Έντονες αντιδράσεις από τους φοιτητές που καταγγέλλουν διάλυση του Πολυτεχνείου Κρήτης

Date:

Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το θέμα της ψήφισης των οργανισμών και εσωτερικών κανονισμών στο ίδρυμα.
Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε φοιτητές και εργαζομένους που με αποφάσεις των συλλόγων τους μιλούν για διάλυση του Πολυτεχνείου.
Τι αποφάσισαν οι φοιτητές
Οι φοιτητές προχώρησαν σε μια μαζικότατη συνέλευση εν μέσω εξεταστικής, και υπερψήφισαν το πολιτικό πλαίσιο με 493 συνολικά ψήφους και αποφάσισαν τα εξής:

Κατάληψη του ιδρύματος μέχρι τη Δευτέρα 16/6.

Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/6 στις 14:00 στο Ξύλινο Αμφιθέατρο (Α2).

Κάλεσμα για Παμπολυτεχνική Συνέλευση στους συλλόγους της πολυτεχνικής κοινότητας την Πέμπτη, 12/6 στις 13:00 στο Α2.

Πορεία του συλλόγου φοιτητών την Πέμπτη 12/6 στις 18:00 με προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημ. Αγοράς.

Κάλεσμα συντονιστικού αγώνα του συλλόγου μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης και αύριο 11/6 στις 17:00 στην πύλη του πολυτεχνείου.”

Το σκεπτικό της απόφασης που εξηγεί γιατί αντιδρούν οι φοιτητές

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης που υπερψήφισε η συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο και εξηγεί τους ουσιαστικούς λόγους των έντονων αντιδράσεών τους:

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκτελώντας πιστά τις εντολές της συμμαχίας ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου έχει φέρει την κοινωνική πλειοψηφία στα όρια της επιβίωσης. Βλέπουμε καθημερινά τα υλικά αποτελέσματα της επίθεσης: εκτεταμένη ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, εργασία με εξευτελιστικούς μισθούς, πεντάμηνα, εξάρτηση από το ΕΣΠΑ και νέους «δουλεμπόρους» (δήμαρχοι, ΜΚΟ, εταιρείες, εργοδότες κλπ). Χαρακτηριστικά η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 60% και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και η μέση ελληνική οικογένεια ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από το στόχαστρο αυτής της πολιτικής δεν ξεφεύγουν τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια να χειροτερεύει με ελλείψεις σε προσωπικό κάνοντας την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση απαγορευτική για μία φτωχή οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σχέδιο που επιτελούν οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του λαού, αλλά αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του κεφαλαίου, για την υπέρβαση της κρίσης του.

Η κυβέρνηση, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η μείωση της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η επίθεση που ξεκίνησε με τον νόμο Διαμαντοπούλου και εξειδικεύεται τώρα με τους εσωτερικούς κανονισμούς, όχι μόνο δεν έρχεται να επιλύσει τα προβλήματα-αδυναμίες του σύγχρονου πανεπιστημίου όπως καθημερινά προπαγανδίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά αποτελεί μια συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των επιταγών της Ε.Ε. στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για «υπέρβαση της κρίσης».

Οι εσωτερικοί κανονισμοί εκτός των άλλων, προβλέπουν διάλυση των πτυχίων του Πολυτεχνείου σε κύκλους σπουδών με πιστοτικές μονάδες και πιθανότητα εισαγωγής διδάκτρων, κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων, πειθαρχικές διώξεις στους αγωνιζόμενους φοιτητές και ξεπούλημα της περιουσίας του Πολυτεχνείου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα δεν προβλέπουν τίποτα για φοιτητική μέριμνα και που θα βρεθούν τα κονδύλια για την κάλυψη της δωρεάν σίτισης και στέγασης χωρίς τα οποία πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους

Πριν μερικές μέρες, γίναμε μάρτυρες του πιο μαύρου και αυταρχικού προσώπου της διοίκησης του ιδρύματος. Η σύγκλητος ξεκίνησε με κλειδωμένες όλες τις προσβάσιμες εισόδους αποτρέποντας ακόμα και σε μέλη της συγκλήτου να παρευρεθούν στην διαδικασία ψήφισης του οργανισμού και εσωτερικού κανονισμού. Ήθελε με αυτό τον χουντικό και επαίσχυντο τρόπο να εμποδίσει τον Σύλλογο Φοιτητών που βρισκόταν μαζικά εκείνη την ώρα στο κτίριο που ψηφιζόταν ο οργανισμός , να δώσει δυναμικά το παρόν στην διαδικασία. Σε μια διαδικασία που θα ψηφιζόταν ένας κανονισμός που επί της ουσίας καταστρέφει ότι έχει απομείνει από το «δήθεν» δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, τις σπουδές και το μέλλον όλων μας. Ο Σύλλογος Φοιτητών προσπάθησε να βρει την αίθουσα και να παρέμβει στην διαδικασία. Τελικά η διαδικασία έγινε μέσω Skype. Θεωρούμε τη στάση της Πρυτανείας απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στους φοιτητές πόσο μάλλον για ένα θέμα που έρχεται να διαλύσει τις σπουδές μας και συνολικά το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...