Ψήφισμα Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων της Παλιάς Πόλης Χανίων: Διαμαρτυρόμαστε γιατί ελήφθησαν αποφάσεις για μας χωρίς εμάς..

Date:

Η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων της Παλιάς Πόλης Χανίων που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2014, με ομόφωνο ψήφισμά της:   Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν σε βάρος των μελών της, κατοίκων της Π.Π.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί ελήφθησαν αποφάσεις, σημαντικές για εμάς, ερήμην μας, αποφάσεις για μας χωρίς εμάς..

Τα αιτήματά μας και οι προτάσεις μας, που έχουν κατατεθεί, παραμένουν κλειδωμένα στα συρτάρια, για να εξεταστούν στις ελληνικές καλένδες.

Η προγραμματική σύμβαση για την Π.Π. μας είναι άγνωστο πράγμα και ούτε γνωρίζουμε σε τι στοχεύει.

Για τα σχέδια θωράκισης της Π.Π. από έκτακτα συμβάντα (σεισμός, πυρκαγιά, τσουνάμι) , αν υπάρχουν, εμείς δεν έχουμε καμιά ενημέρωση.

Είναι φανερό ότι η ισορροπία των οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών έχει ανατραπεί σε βάρος των κατοίκων, ύστερα και από πιέσεις ομάδων συμφερόντων.

Με πρόφαση την τουριστική ανάπτυξη «γαζώθηκαν» δρόμοι και σοκάκια με μπάρ, καφετέριες και νυχτομάγαζα, με συνέπεια οι κάτοικοι να εκκενώνουν ομαδικά τις γειτονιές τους. Θέλουμε να βεβαιώσουμε απόλυτα ότι όσοι ενοικιάζουν ισόγειους χώρους για νυχτομάγαζα (εκμισθωτές και μισθωτές) δεν είναι κάτοικοι της Π.Π. , και ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος στους ορόφους μένει αναξιοποίητο, κενό, ασυντήρητο, έτοιμο να καταρρεύσει.

Ο δημόσιος χώρος, που είναι λιγοστός στην Π.Π. λεηλατείται και γίνεται λάφυρο από αρπακτικούς ατσίδες αχρεωστήτως, ισχύει το μοντέλο διαχείρισης «του ουδενός αρμοδίου» και «κανενός υπευθύνου» και στο πλαίσιο της γνεικευμένης και παγιωμένης παραβατικότητας, η βεβαιότητα της ατιμωρησίας θεωρείται αυτονόητη.

Είναι ανάγκη πλέον να σταματήσει η καταστροφική λογική σε βάρος συνολικά της Π.Π. και η συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 και του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία αρχαιοτήτων» να πραγματωθούν.

Απαιτούμε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται από τον Ν. 3028/2002, άρθρο 14, παρ. 6, όπου θα καθορίζονται ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, επιτρεπόμενες δραστηριότητες και άλλα ζητήματα. Τα 12 χρόνια απραξίας που παρήλθαν από τη δημοσίευση του Νόμου είναι μεγάλο διάστημα.

Σήμερα  η εικόνα της Π.Π. και ειδικά κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δεν είναι τιμητική για αρχαιολογικό κατοικημένο χώρο και δήθεν θεσμικά προστατευμένο. Επικρατεί μια γενική αταξία, μαζική ανομία, άκοσμη έως κακοήθης νυχτερινή διασκέδαση, με όσα συνεπάγονται.

Η ηχητική ρύπανση από μουσικές , πεζούς και τροχοφόρα είναι ανυπόφορη. Δεν λείπει και η οπτική ρύπανση, με αφίσες, πινακίδες και γκράφιτι στις όψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και από άλλα αταίριαστα πράγματα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από το πλήθος των εξαερισμών και καπνοδόχων των ταβερνών διαπερνά όλη την πόλη. Το κυκλοφοριακό δεν έχει στοιχεία αρνητικά, παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Η αδρά περιγραφόμενη κατάσταση, το πώς τη βιώνουν οι εναπομείναντες λίγοι κάτοικοι, αποτυπώνεται στις εναγώνιες επιστολές και τις έντονες διαμαρτυρίες τους στον τύπο, αλλά και στις επιστολές του Δ.Σ. του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων της Παλιάς Πόλης.

Επιτέλους δικαιούμαστε τουλάχιστον  μιαν ήρεμη και αξιοπρεπή διαβίωση στα σπίτια μας και αρνούμαστε το καραγκιοζιλίκι γύρω και κάτω από τα παράθυρά μας και τον εξευτελισμό της ποιότητας ζωής μας.

Την αγανάκτησή μας δεν μπορούμε άλλο να την καταπιούμε. Και κανείς δεν δικαιούται να θριαμβολογεί και να επαίρεται για τα όσα συμβαίνουν στην Παλιά Πόλη Χανίων, διότι δυστυχώς μετεξελίσσεται ραγδαία από πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά σε επαχθή κληρονομιά για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές Αρχές και Υπηρεσίες.

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί:

  1. Στον Δήμαρχο Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη
  2. Στην Διευθύντρια της ΚΕ Εφ. Κλασικών Αρχαιοτήτων και 28ης Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη
  3. Στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη
  4. Στον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων κ. Αρτέμη Κουτσαυτάκη
  5. Στον  Γενικό Γραμμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη

και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο

Επίσης να κοινοποιηθεί στους Υπουργούς:

  1. Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
  2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη

Ο πρόεδρος της Γ. Συνέλευσης: Γ. Μαράκης
Ο γραμματέας:  Βασ. Γιατρουδάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...