιζελείου, Νίκο Χαριτάκη αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 10 οδηγών των δύο νοσοκομείων που αιφνιδιαστικά τέθηκαν στο εν λόγω καθεστώς κινητικότητας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άκουσαν από τα χείλη των δύο ανδρών, που εκπροσωπούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πως η απόφαση διαθεσιμότητας είναι ειλημμένη και το κενό που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τους οδηγούς του ΕΚΑΒ και τους συναδέλφους τους στα Κέντρα Υγείας, την ίδια ώρα που οι ανάγκες σε μεταφορές ασθενών δεν μπορούν να καλυφθούν από τις βάρδιες των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Συνολικά σε διαθεσιμότητα σε όλη την Ελλάδα τίθενται 700 οδηγοί νοσοκομείων, ενώ στην Κρήτη η διαθεσιμότητα αφορά σε 26 εργαζομένους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cretalive.gr, η απόφαση για τη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων εργαζόμενων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές σε καθημερινή βάση. Οι συγκεκριμένοι οδηγοί απασχολούνταν στη μεταφορά προσωπικού, υλικών, αιμοδοσίας και προμηθειών υλικού και έτσι μια συγκεκριμένη νευραλγική λειτουργία μένει ακάλυπτη.

Πηγή: cretalive.gr

Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο – Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων: “Μπλακ άουτ» στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Γεν. Νοσοκομείου και των ψυχιατρικών δομών”

Ο υπουργός υγείας αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής που κατατέθηκε στη βουλή και ψηφίστηκε  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Κυριακή 30/03/14 σε ένα άρθρο  κατέθεσε διάταξη νόμου  με το οποίο οι οδηγοί των Νοσοκομείων τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα;ενός μήνα και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ. Με τη διάταξη αυτή διαλύονται τα Νοσοκομεία  και αλλοιώνεται η οργανική σύσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ. Στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι η κατάργηση της ειδικότητας των οδηγών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία ούτως ώστε μέσα από την διαδικασία της κινητικότητας να καλύψουν τα κενά στο ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχει καμιά θεσμική συζήτηση σχετική με το παραπάνω σχέδιο, ούτε γνωρίζουμε να έχει προηγηθεί κάποιου είδους διάλογος με τους εργαζόμενους και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να πληροφορούνται αιφνιδιαστικά οι εργαζόμενοι για το εργασιακό τους μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι ειδικά και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν.Χανίων αλλά και του ίδιου του Νοσοκομείου θεωρούμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς οχήματα και χωρίς οδηγούς. Αναφερόμαστε σε μια σειρά καθημερινών δρομολογίων που είναι απαραίτητο να εκτελεστούν από το Νοσοκομείο προς τους Ξενώνες-Οικοτροφεία-Διαμερίσματα, όπως: τροφοδοσία, μεταφορά δειγμάτων αίματος για εξετάσεις προς το Νοσοκομείο, διακομιδή ενοίκων για προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις, μεταφορά ακάθαρτου ιματισμού και άλλα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε διοικητική πράξη που θα προκαλεί μη εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης οδηγών των απαραίτητων οχημάτων, θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία τους, την ίδια την ύπαρξη τους και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Με την ψήφιση κα εφαρμογή του παραπάνω άρθρου του πολυνομοσχεδίου θα δημιουργηθεί πρακτικά «μπλακ άουτ» στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Γεν. Νοσοκομείου και των ψυχιατρικών δομών αλλά κατ’ επέκταση με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...