Στην Αθήνα αντιπροσωπεία Κρητικών για το θέμα των χημικών – συζήτηση στη Βουλή ερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ [βίντεο]

Date:

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος. Η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να ασκηθεί βέτο στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων και να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο. «Σε διαφορετική περίπτωση» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Κρήτες, θα είμαστε όλοι παρόντες στον «τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος».

Την ίδια στιγμή όλοι οι Κρητικοί της Αττικής, μετά από καλέσματα των Ενώσεών τους, θα βρίσκονται σε αγωνιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα χημικά της Συρίας.

Στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας είναι:

-να παρευρεθούν στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των 51 βουλευτών του Σύριζα .

-να επισκεφτούν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής

-να επισκεφτούν τους Αρχηγούς Κομμάτων

-να επισκεφτούν τον Υπουργό Εξωτερικών

-να καταθέσουν αναφορά στον Άρειο Πάγο

-να δώσουν Συνέντευξη τύπου στα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η θεσμική εκπροσώπηση της Κρήτης αποτελείται , από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών, την Περιφέρεια Κρήτης, Δημάρχους και άλλους θεσμικούς Φορείς της Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δε μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω ίωσης.

Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται ως συνέχεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στο Αρκάδι και της ανάθεσης από τον κόσμο του χρέους της συντονιστικής επιτροπής να συνεχίζουν να συντονίζουν τον αγώνα για να μη συμβεί στην Μεσόγειο το πείραμα υδρόλυσης των Χημικών όπλων της Συρίας , και να είναι η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Στη συνέχεια, στις 15:00 της Παρασκευής, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. από την Παγκρήτια Επιτροπή Αγώνα, στην αίθουσα της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών (Ζαλόγγου 13-15 & Εμμ. Μπενάκη, στον 5ο όροφο). Η ανακοίνωση-αγωνιστικό κάλεσμα των Κρητών καταλήγει χαρακτηριστικά: «Να μην απουσιάσει κανείς! Ο αγώνας είναι ιερός, είναι αγώνας επιβίωσης των Κρητών και όλων των Μεσογειακών λαών».

—Παρέμβαση Αρσένη

Την πλήρη συμπαράστασή του στα κινήματα πολιτών που αγωνίζονται για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά της Κρήτης εκφράζει ο Κρίτων Αρσένης.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, με αφορμή την αυριανή μετάβαση στην Αθήνα των συντονιστικών επιτροπών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων προκειμένου να παρευρεθούν στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που ενώ αδρανεί, προσπαθεί να πετύχει τον εφησυχασμό της κοινωνίας και να αποφύγει εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Με αφορμή τις ενέργειες διαμαρτυρίας των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ο Κρίτων Αρσένης δηλώνει:

«Φτάνουν στην Αθήνα οι επιτροπές αγώνα ενάντια της καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ανοικτά της Κρήτης. Έρχονται για να μεταφέρουν τα αναπάντητα ερωτήματα των πολιτών της Κρήτης που παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία της εξελίξεις στο θέμα.

Τα ΜΜΕ της Κρήτης έχουν σπάσει το σιωπητήριο πληροφόρησης που επιβάλει η κυβέρνηση και μερίδα των ΜΜΕ που αποσιωπούν ακόμη και συγκεντρώσεις πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως η πρόσφατη στο Αρκάδι, στην οποία παρευρέθηκα.

Τρεις μήνες αφότου είδε το θέμα το φως της δημοσιότητας, καίρια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και αποσιωπούνται την ίδια στιγμή που οι κενές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης απολαμβάνουν μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ.

Καλώ την κυβέρνηση να απαντήσει:

*Από πότε γνώριζε για το ενδεχόμενο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης;
*Τι συγκεκριμένο έκανε για να το αποτρέψει;
*Πώς αξιοποίησε τον ρόλο της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ;
*Γιατί δεν δημοσιοποιεί τυχόν επιστολές προς διεθνείς οργανισμούς όπου ζητά την αποτροπή της;
*Πώς εξηγεί το γεγονός ότι προκρίνεται ως βέλτιστη και ασφαλέστερη μέθοδος καταστροφής η υδρόλυση εν πλω ανοικτά της Κρήτης, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες προκρίνονταν η ξηρά καταστροφή στο χερσαίο έδαφος της Αλβανίας;
*Τι άλλαξε πέρα από την αντίδραση των κατοίκων της Αλβανίας και την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να τα δεχθεί;
*Γιατί σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Αλβανίας η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου κωφεύει απέναντι στις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών της Κρήτης;
*Για ποιο λόγο δεν γίνεται αποδεκτή καν η παρακολούθηση από ανεξάρτητους επιστήμονες των επιπτώσεων της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου;

Ζητώ από την κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμόδιους υπουργούς να χρησιμοποιήσουν την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να πιέσουν να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και, επιτέλους, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία.»

Συζήτηση ερώτησης 51 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για χημικά της Συρίας

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Τη συζήτηση άνοιξε ως πρώτος επερωτών εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης. Δείτα σχετικά βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες:

[youtube id=”ISCogs5X8Q8″ width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”WP4m7eOKNv8″ width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”BqpTS7_wKgc” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”7aOYRbla0E4″ width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”0iiF3jnKClc” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”96hGDr0ltis” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”JkwEHFZKgMw” width=”620″ height=”360″]

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης 51 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εξωτερικών – Περιβάλλοντος – Εθνικής Άμυνας σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το υπ΄ αριθμό 2118 ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με το οποίο προβλέπεται η απομάκρυνση και η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα του έτους 2014. Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 15/11/2013, η Αλβανία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφός της, παρά το ότι διαθέτει ένα από τα τρία σημεία απόθεσης χημικών παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία, που είχαν θεωρηθεί ως πιθανές εναλλακτικές, αρνήθηκαν να προβούν στην καταστροφή των όπλων στο έδαφός τους.

Ως εναλλακτική λύση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων  (OPCW) πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υδρόλυσης, δηλαδή της καταστροφής στη θάλασσα εν πλω, ή επί πλωτού μέσου. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας ως πιθανές για την εκτέλεση του έργου και τόπο απόρριψης των παραγώγων της διαδικασίας αυτής περιοχές πλησίον της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ιταλίας, της Λιβύης και της Μάλτας.

Μόλις στις 18/2/2014, και για πρώτη φορά από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου απαντά σε επιστολή διαμαρτυρίας γεωλόγου της Κρήτης, μέσω του Έλληνα εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής Υποθέσεων Ασφάλειας για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Στην απάντησή του, ο εκτελεστικός διευθυντής παραδέχεται -για πρώτη φορά εγγράφως και επισήμως- την εμπλοκή της Ε.Ε. στην απόφαση για εκτέλεση του έργου στη Μεσόγειο, άρα και γνώση του θέματος από τον Οκτώβριο του 2013! Επίσης αναφέρει ότι «η μέθοδος της υδρόλυσης για τις πρόδρομες χημικές ουσίες “προτεραιότητας 1” επιλέχθηκε με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία επιτυχημένης εφαρμογής της στο πλαίσιο καταστροφής των χημικών όπλων των ΗΠΑ και άλλων κρατών». Ωστόσο, η μέθοδος, που, όπως αναφέρει, εφαρμόστηκε επιτυχώς στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, δεν αφορά την υδρόλυση εν πλω, η οποία θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές και άλλες πηγές, πρόκειται να καταστραφούν 20 τόνοι αερίου μουστάρδας, 1.000 τόνοι προδρόμων ουσιών, μερικές εκ των οποίων είναι άκρως επικίνδυνες, και περίπου 700 τόνοι του νευροπαραλυτικού αερίου SARIN, μια σταγόνα του οποίου αρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Η όλη επιχείρηση επρόκειτο να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς το φορτηγό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού MV Cape Ray, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί περισσότερο από 15 τόνους χημικών την ημέρα.

Εξάλλου, Γάλλοι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επιλογή του MV Cape Ray, καθώς πρόκειται για πλοίο 36 ετών, όταν είναι γνωστό ότι πλοία του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 30 χρόνια και έπειτα αποσύρονται. Επίσης, το συγκεκριμένο πλοίο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο κατά διαστήματα από το 1994 έως σήμερα και μόνο για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και προμηθειών και τελεί σε κατάσταση υπολειτουργίας. Ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου, δε, θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές αλλά και στην εισροή νερού.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ν. Ελλάδος και της Ιταλίας έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην προοπτική καταστροφής των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, συν τοις άλλοις και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης από την αρμόδια πολιτική ηγεσία για το όλο εγχείρημα. Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζουν και Έλληνες ειδικοί επιστήμονες, τόσο για την ασφάλεια της εν λόγω μεθόδου καταστροφής, όσο και για την επιλογή της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής. Σημειωτέον δε ότι για πρώτη φορά γίνεται εξουδετέρωση αερίων χημικού πολέμου σε θαλάσσιο χώρο. Ειδικότερα, η επιστημονική κοινότητα της περιοχής έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τα ακόλουθα ζητήματα:

–    Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, με συνέπεια ο ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της να είναι πάρα πολύ αργός. Επιπλέον, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη αφού σε αυτήν  αποτίθενται απόβλητα από τις μεγάλες βιομηχανίες όλων των παράκτιων χωρών. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση.  Υπενθυμίζουμε εδώ και τις σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει πριν από 4 χρόνια στις καταθέσεις μελών της μαφίας που συνεργάστηκαν με τις Αρχές Ασφαλείας της Ιταλίας που έκαναν λόγο για παράνομη βύθιση 62 πλοίων με πυρηνικά και τοξικά απόβλητα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Καταγγελίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει μετά την ανακάλυψη από τις αρχές της Ιταλίας βυθισμένου πλοίου έμφορτου με δοχεία τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων. Στην περιοχή μεταξύ Μάλτας, Ιταλίας και Ελλάδας οι καιρικές συνθήκες είναι συχνά απρόβλεπτες. Είναι γνωστό δε ότι στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου οι νότιοι άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν πολύ υψηλά κύματα. Επιπλέον πρόκειται για περιοχή με εγγενώς υψηλή σεισμικότητα και μάλιστα με πρόσφατη έντονη τεκτονική δράση, που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει απρόβλεπτες αναταράξεις στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι προφανώς παρακινδυνευμένη κάθε διαδικασία καταστροφής τοξικών ενώσεων σε αυτή την περιοχή, τη στιγμή που δεν μπορούν να διασφαλιστούν συνθήκες ηρεμίας, ούτε υπάρχει εγγύηση για την ευστάθεια των πλωτών μέσων επί των οποίων θα πραγματοποιηθεί.

–    Δεν υπάρχει αναλυτική και αξιόπιστη πληροφόρηση (επαρκή στοιχεία για τις ποσότητες και τα χαρακτηριστικά των χημικών) εκ μέρους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟPCW) που να επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

–    H οποιαδήποτε διαδικασία καταστροφής επικίνδυνων και τοξικών ενώσεων εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς: α) η ενδεχόμενη αστάθεια του πλοίου στο θαλάσσιο χώρο, κατά την εισαγωγή των χημικών όπλων και των πρόδρομων χημικών ενώσεων στους αντιδραστήρες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια απόρριψη σε αυτόν, και β) το επεξεργασμένο υλικό περιέχει ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τη διάβρωση στην έξοδο του αντιδραστήρα, διαρροές μονώσεων και έμφραξη αγωγών. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια ούτε επαρκής επιστημονική πληροφόρηση για ασφαλή αντίστοιχη χρήση τους στο παρελθόν.

–    Η ασφάλεια της μεθόδου εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, με τις σχετικές προδιαγραφές να επιτρέπουν ως μέγιστο ύψος κυμάτων τα 2,5 μέτρα. Σε περίπτωση αντίξοων θαλάσσιων συνθηκών, η ασφάλεια κατά τη διαδικασία καταστροφής και η αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστατικών παραμένουν ζητούμενα. Σημειωτέον δε ότι το πλοίο είναι μονού κύτους, γεγονός που συνιστά ένα ακόμη κίνδυνο.

–    Με τη χρήση της υδρόλυσης θα παραχθούν επιπλέον υγρά απόβλητα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον αν απορριφθούν εκούσια ή ακούσια σε αυτό σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι δε δεδομένο ότι η απόρριψη τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου απαγορεύεται ρητά από τις οδηγίες της MARPOL.

–    Η καταστροφή των πρόδρομων ενώσεων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση χημικών όπλων πρέπει να γίνει με διαδικασία που εγγυάται τη μη-παραγωγή τοξικών αποβλήτων.

Επίσης, διεθνή έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακύρωση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο συνυπογράφουν περιβαλλοντικοί φορείς και επιστήμονες από 14 χώρες της Ε.Ε. Στην έκκληση εκφράζεται η ανησυχία για τον «κίνδυνο δηλητηρίασης της Μεσογείου», ανησυχία που οφείλεται «στους πιθανούς κινδύνους μιας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά, σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες». Υπογραμμίζεται δε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μια σημαντική απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Σε συνέχεια της έντονης αντίθεσης κατοίκων, φορέων της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ν. Ελλάδος, ο Υπουργός Εξωτερικών στις 14/2/2014, με το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι «γίνονται συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον», χωρίς ωστόσο να απαντήσει σε καίρια ζητήματα. Ζητήματα όπως το πού θα γίνει τελικώς η καταστροφή των χημικών,  εάν πράγματι μέρος των χημικών θα εξουδετερωθεί εν πλω με υδρόλυση, καθώς επίσης γιατί η καταστροφή δεν έγινε επί εδάφους χωρών με ανάλογη τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Επειδή είναι κραυγαλέο η πρωταρχική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να προέρχεται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και όχι από την ελληνική κυβέρνηση

Επειδή ακριβώς προτεραιότητα της πολιτείας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα υπαγορεύονται από τις Διεθνείς συμφωνίες για το Δίκαιο της Θάλασσας

Επειδή και μόνο η διεθνής ανησυχία από την προοπτική καταστροφής επικίνδυνων χημικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης μπορεί να πλήξει καίρια την τουριστική κίνηση στη χώρα μας

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Επελέγη τελικώς η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την υδρόλυση των εν λόγω χημικών ουσιών;  Αν ναι, ποιος ο ακριβής τόπος και χρόνος που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί;

2.    Σκοπεύει και πότε το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει επισήμως και πλήρως την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα καθώς και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το θέμα αυτό;

3.    Ποιες πρόνοιες έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών – ειδικά σήμερα που η χώρα μας ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ – σε σχέση με την άκρως επικίνδυνη αυτή επιχείρηση; Έγιναν συντονισμένες ενέργειες με άλλες χώρες της περιοχής για την αποτροπή αυτής της επιχείρησης; Έχει αναλάβει το Υπουργείο σχετικές πρωτοβουλίες και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει το γεγονός της ελληνικής προεδρίας στην κατεύθυνση αυτή; Προτίθεται, έστω και την ύστατη ώρα, να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την επιχείρηση;

4.    Γιατί η καταστροφή δεν έγινε επί εδάφους χωρών με αντίστοιχη τεχνολογία και τεχνογνωσία και ποια η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυτού για το θαλάσσιο περιβάλλον;

5.    Γιατί η καταστροφή των χημικών όπλων δε γίνεται στις χώρες παραγωγής ή στις πωλήτριες χώρες των χημικών όπλων ή γιατί δε γίνεται στα χωρικά ύδατα των χωρών που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία, αν η μέθοδος καταστροφής «είναι τόσο ασφαλής»;

6.    Πόσοι συνολικά τόνοι αερίων χημικού πολέμου πρόκειται να καταστραφούν;

7.    Ποιες είναι οι πρόδρομες ουσίες, ποια η ποσότητα αυτών και με ποιο τρόπο πρόκειται να καταστραφούν, αφού ορισμένες εξ αυτών δεν εξουδετερώνονται με υδρόλυση;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...