Οι αντιδραστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι απολύσεις των εκπαιδευτικών

Date:

Οι διαθεσιμότητες και οι επικείμενες απολύσεις των εκπαιδευτικών (23 Μάρτη) της τεχνικής εκπαίδευσης είναι η κορυφή του παγόβουνου των αντιδραστικών αλλαγών που συντελούνται στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νέος νόμος για το Λύκειο και ΕΠΑΛ σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την εξαθλίωση που οδηγούνται μεγάλα τμήματα των εργαζομένων θα μετατρέψουν τα Λύκεια όχι απλά σε εξεταστικά κέντρα, αλλά σε σχολεία για ελάχιστους, τους οικονομικά δυνάμενους. Μια κόκκινη γραμμή διαπερνά όλο το νόμο. Η γραμμή του απόλυτου ταξικού διαχωρισμού των μαθητών. Είναι φανερό ότι το «νέο σχολείο» που προωθεί το υπουργείο σε συνδυασμό με το δια βίου κυνήγι των πιστοποιητικών και πιστωτικών μονάδων προσόντων επιδιώκουν να αλλάξουν το τοπίο στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης όπως αυτή είχε διαμορφωθεί και κάτω από την επίδραση του λαϊκού κινήματος.

Ειδικότερα για το Γενικό Λύκειο:

1.  Η προαγωγή των μαθητών από τάξη σε τάξη γίνεται με εξετάσεις στις οποίες το 50% των θεμάτων θα είναι από τράπεζα θεμάτων του Υπουργείου, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Μαθητής που βγάζει μέσο όρο κάτω από 8 σε πάνω από 2 μαθήματα, ας έχει γενικό μέσο όρο 10 επαναλαμβάνει την τάξη.  Επίσης αν δεν βγάζει τουλάχιστον 10 στα Ελληνικά και Μαθηματικά. Η τράπεζα θεμάτων  ακυρώνει την όποια παιδαγωγική παρέμβαση μπορεί να έχει ο εκπαιδευτικός, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ( ,οικογενειακά, οικονομικά, κοινωνικά) των μαθητών του και μετατρέπει το Λύκειο και τυπικά σε προθάλαμο των ΑΕΙ. Συνολικά ο μαθητής θα πρέπει να κυνηγά το βαθμό σε 39 μαθήματα για να εισαχθεί σε κάποια σχολή.

 Τα ΕΠΑΛ  σχολεία για λίγους:  Πέταγμα των μαθητών στην κατάρτιση  και τη μαθητεία !  

Οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν ήταν ένα ακόμη δώρο στους σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Στα ΕΠΑΛ, τα οποία  παρέμειναν σαν δομή στην τυπική εκπαίδευση, οι μαθητές προάγονται και αυτοί με εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων και ένα μικρό ποσοστό   τελειόφοιτων θα εισάγεται μετά από πανελλαδικές  σε ΤΕΙ.

Αποτέλεσμα όλου αυτού του μαραθώνιου των εξετάσεων θα είναι  μια  βίαιη  στροφή του μαθητικού δυναμικού απ’ το Λύκειο προς ΕΠΑΛ και από ΕΠΑΛ σε ΣΕΚ. Επομένως οι μαθητές διώχνονται και από τα ΕΠΑΛ και στέλνονται στα ΣΕΚ! Γίνεται φανερό ότι στόχος είναι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών να φύγει τελείως απ’ την εκπαίδευση μετά το Γυμνάσιο και να στραφεί σε διάφορες διαδρομές κατάρτισης. Δηλαδή δια βίου εγκλωβισμός της νεολαίας σε έναν ατομικό λαβύρινθο αμορφωσιάς, υποταγής και άγριας εκμετάλλευσης.

Τα ΣΕΚ(σχολές επαγγελματικής κατάρτισης), ανήκουν στη  ΜΗ τυπική εκπαίδευση. Δηλαδή  δεν δίνουν ούτε απολυτήριο Λυκείου, ούτε δυνατότητα πρόσβασης σε τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές πρέπει να δουλεύουν  ανασφάλιστοι και απλήρωτοι – στην καλύτερη περίπτωση 9 ευρώ- επί 12 μήνες (μαθητεία) ώστε να έχουν δικαίωμα  να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης για να αποκτήσουν το  πτυχίο.  Η μαθητεία και οι επιταγές εισόδου (voucher)   στην  αγορά εργασίας με 400 ευρώ και ανασφάλιστοι είναι οι 220.000 θέσεις εργασίας του  succes story της κυβέρνησης.

Αν μπορούσαμε να δούμε την προοπτική αυτού του εκπαιδευτικού μοντέλου θα βλέπαμε την κατάσταση  στη χώρα μας τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω!

Δεν κρύβεται πλέον ότι, το εκπαιδευτικό μοντέλο που οραματίζεται το καπιταλιστικό σύστημα παγκόσμια είναι αυτό που θα έχει απογυμνωθεί απ’ τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα  των λαϊκών στρωμάτων: Οι μαχητικές απεργίες– διαδηλώσεις μαθητών– εκπαιδευτικών σε Σικάγο, Μεξικό, Βραζιλία, Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία,  κλπ αναδεικνύουν τη λυσσαλέα ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, αλλά και τις διαθέσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας  να μην αποδεχτούν το μέλλον που τους ετοιμάζουν; Αμόρφωτοι, κυνηγοί πιστοποιήσεων, ανασφαλείς εργαζόμενοι–απασχολήσιμοι, άνεργοι χωρίς δικαιώματα. Γραναζάκια στις μηχανές παραγωγής υπεραξίας του κεφάλαιου, όταν δεν χρησιμοποιούνται για  κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα του κόσμου.

Εκπαιδευτικοί εργασιακά ανασφαλείς –υποταγμένοι :

«Δάσκαλοι της νεολαίας – ντάνταδες»

Στις 22 Μόρτη τελειώνει η περίοδος διαθεσιμότητας για τους 2000 συναδέλφους μας – αλλά και τους σχολικούς φύλακες και σε λίγες βδομάδες και τις καθαρίστριες. Όσοι δεν απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, θα απολυθούν. Κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την εκπλήρωση του πολυπόθητου στόχου του συστήματος, αυτόν της πλήρους κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας˙ που με απλά λόγια σημαίνει ζωή με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ζωή με όνειρα.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τροπολογία που αναστέλλει προσωρινά τις απολύσεις συναδέλφων και τις μεταθέτει για μικρό χρονικό διάστημα κατατεμαχίζοντάς της. Η τροπολογία αυτή (στο βαθμό που τελικά ψηφιστεί) παρουσιάζεται για να αποφύγει η κυβέρνηση την κλιμάκωση των κινηματικών αντιδράσεων αυτή τη βδομάδα, για να θολώσει τα νερά και να κομματιάσει τις αντιδράσεις και των ίδιων των διαθέσιμων ταΐζοντάς τους με την ελπίδα ότι θα περιλαμβάνονται στους (κάθε φορά) επόμενους πίνακες. Οι απολυμένοι δε θα καταλάβουν πότε ακριβώς απολύθηκαν. Αυτοί είναι οι χειρισμοί μιας κυβέρνησης που είναι ικανή την ώρα που θάβει τους εργαζόμενους δύο μέτρα κάτω από το χώμα, να τους διαβεβαιώνει ταυτόχρονα, πατρικά, ότι τους… έχει τακτοποιήσει. Πώς αλλιώς, να εξηγήσει κανένας ότι ένα κράτος που μέσα σε ένα απόγευμα μπόρεσε να μοιράσει 80.000 φύλλα επιστράτευσης, αδυνατεί εδώ και οκτώ μήνες να βρει τις 1850 θέσεις που τόσο… κοπιωδώς ψάχνει;

Και έπεται συνέχεια ,αφού στη γωνία καιροφυλαχτεί η αξιολόγηση   σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω απ’ τα κεφάλια όσων συνεχίσουν να αντιστέκονται , να ορθώνουν το ανάστημα τους στη βάρβαρη πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν στη ζωή μας. Διότι είναι πια φανερό ότι η αξιολόγηση δεν έχει καμιά σχέση με τη μόρφωση και εκπαίδευση που απαιτεί ο λαός μας για τα παιδιά του. Τουναντίον είναι εργαλείο πειθαναγκασμού των εκπαιδευτικών προκειμένου να  συμμορφώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τη νεολαία «προς τις υποδείξεις»!

Ο εργασιακά ανασφαλής εκπαιδευτικός  όταν δεν βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα διδάσκει υποταγή!

Οι διαθεσιμότητες στους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια  στους εκπαιδευτικούς είναι απολύσεις.

Η «εξυγίανση» που επιβάλλουν στο Δημόσιο τομέα δεν είναι τίποτα άλλο από:

  • ΤΟ πέταγμα στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων.
  • ΤΗΝ χωρίς προσχήματα  παραχώρηση γης, νερού, ορυκτών πόρων στο ξένο και ντόπιο  κεφάλαιο, για την παραπέρα ληστρική υπερεκμετάλλευση τους. ( fast-track) .
  • ΔΙΑΛΥΣΗ και κατάργηση ότι είχε κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες σε δωρεάν υγεία, παιδεία και κοινωνικές παροχές.

Με τους ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ να βάλουμε φραγμό! Μοναδικό όπλο των εργαζομένων οι μαζικοί αποφασιστικοί αγώνες. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις.

 Ανατροπή των απολύσεων – ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι πίσω στις θέσεις τους

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θάνου Γεωργία

Μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...