Σύλλογος Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος»

Date:

ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Τα Χανιά ως γνωστό είναι πρώτος Νομός της Ελλάδος με τους περισσότερους τροχαίους θανάτους και αναπηρίες. Το γεγονός τούτο οδήγησε το 2008 την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού του Νομού Χανίων στην έκδοση ομοφώνων αποφάσεων για την δημιουργία ενός χώρου, αφιερωμένου στην μνήμη όλων των τροχαίων θυμάτων και εντός αυτού, στην κατασκευή ενός Ιερού Ναού του Αγ. Χριστοφόρου προστάτου των οδηγών.

Το Πάρκο αυτό ως πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων «ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΕΝΤΑ» θεμελίωσε το 2008 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και το εγκαινίασε το 2009 ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η Βουλή των Ελλήνων με απόφαση του Προέδρου αυτής κ. Δημητρίου Σιούφα δώρισε την καμπάνα του Ιερού Ναού.

Το Πετρόχτιστο σκαλιστό καμπαναριό-μνημείο δώρισε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών επί Υπουργίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γεώργιος Α. Παπανδρέου δώρισαν, ο μεν πρώτος Ιερό Ευαγγέλιο, ο δε δεύτερος Πέτρινο Σκαλιστό Μνημείο Ζωοδόχου Πηγής.

Υπουργοί διαφόρων Υπουργείων Ελληνικών Κυβερνήσεων όπως του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως επί Υπουργίας κ.κ. Π. Παυλόπουλου και Χρήστου Μαρκογιαννάκη τίμησαν και αυτοί τη μνήμη των τροχαίων θυμάτων και δώρισαν σημαντικά έργα.

Ο Ο.Η.Ε. με απόφασή του το 2011 ενέκρινε την κατασκευή και τοποθέτηση εντός του Πάρκου ενός Πέτρινου Σκαλιστού Μνημείου «Δέντρο των Εθνών του Ο.Η.Ε.», τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν από εκπρόσωπό του το 2011,κατά την παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων από Τροχαίους Θανάτους όπως αυτή καθιερώθηκε από τη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε.

Τον Αύγουστο του 2012 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών επισκέφθηκε το Πάρκο «Χρήστου Πολέντα» και τέλεσε σχετικό Ενορθόδοξο Τρισάγιο για τα θύματα των Τροχαίων.

Το Πάρκο μας στα Χανιά έχει συμπεριληφθεί στο Χάρτη του Ο.Η.Ε. και θεωρείται ως Μοναδικό Παγκοσμίως Πάρκο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων από Τροχαίους Θανάτους.

Η ύπαρξη στο Νομό μας, πλέον των 330 οικογενειών που θρηνούν δικούς τους ανθρώπους από τροχαίους θανάτους, μας οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός Συλλόγου «Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων»,η δράση του κατά γενική εκτίμηση είναι μοναδική καθ’ όσον πραγματικός σκοπός αποστολής και υπάρξεώς του είναι:

α. Η εθελοντική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου σε στιγμές πόνου και δυστυχίας κάθε οικογένειας που άνθρωπός της θυσιάστηκε στο βωμό της ασφάλτου.

β. Η πραγματική και ουσιαστική αλληλεγγύη και αρωγή σε ότι ήθελε χρειασθεί κάθε οικογένεια που θρηνεί τον δικό της άνθρωπο από τροχαίο θάνατο όπως, Δωρεάν Τεχνική Υποστήριξη από Πραγματογνώμονες, Τεχνικούς Συμβούλους, η υποστήριξη από Νομικούς Συμβούλους- συμπαραστάτες για παροχή συμβουλών και οδηγιών καθώς και ψυχολογική- κοινωνική και οικονομική υποστήριξη κ.λ.π.

γ. Η Διοργάνωση και πραγματοποίηση τελετών αφιερωμένων στη μνήμη των αδικοχαμένων στο βωμό της ασφάλτου.

δ.Την διοργάνωση και τέλεση δράσεων κατά την καθιερωμένη από τη 60/05 Απόφαση της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. παγκόσμια ημέρα μνήμης που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ασφάλτου ( Τρίτη Κυριακή μηνός Νοεμβρίου) με σκοπό αφ΄ενός μεν την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής, αφ΄ετέρου δε την ευαισθητοποίηση των χρηστών του οδικού δικτύου επιδιόκωντας την μείωση των τροχαίων θανάτων-αναπηριών μέσα από τη γνώση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών ενός τροχαίου θανάτου ή αναπηρίας.

ε.Η παντελής αποχή από οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια ή ενίσχυση από Κρατικό ή Ιδιωτικό φορέα.

Με την Α/ RES/64/255 της 11-5-2010 απόφαση της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. έχει ανακηρυχθεί η δεκαετία 2011-2020 ως δεκαετία δράσεων και εκλήθησαν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του Ο.Η.Ε. να διοργανώνουν και φιλοξενούν δράσεις υψηλού επιπέδου και προβολής με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου σχετικά με τους τροχαίους θανάτους, γεγονός που οδήγησε το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας να καθιερώσει και αυτό με την Π2α/Γ.Π.:140816/2011 σχετική Απόφασή του και στην Ελλάδα την 3η Κυριακή μηνός Νοεμβρίου κάθε χρόνου ως ημέρα μνήμης των τροχαίων θυμάτων και την τέλεση δράσεων αφιερωμένων στην μνήμη των τροχαίων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων ο Σύλλογός μας σε πλήρη συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις του Νομού και την τοπική Αυτοδιοίκηση την 18η και 19η

Νοεμβρίου του 2012 είχε διοργανώσει σειρά δράσεων όπως, την τέλεση Αρχιερατικού Μνημοσύνου και Θείας Λειτουργίας, βραδινή εκδήλωση μουσικού αφιερώματος, μεταφορά 600 περίπου μαθητών από σχολεία της περιοχής στο Πάρκο για παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας και στην εν συνεχεία μεταφορά τους στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για παρακολούθηση οπτικοαουστικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες.

Η συμμετοχή των νέων στην παραπάνω δράση και η παρουσιασθείσα έντονη ανησυχία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια προβολής σχετικού βίντεο κλιπ που είχαμε προετοιμάσει σχετικά με τις επιπτώσεις των Τροχαίων Θανάτων και αναπηριών και το εν γένει ενδιαφέρον και η ανησυχία τους που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προβολής του ως άνω σχετικού βίντεο κλιπ ( http://goo.gl/n6Wyb ), οδήγησαν όλους εμάς στην απόφαση να προκηρύξουμε για την 18η Νοεμβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ο.Η.Ε., Πανελλήνιο Διαγωνισμό νέων Γυμνασίων-Λυκείων- Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. της χώρας αλλά και όλων των Ελληνοφώνων Σχολείων-Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού για την ανάδειξη του καλύτερου VIDEO

clip, της καλύτερης αφίσας και του καλύτερου ηχητικού μηνύματος, που θα ευαισθητοποιεί και θα γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο στους νέους χρήστες του οδικού δικτύου για τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές που έπονται ενός τροχαίου θανάτου ή αναπηρίας στις οικογένειες και γενικότερα στην κοινωνία.

Σκοπός του προαναφερόμενου διαγωνισμού είναι όπως ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές των Γυμνασίων-Λυκείων-Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. όλης της Χώρας καθώς και όλων των Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Σχολείων του εξωτερικού ώστε μέσα από το δημιουργικό σκέλος και ερχόμενοι σε επαφή με εικόνες, μηνύματα και συνθήκες τροχαίων θανάτων-αναπηριών να δημιουργήσουν και να μας μεταδώσουν τα μηνύματα εκείνα που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και υπενθύμιση των κινδύνων που διέπουν την ασφαλή οδική μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται Τροχαίος Θάνατος-Αναπηρία.

Επιδίωξη είναι όπως, με τη δράση αυτή νέες και νέοι όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ασχοληθούν σοβαρά και ουσιαστικά με τη μάστιγα των τροχαίων και γνωρίζοντας μέσα από συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και εικόνων τις συνέπειες ενός τραγικού τροχαίου θανάτου ή αναπηρίας να μας μεταδώσουν την ανησυχία και τους προβληματισμούς τους, με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιήσουν όλους εμάς τους χρήστες του οδικού δικτύου. Επιπλέον δε με τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία ανάδειξης των νικητών με (sms) και την απόφαση της επιτροπής θα ανακηρυχθούν οι νικητές του διαγωνισμού.

Η συνεχής και κατά διαστήματα προβολή των βραβευμένων εργασιών στα σχολεία και όχι μόνο εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος και αντίληψης όσον αφορά τους Τροχαίους Θανάτους και τις επιπτώσεις των στην κοινωνική και οικονομική ζωή των οικογενειών τους.

Την ως άνω δράση μας στηρίζουν μέχρι τώρα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Κυδωνίας και Αποκορώνου και Κισσάμου και Σελίνου, η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων,η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, τα Μ.Μ.Ε. του Νομού μας καθώς μεγάλος αριθμός φορέων, ως το Τεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χανίων και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της. Στις προθέσεις του Συλλόγου μας είναι η προαναφερθείσα δράση:

Να τεθεί υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, του Παγκοσμίου Συμβουλίου

των Εκκλησιών και των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Συγκοινωνιών.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας υποβάλλουμε την παράκληση ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να:

α. Δεχθείτε σχετική πρότασή μας όπως η παραπάνω δράση μας πραγματοποιηθεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου σας.

β. Εκδώσετε σχετική εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιων Εκπαιδεύσεων, και τις Διοικήσεις των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας μας καθώς και προς τα Ελληνόφωνα Σχολεία του εξωτερικού, προκειμένου αφενός μεν να λάβουν γνώση για την προαναφερομένη δράση, αφετέρου δε για να συνδράμουν κατά την κρίση τους στην προσπάθεια των ενδιαφερομένων για συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

γ. Δεχθείτε όπως, παραστείτε εσείς ή εκπρόσωπός σας, στην τελετή βράβευσης που θα γίνει την 18η Νοεμβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Θανάτων του Ο.Η.Ε., στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Προς τούτο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Πλατανιά θα σας υποβάλλουμε εν καιρώ σχετική πρόσκληση με αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Κύριε Υπουργέ, εκτίμησή μας είναι ότι οποιοδήποτε χρηματικό έπαθλο δεν θα μπορούσε να αποζημιώσει την αξία της δημιουργίας ενός μηνύματος φτιαγμένο από Νέες και Νέους για την ανάγκη προστασίας της Ζωής.

Οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό και οι βραβευθέντες ομάδες, θα εισπράξουν επιπλέον την ικανοποίηση ότι η εργασία – προσπάθειά τους, απέβη και προς όφελος των συμμαθητών-συμφοιτητών τους καθώς και της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Τυχόν χρηματικό έπαθλο εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει το αίσθημα της μονομερούς διάκρισης. Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο στην παρούσα περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Ο Σύλλογός μας, εξετάζει το ενδεχόμενο του νικητές του διαγωνισμού να τους βραβεύσει με Δωρεάν Μεταφορά – Παραμονή και Φιλοξενία για διάστημα 5-6 ημερών στο εξωτερικό (Γενεύη-Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) και στο εσωτερικό στα Χανιά, όπου και θα συνδυασθεί με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς – Θρησκευτικούς και Ιστορικούς χώρους.

Ευχόμεθα όπως, το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του οποίου προΐστασθε, να ανταποκριθεί θετικά στα ως άνω αναφερόμενα αιτήματά μας, γνωρίζοντάς μας σχετικά σύντομα, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, ώστε με την ουσιαστική βοήθειά σας να σηματοδοτηθεί μια νέα εποχή για την συλλογική αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων.

Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου μας, παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.polentaspark.weebly.com

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΕΝΤΑΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...