Τα βότανα της Κρήτης αντικείμενο μελέτης ξένων φοιτητών στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Date:

Tο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο Κολυμπάρι, το πρώτο Σεμινάριο αφιερωμένο στα Κρητικά βότανα με θέμα «Βότανα και θεραπεία: Μαζεύοντας άγρια χόρτα». Το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας και το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, παράρτημα της ΟΑΚ και  διοργανωτής της σειράς Σεμιναρίων αυτών, φιλοξενεί την Αμερικανίδα φοιτήτρια Julie Fiedler, η οποία ήρθε στην Ελλάδα για να μελετήσει τα άγρια βρώσιμα χόρτα και την Κρητική διατροφή.

Η Julie Fiedler, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Γαστρονομίας Επιστημών στην Ιταλία και πραγματοποίησε πρακτική άσκηση, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Κρητικών βοτάνων του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ). Το ΙΘΟ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο της Γαστρονομίας Επιστημών της Ιταλίας,  στο οποίο φοιτούν φοιτητές από όλο τον κόσμο και έχουν έλθει στην ΟΑΚ παρακολουθώντας Σεμινάρια για την Κρητική διατροφή και ειδικότερα τη χρήση των άγριων χόρτων στη μαγειρική παράδοση της Μεγαλονήσου.

Η Julie Fiedler μίλησε στην παραπάνω ημερίδα για τα άγρια βρώσιμα φυτά στην Κρήτη, τη βιώσιμη χρήση τους και τη διατήρηση των παραδόσεων. Ανέφερε ότι η Κρητική διατροφή διαθέτει παγκόσμια  πρωτιά στην υγιεινή διατροφή και αυτό οφείλεται στη χρήση των άγριων χόρτων και του ελαιόλαδου στη μαγειρική παράδοση των Κρητικών.  Επεσήμανε, ότι η Κρητική διατροφή κινδυνεύει να χαθεί και η γνώση που διατηρείται κυρίως από τους μεγάλους δεν μεταφέρεται σωστά στους νέους. Για τον λόγο αυτόν εξέφρασε την ανάγκη επιστροφής των νέων στο μάζεμα άγριων χόρτων. Επίσης συνεχάρη το Μουσείο Κρητικών Βότανων της ΟΑΚ για τη διοργάνωση εδικών Σεμιναρίων με θέμα τα άγρια χόρτα και αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξαφάνισης των άγριων χόρτων λόγω των φυτοφαρμάκων, την υπερ-βόσκηση και την αδιαφορία των πολιτών. Η εκπαίδευση, η υπευθυνότητα και η ανάδειξη του Κρητικού πολιτισμού, κυρίως η αναβίωση του μαζέματος άγριων χόρτων, είναι οι προτεινόμενες λύσεις που υποστήριξε η ίδια.

Κατά το διάστημα της παραμονής της Κρήτη διδάχθηκε για τον εντοπισμό και τη διαφοροποίηση μεταξύ των άγριων βρώσιμων φυτικών ειδών και καθοδηγήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό της εστίασης της ΟΑΚ, καθώς και από τους κατοίκους του Κολυμπαρίου και των γύρω περιοχών κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κρήτη. Η μελέτη της κ. Fiedler εστιάζεται κυρίως στις παραδοσιακές χρήσεις, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις κοινωνικές συνθήκες που συσχετίζονται με τα άγρια φυτά και τη χρήση τους στη μαγειρική. Θα επιστρέψει στην Ιταλία για να παρουσιάσει αυτό το έργο, όπου θα λάβει το μεταπτυχιακό δίπλωμα της με θέμα την «Κρητική διατροφή, Πολιτισμό και Παράδοση», τον επόμενο Μάρτιο. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα μεταδώσει τις γνώσεις της στα  Κρητικά άγρια χόρτα και γενικά στη Κρητική διατροφή, όπως είπε η ίδια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...