Από τα αγροτικά ξεκινά η ρύθμιση για τα δάνεια των φωτοβολταϊκών

Date:

Σε οριζόντια μείωση των επιτοκίων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά δάνεια καθώς και περίοδο χάριτος τουλάχιστον έξι μηνών στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους προσανατολίζονται να προχωρήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και ημέρες οι τράπεζες.

Για αγρότες που πληρώνουν υψηλά επιτόκια της τάξης του 11% θα υπάρξει ενιαία, οριζόντια ρύθμιση.

Μάλιστα οι αγρότες καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες με εξίσου υψηλά επιτόκια (σ.σ. μεγάλος αριθμός αγροτών πληρώνουν τόκους της τάξης του 11%) φαίνεται ότι θα είναι οι μοναδικές κατηγορίες για τις οποίες θα υπάρξει ενιαία, οριζόντια ρύθμιση ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ξεχωριστά.

Οι ρυθμίσεις στα δάνεια των φωτοβολταϊκών προωθούνται ως «αντίδωρο» στο new deal που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση περίπου μήνα και εντάσσονται στην προσπάθεια των τραπεζών (κατά κύριο λόγο της Πειραιώς η οποία έχει «κληρονομήσει» τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ Leasing) να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα των δανείων που έχουν συναφθεί

Τα δάνεια για αγροτικά φωτοβολταϊκά θεωρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως «υψηλού κινδύνου» λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιτοκίου που αυξάνει τις πιθανότητες -μετά και τις περικοπές στις εγγυημένες τιμές που έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο- να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Για το λόγο αυτό θα είναι τα πρώτα στα οποία θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος τουλάχιστον έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας δε θα καταβάλλεται το κεφάλαια αλλά μόνο οι τόκοι ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για περιπτώσεις άλλων δανείων που έχουν λάβει επενδυτές φωτοβολταϊκών και τα οποία επίσης επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επιτόκια.

Τα υπόλοιπα δάνεια θα εξετάζονται κατά περίπτωση με τις τράπεζες να εξαντλούν πρώτα τα περιθώρια επιμήκυνσης (έως και 15 έτη, κατά πάσα πιθανότητα) σε συνδυασμό με μια περίοδο χάριτος. Εάν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν τότε θα μπαίνει στο τραπέζι και η μείωση των επιτοκίων.

Σε συνδυασμό με την εξομάλυνση που παρατηρείται τελευταία στο πεδίο των πληρωμών αλλά και το γεγονός ότι πλέον δε θα είναι υποχρεωτική η καταβολή του ΦΠΑ από τα τιμολόγια που εκδίδονται αλλά δεν εισπράτονται, το, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα τραπεζικά ιδρύματα εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η ρευστότητα των παραγωγών και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείω

Γιάννης Τσατσάκης / www.agronews.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...