Στη Μεσόγειο πνίγονται πρόσφυγες και η Ευρώπη δεν είδε δεν άκουσε τίποτα

Date:

Σάμος, Λαμπεντούζα, Φαρμακονήσι και πάλι Σάμος και πάλι Λαμπεντούζα….

Και τα νέα για τα τους πρόσφυγες που προσπάθησαν να διαφύγουν από το πόλεμο και δεν τα κατάφεραν, για τα νεκρά παιδιά, για τις πνιγμένες μητέρες τους με μώρα τους στην αγκαλιά, δεν έχουν τελειωμό. Υπενθυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο μια πραγματικότητα, στην οποία η Ευρώπη κλείνει πεισματικά τα μάτια: στη Συρία μαίνεται εμφύλιος, στο Λίβανο οι πρόσφυγες από τη Συρία φτάνουν 1.000.000, στην Αίγυπτο εκτελούνται οι διαφωνούντες, στη Σομαλία η σφαγή συνεχίζεται. Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν κάθε εβδομάδα να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ μιλούν για 500.000 ανθρώπους στις ακτές της βόρειας Αφρικής που περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα της, που συμμετέχει σε πολέμους και σφαγές, που κάνει ότι δεν βλέπει τους πρόσφυγες, που ξεχνά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνένοχος σε ένα διαρκές έγκλημα. Στην Ελλάδα οι παράνομες επαναπροωθήσεις, οι δολοφονίες, τα “κάντε τους το βίο αβίωτο”  καθώς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελούν την επίσημη απάνθρωπη, παράνομη και εγκληματική πολιτική, την οποία φροντίζουν να ξεπλένουν “καταξιωμένοι δημοσιογράφοι”. Και όταν τελικά κάποιοι πρόσφυγες διασωθούν, η Πολιτεία προτιμά να τους αφήσει στην τύχη τους.

Είναι φορείς και συλλογικότητες από τα κάτω που αναλαμβάνουν να μην μείνουν αυτοί οι άνθρωποι άστεγοι, χωρίς τροφή, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Αυτό έγινε στη Σάμο αυτό έγινε και στα Χανιά.

Στα Χανιά οι 150 Σύριοι πρόσφυγες που διασώθηκαν στις 31/3, φιλοξενούνται μετά από πίεση των κινημάτων της πόλης. Ανάμεσά τους γυναίκες και 40 παιδιά. Σκοπός τους είναι να φύγουν από την Ελλάδα για αυτό και ζητάνε ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχουν μείνει ήδη ενάμισι μήνα εγκλωβισμένοι σε μια χώρα που δεν τους θέλει και δεν ήταν ο προορισμός τους.

Στη Σάμο τους 30 έφτασαν οι νεκροί ναυαγίου στις 5 Μαΐου, ανάμεσα τους κυρίως γυναίκες και παιδιά.  Οι επιζώντες έφτασαν τελικά στην Αθήνα και παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού ζητούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, που έχουν συγγενείς.

Αυτές τις μέρες στο Βερολίνο πρόσφυγες από Ερυθραία και Σομαλία πραγματοποιούν απεργία πείνας και δίψας ζητώντας ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχουν αναρτήσει πανό που γράφει: «Όποιος προετοιμάζει πόλεμο να αναμένει και πρόσφυγες».

Πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι

και εμείς αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα.

– Να δοθεί τέλος στην στρατιωτική και αστυνομική διαχείριση της προσφυγιάς

και της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας.

– Να κλείσουν τα στρατόπεδα εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων.

– Ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης, νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών

– Άσυλο και διαρκής θεσμική/ κοινωνική προστασία για τους πρόσφυγες

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...