Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών, με τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Date:

Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στη χώρα μας, με τις τιμές παραγωγού, όπως συνήθως, να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Πρώτα ξεκίνησε στην Κρήτη η συγκομιδή της ποικιλίας Prime που ολοκληρώθηκε σε ένα δεκαήμερο με τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν στα 1,30 – 1 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή συγκομίζονται οι ποικιλίες Ralli και Σουπέριορ. Στον Τύρναβο ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Cardinal, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η ποικιλία Victoria. Στην Καβάλα η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Victoria αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Στην Κόρινθο η συγκομιδή της πρώιμης σουλτανίνας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, ενώ στην Καβάλα μετά τα μέσα Αυγούστου.

Κρήτη
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Γιαννιδάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της MinoanFruit, «από τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη. Ειδικότερα για τα σταφύλια της πρώιμης ποικιλίας Prime η συγκομιδή ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα δεκαήμερο. Μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες που δεν ξεπερνούν τους 80 – 100 τόνους. Διακινούνται στην εγχώρια αγορά, σε ένα ποσοστό 70% στην αγορά της Κρήτης και ένα 30% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τιμή παραγωγού για τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας κυμάνθηκε μεταξύ 1,30 – 1 ευρώ το κιλό, που είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή έχουμε τη συγκομιδή των ποικιλιών Σουπέριορ και Ralli. Η ποιότητά τους είναι πολύ καλή και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές κυρίως για την ποικιλία Ralli. Κατευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές παραγωγού αναμένεται να φτάσουν στα 1,5 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή για αυτές τις ποικιλίες προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου. Παράλληλα έχουμε και την ποικιλία BlackMagic (μαύρη με κουκούτσι) που υπάρχουν μικρές ποσότητες στην Κρήτη. Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της σουλτανίνας και της ποικιλίας ThompsonSeedless. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις τον χειμώνα, κάτι που αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Περβολαράκης, εξαγωγέας σταφυλιών από την Κρήτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή. Πρόκειται για τις ποικιλίες Ralli, Prime και Σουπέριορ. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 1 –1,20 ευρώ το κιλό. Οι ποσότητες αυτών των ποικιλιών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και περίπου ένα ποσοστό 20 – 30% πηγαίνει προς εξαγωγή, ενώ το υπόλοιπο πάει στην εγχώρια αγορά. Μετά τις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της σουλτανίνας στην Κρήτη».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...