Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την έξωση του άστεγου από οίκημα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Date:

Την αντίδρασή της στην έξωση ,με συνδρομή της αστυνομίας, του άστεγου από το εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Μελιδόνη στην περιοχή της Σπλάντζιας, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, συνεχίζει να διατρανώνει η τοπική κοινωνία της πόλης.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση η οποία αποφάσισε την πραγματοποίηση γλεντιού το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να διοργανωθεί και νέα πορεία διαμαρτυρίας με θέμα το δικαίωμα στη στέγη, το νερό και το ηλεκτρικό, «που την σημερινή εποχή δέχονται επίθεση όχι μόνο από το κράτος αλλά και από φορείς, όπως την Διοίκηση Πολυτεχνείου, που θα έπρεπε να στηρίζουν ασθενείς ομάδες» όπως αναφέρει η απόφαση της συνέλευσης.

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών
Την έξωση του άστεγου από το κτίριο της οδού Μελιδόνη, καταγγέλλει και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:
“Προχθές, το πρωί σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Αντωνίου Μελιδόνη, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά από επέμβαση της Αστυνομίας και με παρόντες εκπροσώπους του Πολυτεχνείου, έγινε έξωση άστεγου, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο, εδώ και μερικές βδομάδες. Ο Πάνος όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας έφτασε στο σημείο να μην έχει δυνατότητα να νοικιάζει σπίτι, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο και περισσότερους. Είχε επισημάνει μάλιστα σε συνέντευξή του, ότι δεν είχε καμία άλλη πρόθεση, εκτός από την προσωρινή στέγη. Ένας χώρος που ήταν γεμάτος με περιττώματα περιστεριών και σκουπίδια, σε λίγες μέρες καθαρίστηκε και απέκτησε ζωή. Αυτό δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες. Όπως και το ότι δημοσιοποίησε την πρόθεσή του, παροτρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο. Πριν λίγο καιρό ένας άστεγος πέθανε στο κέντρο της πόλης. Πέρυσι το ίδιο. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται σε παγκάκια, σε στοές, κάτω από στέγαστρα, σε ερείπια. Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος απαντά τελείως ανενδοίαστα στο ερώτημα τι γίνεται με τον ξενώνα αστέγων που είχε υποσχεθεί, «να πάρουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες τους άστεγους στα σπίτια τους». Ως εδώ όμως! Δεν μπορεί τη στιγμή που εκατοντάδες κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα μένουν άδεια, άχρηστα ρημάζοντας στο χρόνο, συμπολίτες μας να μένουν στο δρόμο σαν τα σκυλιά. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, στην περίπτωση αυτή λειτούργησε ως στυγνός ιδιοκτήτης. Και είναι το ίδιο ίδρυμα, που άφησε το κτίριο του Παπαδόπετρου κουφάρι να ρημάζει, επίτηδες χωρίς κουφώματα, ενώ είχε χρήση και ζωή από τους φοιτητές, που το είχαν καταλάβει. Θέλουν λέει να κάνουν μελέτη, για αυτό έδιωξαν τον Πάνο. Το ίδιο είπαν και το κτίριο του Παπαδόπετρου και είδαμε τι έγινε. Το Πολυτεχνείο, δυστυχώς δεν έχει παίξει το κοινωνικό ρόλο που έπρεπε μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε δηλαδή κάποια κτίρια, που του έχουν δωριθεί από συμπολίτες μας, να τα επισκευάσει και να τα παραχωρήσει για να μένουν άστεγοι. Αλλά μάλλον τέτοιες ακραίες σκέψεις δεν έχουν σχέση με τα προγράμματα του ιδρύματος, που γίνονται για το πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα οι αγορές. Καλούμε όλους τους πολίτες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους άστεγους. Σήμερα είναι ο Πάνος, αύριο θα ήμαστε όλοι.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ !
Η ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Η Κοινωνική Κουζίνα
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Κοινωνική Κουζίνα αναφέρει:
Την Παρασκευή 7/2/14 το πρωί έγινε έξωση του Πάνου από το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οδό Αντωνίου Μελιδόνη μετά από απόφαση του Πρύτανη και με πρόσχημα ότι επίκειται η «αξιοποίηση» του κτηρίου. Μετά την απομάκρυνση του άστεγου το κτήριο σφραγίστηκε με λουκέτο και κάγκελα. Σε μια εποχή που εκατοντάδες δημόσια, δημοτικά, ή ιδιωτικά κτήρια παραμένουν κλειστά είναι παραλογισμός και πρόκληση να υπάρχουν άστεγοι και κυρίως, να απομακρύνονται ως εγκληματίες από εγκαταλειμμένα κτήρια. Το Πολυτεχνείο Κρήτης που οφείλει, ως πανεπιστημιακό ίδρυμα, να κινείται με γνώμονα τον ανθρωπισμό και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υιοθέτησε με τη συγκεκριμένη παρέμβαση τη φιλοσοφία του δήμου Χανίων που αρκείται, χωρίς αιδώ, να θάβει τους άστεγους που πεθαίνουν στα παγκάκια της πόλης. Η στέγη, η τροφή και η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη είναι δικαιώματα για όλους. Η Κοινωνική Κουζίνα είναι αλληλέγγυα και στηρίζει το αυτονόητο δικαίωμα όλων στην κατοικία, που αποτελεί προϋπόθεση για την σωματική και ψυχική υγεία των συμπολιτών μας.

Ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πρυτανεία του Πολυτεχενίου Κρήτης στην οποία αναφέρει:
Την Τρίτη, 28/1/2014, το Πολυτεχνείο Κρήτης πληροφορήθηκε ότι στην οικία Φραντζεσκάκη στην παλιά πόλη είχε εγκατασταθεί ένα άτομο. Την ίδια ημέρα, υπάλληλοι του Ιδρύματος επισκέφτηκαν το χώρο, και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Αυτός τους ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 3/2/2014 προκειμένου να αναζητήσει εναλλακτική στέγη. Μετά από επικοινωνία με τη διοίκηση, το αίτημά του έγινε δεκτό. Τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκαν άρθρα σε διαδικτυακούς ιστοτόπους μεταξύ των οποίων και το γνωστό indymedia, με σαφώς πολιτικό περιεχόμενο και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις (κτίριο Παπαδόπετρου). Τα άρθρα αυτά φερόταν να τα υπογράφει το παραπάνω πρόσωπο.
Δεδομένου ότι ο καταληψίας δεν αποχώρησε την προσυμφωνημένη ημερομηνία, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος επικοινώνησαν με τον Δήμο Χανίων και συγκεκριμένα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Χ. Χατζηδάκη. Η κα Χατζηδάκη ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας κοινωνική λειτουργό του Δήμου, και εξασφάλισαν περίθαλψη και στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Δημοτικού Γηροκομείου. Την Πέμπτη 6/2/2014 υπάλληλοι του Ιδρύματος παρουσία αστυνομικών επισκέφτηκαν ξανά την οικία Φραντζεσκάκη και ενημέρωσαν τον καταληψία για την λύση που είχε βρεθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δομές πρόνοιας της πολιτείας. Ταυτόχρονα, περίοικοι πρότειναν εναλλακτική στέγαση. Ο ίδιος απέρριψε και τις δύο λύσεις, επιμένοντας στην κατάληψη του χώρου. Μετά από αυτό, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο.
Η Διοίκηση έχει την ευθύνη της περιουσίας του Ιδρύματος αλλά και την αστική και ηθική ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που πιθανόν να συμβούν σε ένα παλαιό κτίριο το οποίο χρήζει αποκατάστασης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία υπεύθυνες είναι άλλες δομές της Πολιτείας. Οι λύσεις πρέπει να δίνονται με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και όχι με παράνομες ενέργειες, όπως οι καταλήψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν πολιτικές προεκτάσεις και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις του γνωστού χώρου.
Τέλος διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους, συνοδευόμενες από ύβρεις και απειλές. Δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...