Σπιτικές προτάσεις

Date:

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω κολοκύθα και επειδή δεν καθαρίζεται εύκολα θα τη βράσω με τον εξωτερικό φλοιό αφού βεβαίως πλυθεί.
Μ’ ένα πιρούνι θα τσιτώσω την σάρκα της να είναι στητή.
Θα τη σουρώσω. Θα τη λιώσω με πιρούνι.
Θα προσθέσω μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, 8 αυγά (εγώ βάζω 4), δυόσμο και 1 κουταλάκι κορν φλάουερ που θα το χτυπήσω με αυγά. Σφολιάτα πάνω και κάτω.

Παστιτσάκια με σοκολάτα
Ζύμη : 300 γραμ. βούτυρο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη,
δύο αυγά, δύο κουταλάκια μπέικι,  δύο βανίλιες,
ανθόνερο, αλεύρι όσο σηκώσουν.
Ζύμη πολύ σφικτή, 280 γραμ. ζαχαρούχο γάλα, 150
γραμ. νερό, μισό κιλό κουβερτούρα.
Εκτέλεση : Κάνετε την ζύμη όπως είναι γνωστό. Την βάζετε στα φορμάκια και προσπαθείτε να γίνει ένα μεγάλο λακκάκι στη μέση. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Μερικές ώρες πριν, φτιάχνετε το μίγμα με την σοκολάτα ως εξής : Λιώνετε την κουβερτούρα με μπεν μαρί, προσθέστε το γάλα που έχετε διαλύσει με το νερό και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει το βάζετε πάνω από τα παστιτσάκια με κουταλάκι ή κορνέ.

Παστιτσάκια με μαρέγκα
Ζύμη όπως η πάνω
Μαρέγκα : 125 δράμια καρύδια, 100 δράμια ζάχαρη,
πέντε ασπράδια, βανίλια, ανθόνερο.
Χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε τα καρύδια αλεσμένα, την βανίλια και το ανθόνερο. Αυτά ψήνονται μαζί με την ζύμη σε μέτριο φούρνο.

Ρεβανί 1
Οκτώ αυγά, επτά φλυτζάνια σιμιγδάλι ή φρυγανιά,
πέντε φλυτζάνια ζάχαρη, λίγο μπέικι, όψη λεμονιού.
Σιρόπι : Δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, τέσσερα ποτήρια νερό.

Ρεβανί 2
Τρία αυγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι βούτυρο
ή ραφινέ, ένα ποτήρι πορτοκάλι, δύο ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό, 1 μπέικι.
Σιρόπι: 2 ζάχαρη, 2 νερό, ψήσιμο 1 ώρα
Τριγωνάκια με αμύγδαλο
Μισό κιλό φύλλο, μισό κιλό αμύγδαλα
ασπρισμένα και κοπανισμένα στο μπλέντερ,
μισό κιλό ζάχαρη άχνη. Ένα αυγό μόνο το
ασπράδι, μισό κρασοπότηρο νερό, δύο βανίλιες,
άχνη για πασπάλισμα.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από την μηχανή. Κατόπιν ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, το ασπράδι, το νερό και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει τη ζάχαρη. Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και το τυλίγουμε τριγωνάκι αφού λαδώσουμε πρώτα το φύλλο. Τα τοποθετούμε στο φούρνο. Τα αφήνουμε να ροδίσουν και μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά τους βάζουμε από πάνω άχνη ζάχαρη.

Μανταρινάκι
Τριάντα μανταρίνια το φύλλο (χοντρόφλουδα),
μισό κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
(ασπρισμένα),  750 γρ. ζάχαρη (κοινή), τέσσερις
κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.
Ξεβράζουμε δύο φορές τα φύλλα του μανταρινιού (όχι πολύ μη φύγει το χρώμα τους) και μετά τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε τέσσερις ώρες, μετά τα στραγγίζουμε σε πετσέτα. Τα αφήνουμε πάνω στην πετσέτα αρκετές ώρες. Κατόπιν τα περνάμε από την μηχανή του πουρέ και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και γυρίζουμε με το κουτάλι μέχρι να δέσουν (όπως τον χαλβά). Προς το τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την φρυγανιά. Τα κάνουμε στρογγυλά με λακάκι, τα κυλάμε στη ζάχαρη και καρφώνουμε φυλλαράκι μυρτιάς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...