Κρήτη: διάνοιξη δρόμου σε Natura και απειλή για την καρέτα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές ΜΚΟ

Date:

Μεγαλύτερη καταστροφή από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί έχει επιφέρει η διάνοιξη δρόμου που σχεδιάστηκε για να ενώσει τον Κόκκινο Πύργο με το Καλαμάκι στο νότιο Ηράκλειο” καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, ΑΡΧΕΛΩΝ και Οικολογική Κίνηση Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση “σε μια περιοχή που ακόμα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη φυσικότητά της παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν (παρουσία αεροδρομίου, παράνομες διανοίξεις δρόμων), ο Δήμος Φαιστού αποφάσισε αυθαίρετα και χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση, να προχωρήσει στην παραλιακή διασύνδεση αυτών των δύο περιοχών. Με αυτή του την απόφαση όμως, αλλοιώνει ουσιαστικά όλη την παράκτια ζώνη με το πρόσχημα της «ανάπτυξης».

Η χάραξη του δρόμου έχει γίνει εντός δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους (Καταλυκή, εκβολή Γεροποτάμου, έλος Αφραθιάς) και συστήματα αμμοθινών ενώ στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου η παράκτια ζώνη είναι χαρακτηρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και στο σύνολό της δεν επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές. Το Σχέδιο προβλέπει τη χάραξη ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου και όχι δρόμου μέσου πλάτους 4-5 μέτρων.

Επιπλέον όλη η παράκτια περιοχή από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι τον Κομμό είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta, η οποία προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και ο δρόμος συνιστά σημαντική απειλή για την παρουσία της στην περιοχή”.

«Παρά τις πρόσφατες ισχυρές αντιδράσεις που είχε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, φαίνεται ότι κάποιοι σε τοπικό επίπεδο δεν έλαβαν το μήνυμα», τονίζουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Κρήτη και συμπληρώνουν: «Ο κάμπος της Μεσαράς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως είναι η υφαλμύρινση του υπόγειου υδροφορέα, η ερημοποίηση και η ρύπανση με φυτοφάρμακα ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι η διάβρωση των ακτών. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι έκθετοι σε αυτές τις απειλές και ο Δήμος Φαιστού οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια των πολιτών».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και WWF Ελλάς καλούν τον Δήμο Φαιστού να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του για την διάνοιξη του δρόμου και δηλώνουν ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται για πιο βιώσιμες λύσεις στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...