Απίστευτο! Η ΑΕΠΙ διέκοψε συναυλία στο Ηράκλειο και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη για ένα παραδοσιακό τραγούδι [φωτός]

Date:

Κι όμως, συνέβη και αυτό σε αυτή τη χώρα. Αστυνομικοί διέκοψαν συναυλία και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του Θεάτρου των Αγρών, Γιάννη Σωμαράκη.
Αφού διέκοψαν τη συναυλία του Αρμενοσύριου καλλιτέχνη Haig Yazdjian που βρισκόταν σε εξέλιξη πέρασαν χειροπέδες στον ιδιοκτήτη με τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα να παραπέμπουν στη σύλληψη κάποιου εγκληματία ή τρομοκράτη! Αιτία ήταν η καταγγελία της ΑΕΠΙ για τα δικαιώματα ενός παραδοσιακού τσιγγάνικου τραγουδιού της Αρμενίας!

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που φέτος οι εκδηλώσεις στο Θέατρο των Αγρών παρέχονται με προαιρετικό αντίτιμο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός πρέπει να απευθύνεται ελεύθερα σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, συνέλεβαν τον ιδιοκτήτη και διοργανωτή μίας συναυλίας για μία εκδήλωση που δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα!

10383538_391500014339877_2318019468587066099_n

Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα fb του Θεάτρου των Αγρών σημειώνονται τα εξής:

«Μια συναυλία απόψε στο Θέατρο των Αγρών μετατράπηκε σε ρεσιτάλ ασυδοσίας της ΑΕΠΙ η οποία έδωσε εντολή να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου Γιάννης Σωμαράκης στο Κυπαρίσσι επειδή δεν είχαν πληρωθεί τα δικαιώματα για …ένα τραγούδι!

Η ΑΕΠΙ και ίσως και άλλοι που ενοχλήθηκαν απο το προαιρετικό αντίτιμο απόψε έβαλαν χειροπέδες οχι στο ιδιοκτήτη αλλά στον πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Το τραγούδι που στάθηκε αφορμή να συλληφθεί η ψυχή του Θεάτρου των Αγρών ήταν ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας που έχει διασκευαστεί με ελληνικούς στίχους, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ τους αστυνομικούς που εκτέλεσαν την εντολή του.

Σε μια εποχή που το Θέατρο των Αγρών προσφέρει τις φετινές του εκδηλώσεις με προαιρετικό αντίτιμο οι χειροπέδες και οι ακροβολισμένοι και οπλισμένοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων θεατών, επιβεβαίωσαν την άποψη οτι απο την μουσική στην Ελλάδα πρέπει να πλουτίζουν οι λίγοι και οι εκλεκτοί της ΑΕΠΙ.

Άραγε η ΑΕΠΙ και οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο για συναυλίες που οργανώνονται στην Κρήτη με εισιτήριο;”

Ποιος είναι ο Haig Yazdjian του οποίου η συναυλία διακόπηκε

Ο Haig Yazdjian του οποίου η συναυλία διακόπηκε είναι ένας Αρμενοσύριος καλλιτέχνες της world jazz μουσικής ο οποίος μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και με τους Ε.Βιτάλη, Νίκο Ξυδάκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Έλλη Πασπαλά, David Lynch, Μιχάλη Νικολούδη, Dave Spilain, Omar Farouk Tekbilek και τον Gasparyan.

Ο Haig Yazdjian ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου.

Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα στην Ελλάδα ως μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

10384894_391500037673208_2451997727945056638_n

Τι είναι το «Θέατρο των Αγρών»

Η συναυλία, πριν διακοπεί από την ΑΕΠΙ, δόθηκε στο Θέατρο των Αγρών στο Κυπαρίσσι.

Πρόκειται για έναν χώρο κτισμένο από πέτρα και ξύλο, που βρίσκεται στην κοιλάδα μεταξύ των χωριών Προφήτη Ηλία και Κυπαρίσσι και περιστοιχίζεται από ελιές, αμπέλια κυπαρίσσια, χαρουπιές και άλλα φυτά της κρητικής χλωρίδας.

Για φέτος το Θέατρο των Αγρών είχε υποσχεθεί «περισσότερη δροσιά σ ένα πολιτιστικό πρόγραμμα απαλλαγμένο από τον καύσωνα της εκμετάλλευσης και της απομόνωσης».

Όπως σημειώνουν σε κείμενο στην ιστοσελίδα τους τα «θέαματα» θα συνοδεύονται με «άρτο» καθώς θα ετοιμάζονται φαγητά με υλικά από τα χωράφια των γύρω χωριών ενώ όλες οι συναυλίες για αυτό το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί «με προαιρετική είσοδο, γιατί η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό».

Φαίνεται, η ΑΕΠΙ διαφωνεί σε αυτό. Κι εφόσον δεν αποδέχεται ότι η τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό, έσπευσε να συλλάβει τον ιδιοκτήτη!

10563167_391500091006536_3792303353578240163_n

Λ. Αυγενάκης: Αναγκαιότητα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος με αφορμή το γεγονός ζητά «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των εταιριών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων». Αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης αναφέρει:

«Οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων εξακολουθούν να εφαρμόζουν την ίδια επιθετική συμπεριφορά στην χώρα μας, όπως φαίνεται από την χθεσινοβραδινή σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου στο Ηράκλειο, κατ’ εντολή της ΑΕΠΙ, επειδή όπως υπενίχθη δεν είχε πληρωθεί τα δικαιώματα για ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας, σε συναυλία χωρίς εισιτήριο..!

Μετά την τραγικά αποτυχημένη ανάμειξη του απελθόντα Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ακολούθησε την «ελληνική» στρέβλωση πως «όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, το παραπέμπεις σε μια επιτροπή και το παρατάς». Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η Υφυπουργός κ. Άντζελα Γκερέκου που είναι αρμοδιότητά της, θα να αναλάβουν την ευθύνη προχωρώντας σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, σεβόμενοι το αίτημα των 75 Βουλευτών από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Πάγια θέση μου είναι ότι οι εταιρείες είσπραξης και διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησία επιβάλλεται να υπάρχουν και να λειτουργούν με σύγχρονο, διαφανές, δίκαιο και εναρμονισμένο -στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες- καθεστώς, τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τους χρήστες μουσικής.»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...