Νέο χτύπημα από τις Βρυξέλλες: Πρώτα τα 12 προαπαιτούμενα και μετά οι δύο δόσεις

Date:

Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις που εκκρεμούν προς την Ελλάδα. Αυτό τόνισε ανώτερος αξιωματούχος της Eυρωζώνης, αναφερόμενος στις δόσεις, του Μαΐου και του Ιουνίου, των συνολικά 2 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το Eurogroup περιμένει με ανυπομονησία τα πρώτα δείγματα γραφής του Γκίκα Χαρδούβελη.

Οπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η κάθε μία από τις δόσεις συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων. «Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαϊου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικα, που συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα, ενώ σημείωσε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη (19/6) στο Λουξεμβούργο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αναμένονται με ανυπομονησία τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι και πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

«Η παραίτηση Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή»

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Οπως τόνισε, το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε, αλλά υπογράμμισε ότι στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ο αξιωματούχος της Eυρωζώνης σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, μετά την προαγωγή του Ματίας Μορς, έχει ορισθεί το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον διαδεχθεί στην Τρόικα. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής με την Τρόικα, θα είναι ο ένας ή ο άλλος.
Πηγή: www.iefimerida.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...