Μετά τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας και το Χανιώτικο ελαιόλαδο Κολυμβαρίου κινδυνεύει να χάσει την ελληνική ταυτότητά του;

Date:

Εκτός της φέτας που εξαιρείται από τη δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και άλλα προϊόντα κινδυνεύουν από την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και το λάδι Κολυμπαρίου Χανίων.

Συγκεντρωτικός κατάλογος των ειδών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΟΠ) που συμπεριλαμβάνονται στην CETA και απειλούνται από αυτή.

Ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ανά χώρα:

Γαλλία 42
Ιταλία 41
Ισπανία 27
Πορτογαλία 20
Ελλάδα 16
Γερμανία 14
Και:
Αυστρία 3
Τσεχία 2
Ουγγαρία 2
Ολλανδία 2
Δανία 1
Σουηδία 1
Ρουμανία 1
Κύπρος 1

Αν εξαιρέσουμε, την Γερμανία που έχει 16, αλλά είναι 2 τυριά, μπύρες, αλλαντικά, κέικ και ζαχαρωτά και την Κύπρο που έχει μόνο το λουκούμι Γεροσκίπου, βλέπουμε ότι:

1) Όλες οι χώρες του Νότου έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν από αυτές του Βορρά, από την κατοχή της  προστατευόμενης ένδειξης προέλευσης την οποία θέλουν να απελευθερώσουν οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες.

2) Τα προϊόντα για τις χώρες του Νότου είναι πολύ πιο σημαντικά για την οικονομία τους, από ότι είναι αυτά των χωρών του Βορρά.

Η CETA στην ουσία θέλει:

Όλες οι χώρες του Νότου να ζημιωθούν και να υποβαθμιστούν αγροτοπαραγωγικά, για να αυξήσουν την παραγωγή και πώληση ηλεκτρονικών – βιομηχανικών ειδών οι χώρες του Βορρά.

Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τι σημαίνει;

«Ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή « γεωγραφική ένδειξη »: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου: που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/ και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

2) Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Γιατί και ποιους ωφελούν;

Η αναγνώριση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ τα οποία διατίθενται στην αγορά είναι προς όφελος των παραγωγών, μεταποιητών κλπ., διότι ο δίκαιος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών που δικαιούνται τις εν λόγω ενδείξεις, ενισχύει την αξιοπιστία αυτών των προϊόντων στα μάτια των καταναλωτών. Οι παραγωγοί, ιδίως μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν εύκολα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας το εισόδημα τους με τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Επίσης είναι προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι πρέπει να έχουν σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες για την καταγωγή του προϊόντος και να αγοράζουν προϊόντα με εγγύηση ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους.

enallaktikos.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...