Ρέθυμνο: Η πρώτη πόλη στην Κρήτη που αποφάσισε τη δημιουργία Υδατοδρομίου

Date:

Ως τον Απρίλιο αναμένεται να αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο

Βόρεια του αιγυπτιακού φάρου και εντός του εμπορικού λιμένα θα βρίσκεται η βάση του υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο, ενώ σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Α.Ε., μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η αδειοδότηση του υδατοδρομίου, ενώ στοχεύει ως το Μάιο, να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για την δρομολόγηση των καναδικών υδροπλάνων. 

Το «πράσινο φως» για την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτης ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση υλοποίηση επενδύσεων στο δίκτυο υδατοδρομίων.

Όσον αφορά στο Ρέθυμνο η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Α.Ε. έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, τη διαδικασία να αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει τον απαιτούμενο τεχνικό φάκελο. Ωστόσο, δύο φορές έχει επισκεφτεί το Ρέθυμνο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο και την επιλογή σημείου προσθαλάσσωσης και ελλιμενισμού των υδροπλάνων, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Μάλιστα υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υποβληθεί πλήρης τεχνικός φάκελος στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να μπει στο τελικό στάδιο η διαδικασία ελέγχου και να αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο. Σύμφωνα πάντως με την εταιρία, αναμένεται η αδειοδότηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απρίλη.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, αυτές αφορούν μια απλή μορφή αεροδρομίου, ένα μικρό χώρο δηλαδή που επιβάτες και αποσκευές θα ελέγχονται πριν το ταξίδι, ενώ συγχρόνως θα δημιουργηθεί και μια πλωτή εξέδρα για τον ελλιμενισμό.

Το θέμα των υδροπλάνων και ο χρόνος άφιξής τους, αφορά την αεροπορική εταιρία των υδροπλάνων και πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία, που όμως γίνονται προσπάθειες να γίνει παράλληλα με την αδειοδότηση του υδατοδρομίου. Τα υδροπλάνα, όπως έγινε γνωστό θα έρθουν από τον Καναδά και θα ενταχθούν, μέσα από τη διαδικασία που ορίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο στόχος της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Α.Ε. είναι μέσα στο Μάιο να έχει φτάσει τουλάχιστον ένα υδροπλάνο, στο ρεθεμνιώτικο υδατοδρόμιο.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μ. Αλεφαντινός, μιλώντας για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο, καταλάβαμε από την αρχή, ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που θα βοηθούσε πολύ και στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στο στόχο που έχουμε βάλει, ο δήμος Ρεθύμνης να σπάσει τα δεσμά της απομόνωσης και να γίνει ένας εξωστρεφής δήμος και να μπορεί να μετακινείται ο κόσμος και τα εμπορεύματα κατευθείαν από το Ρέθυμνο και όχι να περνάνε απαραίτητα από τους όμορους νομούς». Στη συνέχεια αναφερόμενος στα υδατοδρόμια της Αττικής ανέφερε ότι σε καλό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Αθήνα, κάτι που σαν Ρεθεμνιώτες μας ενδιαφέρει ιδιάιτερα και συγκριμένα είπε: «Ένα νεότερο που έχω, είναι ότι κάνουν υδατοδρόμια η Ραφήνα και το Λαύριο, δηλαδή πλησιάζουμε συνέχεια μέσα στην Αττική. Στην Αθήνα που είναι κι ένα ζητούμενο για μας κι ένας διακαής πόθος, το σημείο που έχει χωροθετηθεί το υδατοδρόμιο είναι στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και απ’ όσο γνωρίζω, είναι σε προχωρημένο και θετικό κλίμα οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρίας και του ΤΑΙΠΕΔ, για να μπορέσει να πάρει την άδεια και να δημιουργηθεί κι εκεί υδατοδρόμιο». Στη συνέχεια ο κ. Αλεφαντινός επεσήμανε: «Η εταιρία ελληνικών συμφερόντων ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Α.Ε. στην οποία έχουμε αναθέσει να μας κάνει το φάκελο, έχει συνέταιρο την εταιρία K2 Smart Jets που δραστηριοποιείται στο χώρο των VIP πτήσεων. Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρία έχει προχωρήσει και ήδη έχει τοποθετήσει στην Κρήτη εμπορικό διευθυντή, ο οποίος στήνει το μηχανισμό για να διεισδύσει στην αγορά».

Τέλος, όσον αφορά στο σημείο που θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου και το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών ο κ. Αλεφαντινός το προσδιόρισε βόρια του αιγυπτιακού φάρου, στο χώρο του εμπορικού λιμανιού.

http://rethemnosnews.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...