Παρά το ρήγμα στο αγροτικό μέτωπο, αναμένονονται πάνω από 20.000 αγρότες την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Date:

Ποιοι αγρότες και γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή και ποια τα κίνητρα της “καθόδου των Μυρίων”; “Πήρε κανείς τα όπλα; Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με άλλες λαϊκές ομάδες και δεν μας νοιάζει η κα Γεροβασίλη. Δεν τους πιστεύει πια κανείς αυτούς”, σχολιάζουν. Το “ΌΧΙ” της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και η στάση του Κάστρου, του Προμαχώνα, της Κρήτης και της Κέρκυρας. Αναλυτικό ρεπορτάζ του NEWS 247

Με ανοιχτά τα σκληρά μέτωπα, αλλά και με διχασμένα πλέον τα στρατόπεδα των αγροτών για την κάθοδο στην Αθήνα παίζεται η νέα πράξη της αναμέτρησης κυβέρνησης και μπλόκων. Κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή αποφάσισε η Νίκαια, διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση ζητούν τα Τέμπη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Αλιέων και Μελισσοκόμων, τα Τέμπη και την Πρωτοβουλία Αγροτών, απόσταση από την κάθοδο στην Αθήνα κράτησε και το μπλόκο του Προμαχώνα. “Θα μείνουμε στα μπλόκα, γιατί ο πραγματικός αγώνας είναι εδώ. Δεν θέλουμε να πάμε βόλτα στο Σύνταγμα”, διαμηνύουν μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής, “Θα πάμε Σύνταγμα για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τα νέα μέτρα και δεν πρόκειται να φύγουμε με άδεια χέρια”, αναφέρουν στο NEWS 247 μέλη από την ΠΑΣΥ Νίκαιας και Βοιωτίας.

Πάντως, αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον συντονισμό της καθόδου των αγροτών βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές, ενώ σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με θέμα “Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί”.

Η συμμετοχή της Παρασκευής αναμένεται μεγάλη, πολλοί κάνουν λόγο για 20.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα.

Για την αγροτική κάθοδο στην πρωτεύουσα, o πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης Βαγγέλης Μπούτας – εκ των συντονιστών στα μπλόκα της Θεσσαλίας – είχε συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κ. Μπούτας ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη για 50 τρακτέρ, ως συμβολική παρουσία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση θα απαντήσει σήμερα στο αίτημά του.

Την ίδια στιγμή, όπως ο κ. Μπούτας δήλωσε στο NEWS 247, “έχουμε ζητήσει τις εξέδρες μας, ενώ από κατά τόπους σωματεία θα υπάρχει συνδρομή με σκηνές και φαγητό. Οι περισσότεροι αγρότες θα έρθουν στην Αθήνα με πούλμαν. Είναι νωρίς να γνωρίζουμε πόσοι και από πού θα συμμετάσχουν, αλλά στόχος μας είναι να ενωθούμε με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που μάχονται στην Αθήνα, για να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα των κλάδων μας. Και θα κατασκηνώσουμε, προφανώς. Θα μείνουμε για όσο χρειαστεί. Αρκεί να μην φύγουμε με άδεια χέρια. Η μάχη δεν είναι για τα τρακτέρ, αλλά για τον λαό. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τι ώρα θα ξεκινήσουμε να ερχόμαστε Αθήνα, θα συντονιστούμε τις προσεχείς ημέρες. Είναι νωρίς”, ανέφερε ενώ για ενδεχόμενο μπλόκο από πλευράς της αστυνομίας, είπε:

“Είπε κανείς ότι θα πάρουμε τα όπλα; Δεν μας ενδιαφέρει η κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Είπαν τόσα ψέματα στον κόσμο αυτοί που κανείς πια δεν τους πιστεύει”.

Πάντως, κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ’ αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς. “Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση”, συμφωνούν οι περισσότεροι.

Από το μπλόκο του Κάστρου, ο Γιώργος Γκικόπουλος ανέφερε ότι “Ζητήσαμε να μας επιτρέψουν κάποια τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για τη διαμαρτυρία. Έχουμε ξαναφέρει δύο τρακτέρ στο παρελθόν. Η πρωτοβουλία καθόδου αποφασίστηκε στη Νίκαια την περασμένη Κυριακή και η δέσμευση για συμμετοχή, ήταν από όλη την Ελλάδα. Ευελπιστούμε να είναι χιλιάδες κόσμου. Και θα είναι. Η κάθοδος θα είναι περιφρουρημένη και θέλουμε να είναι ειρηνική”.

“Κατεβήκαμε στην Αθήνα, στις 18 Νοεμβρίου. Δεν έχει νόημα να ξαναπάμε. Τα μπλόκα θα παραμείνουν στη θέση τους και οι δρόμοι θα είναι κλειστοί, ωστόσο η διέλευση των πούλμαν και λεωφορείων που θα κινούνται προς Αθήνα θα γίνεται κανονικά. Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας με όσους κατεβαίνουν Αθήνα, έχουμε άλλωστε κοινά αιτήματα. Απλά αποφασίσαμε να μην πάμε. Και δεν είναι σωστό να βγαίνει το ΚΚΕ και να λέει ότι θα περιμένει τους αγρότες στην Αθήνα με χαρά. Δεν πρέπει να υπάρχουν κόκκινα, μπλε και πράσινα μπλόκα”, αναφέρει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής από το μπλόκο των Τεμπών, Φάνης Τραγάκης ενώ σημειώνει ότι πρόσφατα απέστειλαν εκ νέου τις προτάσεις τους περί ασφαλιστικού, φορολογικού και κόστους παραγωγής. “Το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Ίσως λάβουμε απάντηση, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου”.

“Ψάχνουμε συμμαχίες. Αύριο, μεθαύριο θα έχουμε Οικουμενική Κυβέρνηση και θέλουμε τα αιτήματά μας να ακουστούν. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απόσυρση ασφαλιστικού. Εμείς θα παραμείνουμε στις θέσεις μας. Συνολικά 75 μπλόκα. Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουμε, έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να συζητήσει τις απόψεις μας. Δεν είναι ανάγκη να πάμε Σύνταγμα”, συμπληρώνει στο NEWS 247 ο Κώστας Σπανούλης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, συνιδρυτής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, αλλά και πρώην αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα.

“Αυτό που φοβόμαστε μόνο είναι μην δούμε ανοιγμένα κεφάλια και χημικά. Αυτό θα είναι ένα καλό πανηγύρι κυρίως για εσάς τους δημοσιογράφους”.

Την Πέμπτη στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης

Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα, οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθης, όπου και θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Εκπρόσωποι των αγροτών καλούν τον αγροτικό κόσμο να μετάσχει δυναμικά στην μετάβαση στην Αθήνα, ενώ αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Και οι Κερκυραίοι στην Αθήνα. Πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή το πρωί, στους κεντρικούς δρόμους, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

“Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό παρών στη μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια” δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος.

Ο ίδιος, βέβαια, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...