Καθιέρωση της Κυριακής σαν αργίας

Date:

Όταν ηγέτης της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) αυτοκρατορίας ήταν ο Κωνσταντίνος ο Α΄ ή Μέγας Κωνσταντίνος για το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.X περί ανεξιθρησκείας, νομιμοποιώντας τον Χριστιανισμό και επιτρέποντας τους πιστούς να λατρεύουν ελεύθερα τη νέα θρησκεία, καθιέρωσε την Κυριακή σαν αργία.
Ο Κωνσταντίνος που παρέμεινε ειδωλολάτρης μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, οπότε και βαφτίστηκε Χριστιανός, ήταν γνωστός λάτρης της θεότητας του ήλιου (στα λατινικά sol), ως υπέρτατης θεότητας. Έτσι και ο Κωνσταντίνος την ημέρα( λατ. dies) που ήταν γνωστή ως Ημέρα του Ήλιου (Dies Solis- εξ ου και το αγγλικό Sunday), την καθιερώνει σαν αργία, στις 7 Μαρτίου 321 μ.Χ. Η μέρα αυτή είναι γνωστή σ’ εμάς σαν Κυριακή.
Η απόφαση του “σύγχρονου” Ελληνικού Κράτους για εφαρμογή της Κυριακής σαν μέρα αργίας, ήταν προϊόν πολύχρονων διεργασιών. Δεν λήφθηκε μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, όπως αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, ούτε εφαρμόσθηκε το 1908. Οφείλεται στην Κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που ψήφισε ειδικό Nόμο, ο οποίος δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1909 και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, 4 Ιανουαρίου1910. Από την εφαρμογή του νόμου εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έπρεπε να εργασθούν κανονικά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...