Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Λικέρ μανταρίνι:

Ένα κιλό κονιάκ, εξακόσια γραμμάρια ζάχαρη και φλοιό οκτώ μανταρινιών. Κατά προτίμηση στην αρχή που είναι πρασινοκίτρινα. Αλλά και τώρα γίνεται, με περισσότερους όμως φλοιούς.

Τα βάζομε όλα σ’ ένα βάζο ερμητικά κλεισμένο και στο  ήλιο για ένα μήνα.

Το φιλτράρομε και είναι έτοιμο.

Ταχινόπιτα:

Τρία φλιτζάνα τσαγιού αλεύρι, δύο φλιτζάνια ταχίνι , μια φλιτζάνα ζάχαρη , μια φλιτζάνα χυμός πορτοκαλιού, μια φλιτζάνα νερό από βρασμένα κανελο- γαρύφαλλα, μισή φλιτζάνα κονιάκ, μια φλιτζάνα καρύδια χοντροκομμένα, μισό φλιτζάνι φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, μισή φλιτζάνα  σταφίδες μαύρες, ένα κουταλάκι κοφτό κανελο-γαρύφαλλα κοπανισμένα, τρία κουταλάκια κοφτά μπέικη πάουντερ, μισό κουταλάκι  σόδα.

Βράζετε 2-3 κομμάτια κανέλας και 5-6 γαρύφαλλα να βράσουν με δύο φλιτζάνια νερό. Σουρώνετε και μετράτε ένα φλιτζάνι. Ρίχνετε το ταχίνι σε πήλινη λεκάνη και το ανακατεύετε με  τη ζάχαρη. Προσθέτετε το μυρωδάτο νερό , τον χυμό πορτοκαλιών και το κονιάκ. Έχετε πλύνει σκουπίσει και πασπαλίσει τις σταφίδες με αλεύρι.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ, τη σόδα και τα κανελο -γαρύφαλλα. Το ρίχνετε λίγο – λίγο στο ταχίνι, ρίχνετε και τη σταφίδα , τα καρύδια και τα φρουί γλασέ, ανακατεύετε ν’ αναμιχθούν καλά και αδειάζετε σε λαδωμένο ταψάκι.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί μια ώρα και όταν ψηθεί την περιχύνετε με σιρόπι που ετοιμάζετε με τρία φλιτζάνια ζάχαρη δύο φλιτζάνια νερό μια φλούδα λεμόνι και ένα κομμάτι κανέλλας.

Μαρμελάδα πορτοκάλι (εύκολη):

Ένα κιλό πορτοκάλια. Θα τα ξύσομε όπως όταν κάνομε το γλυκό. Θα τα κόψομε σε κύβους χονδρούς. Θα βάλομε  ένα κιλό πορτοκάλια κομμένα, μισό κιλό ζάχαρη. Θα τα ψήσομε περίπου ένα τέταρτο. Ρίχνω λίγες σταγόνες λεμόνι. Αποσύρω απ’ την φωτιά. Όταν μισοκρυώσει αλέθω στο μπλέντερ και είναι έτοιμη.

Χαλβάς διαφορετικός (με άνθος αραβοσίτου):

Μισό βιτάμ, μια χούφτα αμύγδαλα. Τα βάζομε στην φωτιά να καβουρδιστούν. Σ’ ένα λεκανάκι βάζομε πέντε ποτήρια νερό δύο ποτήρια ζάχαρη και ένα άνθος αραβοσίτου βανίλια.

Τα ανακατεύομε και τα ρίχνομε  στο βιτάμ. Αφού πήξουν ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και κανέλλα και αποσύρομε απ’ την φωτιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...