Ύστατο «χαίρε» στον μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη

Date:

Πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης «αποχαιρετούν» τον πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 102 ετων.Στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου από προχθες μεταφέρθηκε η σορός του για λαϊκό προσκύνημα επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ τη θλίψη του για την απώλεια του ιεράρχη εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το μεσημέρι βρέθηκε στην Κίσσαμο για να προσκυνήσει τη σορό του.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Ειρηναίο

O κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού Ειρηναίου το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε, είχε διεθνή και παγκόσμια εμβέλεια.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δράση του εκλιπόντος ιεράρχη στην Μητρόπολη Γερμανίας αλλά και στην γενική αποδοχή που είχε το πρόσωπο του στο χώρο της Ορθόδοξης εκκλησίας.

«Ο Σεβασμιότατος  Ειρηναίος Γαλανάκης, υπήρξε χωρίς αμφιβολία μεγάλη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατόρθωσε να φέρει την εκκλησία κοντά στην κοινωνία. Να παντρέψει την εκκλησία με το λαό, το λαό που αγάπησε ο ίδιος και με τον οποίο έζησε πολύ κοντά. Ταπεινός και σεμνός σε όλη του τη ζωή, μοιράστηκε με το λαό τις αγωνίες, τις φτώχειες, τις ταλαιπωρίες αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα.

Νέος, αγωνίστηκε στην Αντίσταση κατά των Γερμανών. Φθασμένος Αρχιεπίσκοπος Δυτικής Γερμανίας, όρθωσε το ανάστημα του τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Δε θα ξεχάσω ποτέ, το λόγο που εξεφώνισε την ημέρα που έμπαινε στο Μητροπολιτικό ναό της Γερμανίας. Είχαμε μαζευτεί όλοι οι εξόριστοι, απ΄όλα τα μέρη της Ευρώπης  και ο λόγος του, που ήταν ύμνος για την ελευθερία και τη δημοκρατία, μας έδωσε παρηγοριά και ελπίδα.

Μεγάλο ήταν το έργο που έκανε, σε όλους τους τομείς. Δεν ήταν μόνο το εκκλησιαστικό. Δεν ασχολήθηκε μόνο με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ασχολήθηκε και με τα άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας. Θυμάμαι, τον καημό του για την ερήμωση της υπαίθρου, ήταν ο πρώτος που το επεσήμανε. Αναζητούσε επενδύσεις, αναζητούσε διέξοδο και έβλεπε μακριά. Και είναι περίεργο πως ένας ιεράρχης άνοιξε προοπτικές που άλλοι οικονομικοί παράγοντες δε μπόρεσαν να ανοίξουν.

Γύρισε στη μικρή του Επισκοπή, στην ταπεινή Επισκοπή από όπου ξεκίνησε, από την οποία ποτέ δε θέλησε να φύγει. Πήγε στη Γερμανία, διότι του το επέβαλλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου έκανε εξαίρετο έργο και οι Γερμανοί ακόμα το θυμούνται. Η ψυχή του όμως ήταν εδώ, σε αυτή τη μικρή Μητρόπολη. Δώσαμε αγώνα  όλοι μας για να μπορέσει να ξαναγυρίσει πίσω. Και δε θα γυρνούσε ποτέ, αν δεν υπήρχε η άκαμπτη θέληση του λαού να έχει αυτόν Μητροπολίτη.

Είχα την τιμή και τη χαρά να είμαι φίλος και συνεργάτης του, πολλές δεκαετίες. Σήμερα κι εγώ μαζί με  χιλιάδες πιστών τον αποχαιρετώ με αγάπη και τιμή. Μια ευχή μόνο θέλω να διατυπώσω: Το παράδειγμα και το έργο του να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στους επιγενόμενους».

Για την αποδημία του γέροντα Ειρηναίου έχουν εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα και συλλυπητήρια από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς δήμους και φυσικά πρόσωπα. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ενώ θα προηγηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο.

Το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Σιβρίτου Ειρηναίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης, ενώ τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Η ταφή του θα γίνει στον αυλή του Μητροπολιτικού ναού.

Ο δήμος Κισσάμου έχει κηρύξει από χθες επταήμερο πένθος ενώ από τις 11.30 όλα τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά.

Κλειστές από τις 1030 το πρωί θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες και του δήμου Πλατανιά.

Σε όλες τις υπηρεσίες των πρώην επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν πένθιμα.

Η ΑΝΕΚ, ανακοίνωσε ότι σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, τα κεντρικά της γραφεία στα Χανιά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας μετονομάζεται σε αίθουσα «Ειρηναίος Γαλανάκης».

Οι Μινωικές Γραμμές για την κοίμηση του Ειρηναίου

Η διοίκηση των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΝΕ, μετά τη θλιβερή αναγγελία της κοίμησης του Μακαριστού Πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του κορυφαίου και εμπνευσμένου Ιεράρχη με το πλούσιο φιλανθρωπικό & κοινωνικό έργο που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και ήθος
την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κρήτης

Αποφασίζει:

1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του.
2. Να αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου
3. Να προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των € 1.000 ως δωρεά στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου

Η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Έφυγε από κοντά μας ο μητροπολίτης πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Εκκλησία των Χανίων και της Κρήτης με μεγάλη πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία.

Η κοινωνία του νομού μας και ολόκληρης της Κρήτης αποχαιρετούν μια προσωπικότητα που θα πάρει ασφαλώς ξεχωριστή θέση στην ιστορία.

Άνθρωπος και ιεράρχης που ούτε στιγμή δεν ξέχασε την λαϊκή καταγωγή του και με το πολύπλευρο και πολύτιμο κοινωνικό του έργο αλλά και με το έντονο προσωπικό του παράδειγμα στάθηκε με πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα αρωγός και  συμπαραστάτης στους απλούς ανθρώπους του μόχθου.

Τίποτα το ανθρώπινο δεν του ήταν ξένο.  Από τις δυσκολίες των ορφανών και άπορων,  μέχρι τον αφόρητο πόνο για το ναυάγιο του «Ηράκλειο», μέχρι την απάνθρωπη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών ‘η τους κινδύνους πολέμου ο Ειρηναίος ήταν παρών, ενεργός και δραστήριος. Απόλυτα ξένος με κάθε νοοτροπία «αφ΄ υψηλού» καθοδήγησης πορεύτηκε μαζί με το λαό του ταπεινός αλλά και  αποφασιστικός, παρηγορητής αλλά και μαχητής, πνευματικός αλλά και πραγματιστής.

Η εθελοντική απόσυρσή του από τα Εκκλησιαστικά αξιώματα λόγω ηλικίας είναι μια πράξη μοναδική που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

Ο Ειρηναίος ήταν ο επιφανής ιεράρχης που δεν έβλεπε γύρω του «αλλόδοξους» και,   «αλλοεθνείς» εχθρούς που απειλούσαν την κοινωνία μας. Έβλεπε ανθρώπους, έβλεπε τον πόνο και την ανάγκη, έβλεπε την υποχρέωση μάχης και αρωγής. Γι αυτό δεν δίστασε να κατέβει στο δρόμο με το λαό,  να συνεργαστεί με κάθε πολιτική ή κοινωνική οντότητα προκειμένου να διεκδικηθούν κοινές υποθέσεις και αιτήματα.

Οι Χανιώτες ξέρουν ότι και σήμερα ο γέροντας δεν θα έμενε απαθής για τις στρατιές των ανέργων, των ανέστιων, των νεόπτωχων, των απελπισμένων, των αποσυνάγωγων που παράγουν κατά χιλιάδες ιδέες και πρακτικές που επενδύουν στην κοινωνική ανισότητα και αδικία.

Στις δύσκολες για τους απλούς ανθρώπους μέρες που ζούμε ο Ειρηναίος  είναι ένα υπόδειγμα ανθρώπου που μας λείπει.

Ευτυχώς όμως, το παράδειγμά του  μένει και θα μένει για πολύ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...