Πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων, για το συνέδριο ΤHE TASTE OF FUTURE, το οποίο θα γίνει στα Χανιά, 3-8 Ιουνίου 2014

Date:

Το συνέδριο αποτελεί μια πρωτότυπη διοργάνωση για το μέλλον της τροφής και τις τροφές του μέλλοντος. Έχει ως βασική επιδίωξη να αποτελέσει μια αφορμή διαλόγου  όσων συγκροτούν τον καμβά που λέγεται μέλλον του φαγητού, από επιστήμονες που προέρχονται από το χώρο των ανθρωπιστικών, θετικών και τεχνολογικών επιστημών, επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και του τουρισμού, chefs, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, παραγωγούς, σχεδιαστές πολιτικής, σχεδιαστές τάσεων, ακτιβιστές κ.λ.π. μέχρι  όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Οι υποψήφιοι ομιλητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως οι ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 λεπτά. Περιλήψεις (μέχρι 300 λέξεις) βιογραφικά (μέχρι 100 λέξεις) και ερωτήσεις σχετικά με το συνέδριο πρέπει να αποσταλούν στη διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com με την ένδειξη conference. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι η 10η Μαρτίου 2014. Πληροφορίες για τα ειδικά θέματα και τα εργαστήρια θα βρείτε εδώ http://www.thetasteoffuture.org/call-for-abstacts/call-for-abstracts/ Πληροφορίες για την εγγραφή θα βρείτε στο www.thetasteoffuture.org

Σκεπτικό του συνεδρίου: Το φαγητό έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας, όχι μόνο για την επιβίωση μας αλλά και ως ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητας μας. Εντούτοις, ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται, ενώ μειώνονται οι φυσικοί πόροι και η καλλιεργήσιμη γη. Ταυτόχρονα οι ραγδαίες αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στα τρόφιμα. Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα συναντήσουν οι κοινότητες του μέλλοντος θα έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της τροφής, με την ποιότητα της, με την εύρεση εναλλακτικών πηγών της.

To συνέδριο έχει στόχο τη διερεύνηση ερωτημάτων που αφορούν αγωνίες ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της γης. Με ποιους τρόπους, δηλαδή, θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τις διατροφικές προκλήσεις; Θα υπάρχει δίκαιη πρόσβαση στην τροφή; Πως θα αντιμετωπίσουμε τους λιμούς; Τι ρόλο θα έχουν οι γυναίκες στην εξασφάλιση και διασφάλιση της τροφής; Τι ρόλο θα παίξουν οι γενετικά τροποποιημένες τροφές; Η αειφόρος γεωργία, η αγρο-οικολογία, οι αστικές καλλιέργειες και το κίνημα του Slow Food δίνουν απαντήσεις για το μέλλον; Πως θα ανταποκριθούν η γεωργία, η τεχνολογία και η βιομηχανία τροφίμων στην απαίτηση για πιο πολλά, πιο υγιεινά, πιο φτηνά και πιο θρεπτικά τρόφιμα; Τα υποκατάστατα τροφίμων (άλγες, φύκια, έντομα, σκουλήκια) θα δώσουν λύσεις; Ποιες ξεχασμένες διατροφικές πρακτικές μπορούν να απαντήσουν σε σύγχρονα ερωτήματα; Οι άνθρωποι του παρελθόντος πως αντιλαμβάνονταν τα τρόφιμα και τις κουζίνες του μέλλοντος; Γνωρίζουμε την επόμενη τάση; Θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες; Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις νέες γευστικές τάσεις; Οι χώροι, οι συσκευές και τα υλικά πως μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που βιώνουμε τις κουζίνες μας; Πως οραματιζόμαστε την κουζίνα του μέλλοντος; Εντέλει, ποια γεύση θα έχει το μέλλον;

Επιβεβαιωμένοι Κεντρικοί ομιλητές

Dr.Ηans Rudolf Herren (Biovision Foundation), Hanni Rutzler (Future food studio), Αnissa Helou (Ιστορικός διατροφής,chef), Herve This (Institut National de la Recherche Agronomique), Σωτήρης Λυμπερόπουλος (Τροφοσυλλέκτης), Ξένια Παπασταύρου (Μπορούμε), Bάσω Κανελλοπούλου (Πελίτι).

Εργαστήρια

Το συνέδριο θα συνοδεύεται από μη ακαδημαϊκές συνεδρίες κατά τη διάρκεια  των οποίων ειδικοί της γαστρονομίας θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις για την παραγωγή, την παρασκευή, την κατανάλωση των τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες του μέλλοντος.

Αστικά συμμετοχικά δρώμενα

Με την αφορμή του συνεδρίου μία σειρά από δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Χανίων, όπως ένα κοινό γεύμα και ένα μικρό φεστιβάλ πολιτισμού και γεύσεων που θα οργανωθεί από τοπικούς φορείς χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τοπικά υλικά και σπεσιαλιτέ.

Στο κοινό γεύμα θα διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ των σύγχρονων αστικών διαδικασιών, των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και του μέλλοντος της τροφής.

Διοργάνωση: Places & Flavors Destination Management Company, www.placesandflavors.com.

Τοπικοί διοργανωτές: Μαριάνα Καβρουλάκη~ Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Προγράμματος, Πειραματική Αρχαιολόγος ειδικευμένη στην Ιστορία Γαστρονομίας, Ιδρύτρια των Συμποσίων Ελληνικής Γαστρονομίας.

Δανάη Κινδελή~ Συντονίστρια Συνεδρίου,  Διοργανώτρια Συνεδρίων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...