Σαράντα εισηγήσεις και μία ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τον β’ γύρο: Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών παντου

Date:

Σε ανοικτή συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης, που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και αφού ακούστηκαν οι απόψεις σαράντα εισηγητών, η «Πρωτοβουλία Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος» αποφάσισε να μην πάρει θέση “στο δίλημμα” του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Ανοίγοντας την διαδικασία, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γιάννης Σαρρής, αφού έκανε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο χαρακτήρισε “αξιοπρεπές” και “μια πολύ σημαντική αφετηρία” και από το οποίο κράτησε όπως είπε την «συντροφικότητα» ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν έρθει επανειλημμένα σε επαφή μαζί του.

Με τον κ. Σκουλάκη η επαφή ήταν τηλεφωνική ενώ με τον κ. Βάμβουκα, έγινε μια μισάωρη συνάντηση και συζήτηση από κοντά, στη βάση του προγράμματος του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» για την διοίκηση του Δήμου.

Ακολούθησε  συντεταγμένη συζήτηση, με 40 από τους παρευρισκόμενους να τοποθετούνται από το μικρόφωνο και τους υπόλοιπους να ακούν, παρεμβαίνοντας ή σχολιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι τόνοι δεν ανέβηκαν, παρόλο που ακούστηκαν πολύ διαφορετικές και αντιφατικές απόψεις, με τον κ. Σαρρή, κλείνοντας περίπου στις 10:30 την διαδικασία, να μιλά για συνέλευση – υπόδειγμα «πολιτικού πολιτισμού».

«Να φύγει ο Σκουλάκης»

Μία άποψη που ακούστηκε από μικροφώνου από αρκετούς ομιλητές, όχι όμως από την πλειοψηφία, ήταν η ανάγκη ο συνδυασμός να πάρει σαφή θέση κατά της νυν δημοτικής αρχής. Αυτό στηρίχτηκε με επιχειρήματα όπως το ότι ο νυν Δήμαρχος ακολουθεί μνημονιακές πολιτικές, εκπροσωπεί την διαπλοκή και έχει τους μηχανισμούς εκείνους που προδιαγράφουν την συνέχισή της και το ότι η έως τώρα διοίκηση του δήμου ήταν εχθρική προς τον πολιτισμό και τις δομές αλληλεγγύης. Ορισμένοι μάλιστα (7-8 άτομα) πρότειναν να στηριχτεί ο συνδυασμός Βάμβουκα, υπό προϋποθέσεις, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την οικολογική διαχείριση του Δήμου και με κάποιους όρους στη βάση της σύγκλισης και όχι του ανταλλάγματος. Η ανάγκη επίσης να επισημανθούν οι διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, τέθηκε από κάποιους ομιλητές, όπως τους κυρίους Βουλγαρίδη, Κατσανεβάκη, Δρακάκη, Τσουρή ενώ άλλοι «έδειξαν» ψήφο στον Βάμβουκα με την λογική του «λιγότερου μνημονιακού».

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, πολλοί ζήτησαν μια ανακοίνωση που θα προτρέπει τους δημότες σε ψήφο «κατά συνείδηση».

Ωστόσο, αυτό που διέπνεε τις εισηγήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας, ήταν η ανάγκη να «απεγκλωβιστούν» από το δίλημμα της ερχόμενης Κυριακής και να επικεντρωθούν τόσο στον αγώνα για αντιμνημονιακή ψήφο στις Ευρωεκλογές, όσο και στο «χτίσιμο» της επόμενης μέρας της «Πρωτοβουλίας» και την αναγκαιότητα της συνέχειας της κίνησης, κάτι που τελικά αποφασίστηκε.

Καμία θέση

Έτσι, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας, όλοι στο τέλος συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Σαρρή που πρότεινε μια ανακοίνωση – «κάλεσμα» για συσπείρωση γύρω από τον συνδυασμό και τον αγώνα του για αλλαγή νοοτροπίας στο Δήμο, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, με μια θετική αποτίμηση των όσων κατάφεραν μέχρι στιγμής και με καμία θέση στο δίλημμα του δεύτερου γύρου.

zarpa.gr

H ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

«Η γενική συνέλευση των μελών της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος», με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή, , χαιρετίζει αγωνιστικά τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες που την τίμησαν με την ψήφο τους και τους ευχαριστεί. Δώσαμε έναν σκληρό, άνισο αγώνα, με περιορισμένα υλικά μέσα και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη χιλιάδων συμπολιτών μας. Μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών που μας έφερε με σημαντική παρουσία στα δημοτικά πράγματα.

Μπροστά μας έχουμε μια ακόμα σκληρή πολιτική μάχη, αυτή των ευρωεκλογών. Καλούμε όλες και όλους που μας τίμησαν με την ψήφο τους να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες και να καταδικάσουν τις πολιτικές και τους υπηρέτες τους που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάντια. Να καταδικάσουμε μαζικά τις μνημονιακές επιλογές. Νʼ ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή αυτών των πολιτικών στα Χανιά, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Θα παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για μια πραγματικά λαϊκή αυτοδιοίκηση, όπως περιγράφτηκε στο πρόγραμμά μας, που θέσαμε στην κρίση του χανιώτικου λαού. Δεσμευόμαστε για την οργάνωση και την ανάπτυξη της παράταξής μας, για την ενίσχυση της κινηματικής της φυσιογνωμίας. Για μια προοδευτική προγραμματική αντιπολίτευση αρχών στο Δήμο Χανίων. Όποια δημοτική αρχή κι αν έχουμε απέναντί μας, θα κρίνουμε, θα προτείνουμε και θα δημιουργούμε με θέσεις και προτάσεις, με διαφάνεια, ανιδιοτέλεια, ρεαλισμό αλλά και τόλμη.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...