Πυρκαγιά – µυστήριο σε αναµεταδότες τηλεοπτικών σταθµών στη Μαλάξα

Date:

Εμπρησμό δείχνουν τα στοιχεία – Είχαν σπάσει τα λουκέτα ασφαλείας των οικίσκων | Ολοσχερώς καταστράφηκαν από πυρκαγιά, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οφείλεται σε εμπρησμό, δυο οικίσκοι στην περιοχή της Μαλάξας, μέσω των οποίων μεταδίδεται στα Χανιά το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 και Μακεδονία tv, καθώς και των ραδιοφωνικών σταθμών Αντέννα Δυτικής Κρήτης, Σταρ, Ρυθμός και Easy. Είχε προηγηθεί στις 8 Μαΐου η διάρρηξη στον οικίσκο όπου φυλάσσονται οι πομποί του KPHTH FM 1015 – KPHTH TV 1.

Στελέχη της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά που, ωστόσο κατέστρεψε το σύνολο του εξοπλισμού που υπήρχε και στους δύο οικίσκους με τις ζημιές να εκτιμώνται στα 100.000 ευρώ, ενώ η μετάδοση του προγράμματος των σταθμών έχει διακοπεί.

Το zarpa.gr επικοινώνησε με τους υπεύθυνους των ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το μέγεθος της καταστροφής και τις υποψίες για εμπρησμό, ενώ διαβεβαίωσαν ότι το σήμα των σταθμών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Το έργο των πυροσβεστών ήταν δύσκολο καθώς και στους δυο οικίσκους υπήρχαν αποθηκευμένα καύσιμα ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι γεννήτριες των σταθμών στην περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί, ο οικίσκος των οποίων καταστράφηκε, ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία, ενώ το γεγονός ότι η είσοδος των οικίσκων που βρισκόταν σε απόσταση 40 μέτρων, ήταν παραβιασμένη οδηγεί την πυροσβεστική υπηρεσία στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ένα οικίσκο βρέθηκαν πειστήρια που ενισχύουν αυτή την άποψη, ενώ η προανάκριση από την πυροσβεστική συνεχίζεται.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι στην περιοχή βρίσκεται το σύνολο των εγκαταστάσεων μετάδοσης του σήματος όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στα Χανιά.

zarpa.gr

 Επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΚΡΗΤΗ FM 1015 και ΚΡΗΤΗ TV1

Περισσότερα ερωτηματικά για το χθεσινό γεγονός εγείρει και η αδράνεια των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας μετά την προ ολίγων ημερών (Τετάρτη 8 Μαΐου) επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΚΡΗΤΗ FM 1015 και ΚΡΗΤΗ TV1.

Όταν συνέβη η αρχική επίθεση η διεύθυνση των δύο σταθμών κατήγγειλε το γεγονός στις αστυνομικές αρχές και ζήτησε την προστασία τους. Πράγματι συνοδεία δύο περιπολικών οι υπεύθυνοι έφτασαν αργά το βράδυ στον οικίσκο που στεγάζονται οι πομποί και διαπίστωσαν την διάρρηξη με σπάσιμο λουκέτων των μεταλλικών θυρών τους.

Το γεγονός ότι της χθεσινής εμπρηστικής επίθεσης προηγήθηκε, κατά την ίδια μέθοδο, διάρρηξη των οικίσκων πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους να οδηγηθούν στη σύλληψη των δραστών.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το δημοσίευμα του Αγώνα της Κρήτης της Παρασκευής 10 Μαΐου με τη δημόσια καταγγελία της διεύθυνσης των δύο σταθμών

“Επίθεση δέχθηκαν την Τετάρτη αργά το βράδυ οι εγκαταστάσεις των KPHTH FM 1015 και KPHTH TV 1 στη Μαλάξα.

Κατά τις 10.10 κι ενώ βρισκόμασταν στις εγκαταστάσεις μας στην Αγυιά δεχθήκαμε τηλεφώνημα από αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος μας ενημέρωσε για τα γεγονότα έξω από τον χώρο μας στο πάρκο κεραιών της Μαλάξας. Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και μαζί με δύο περιπολικά ξεκινήσαμε για το σημείο.

Φθάσαμε στο σημείο όπου εκεί, διαπιστώθηκαν φθορές και παραβίαση της εισόδου του τρέιλερ (τύπου μεταλικού κοντέινερ). Να σημειώσουμε ότι εκεί λειτουργούν οι πομποί και τα υπόλοιπα μηχανήματα μετάδοσης του σήματος του ΚΡΗΤΗ FM 1015 και ΚΡΗΤΗ ΤV 1.

Ερευνάται αν κι εφόσον οι δράστες έχουν προβεί σε κάποια κλοπή, αν εξαιτίας της παρουσίας αυτόπτη μάρτυρα τράπηκαν σε φυγή ή αν απλά ήθελαν να στείλουν ένα «μήνυμα». Κανένα άλλο τρέιλερ ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας δεν είχε υποστεί φθορές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησής μας. Ακόμα χειρότερα, μία πιθανή ευθεία επίθεση με σκοπό την παύση της λειτουργίας μας η οποία δε στέφθηκε με επιτυχία για αδιευκρίνηστους ακόμα λόγους.

Έρχεται ως συνέχεια των επιθέσεων που δεχόμαστε όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο κυρίως 6μηνο και που περιέχουν από απειλές δια τηλεφώνου από πολιτικά πρόσωπα, διακοπές της παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ δίχως επαρκείς λόγους, για να φτάσουμε σήμερα στην επίθεση στις εγκαταστάσεις μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιας μορφής γεγονότα είχαμε ζήσει σε μία άλλη ανώμαλη περίοδο της ιστορίας του τόπου, το 1992, όταν και οι εγκαταστάσεις μας είχαν δεχθεί ξανά επίθεση και μάλιστα με όπλα. Τότε, τα μηχανήματα είχαν κλαπεί, και με τη βία είχαν οδηγήσει στην παύση της μετάδοσης του σήματος των σταθμών μας.

Από την πλευρά μας, παρά τις τρομερές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, παρά τα αλλεπάλληλα εμπόδια που βάζουνε στο δρόμο μας, παραμένουμε παρόντες, προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ζητούμε από τις αρμόδιες δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά και όσους φορείς μπορούν να αντιληφθούν το διακύβευμα να πάρουν θέση πάνω στα γεγονότα.

Εμείς, συνεχίζουμε.”

 Εκ της διευθύνσεως

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...