Από την Κρήτη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τον εθνικό φάκελο της Νέας ΚΑΠ

Date:

Να δοθούν λεπτομέρειες πριν την κατάθεση στην Ε.Ε. ζητούν οι αγρότες
Αντιδράσεις προκάλεσαν στους αγρότες της Κρήτης, οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις επιλογές της χώρας μας για τη Νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, από τις επιλογές προκύπτει ότι η διανομή των επιδοτήσεων θα γίνεται στην ουσία ανά στρέμμα, κατά συνέπεια ωφελούνται όσοι έχουν πολλά στρέμματα. «Δεν μπορεί να ισοπεδώνεις όλες τις καλλιέργειες μιας περιοχής όπως της Κρήτης με τις μεγάλες καλλιέργειες για παράδειγμα του κάμπου της Θεσσαλίας. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ο Κρητικός παραγωγός των 20 στρεμμάτων έναν Θεσσαλό ή Μακεδόνα παραγωγό ροδάκινων των 500 στρεμμάτων», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), κ. Γιώργος Τζωρτζάκης.

Επιπλέον σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά, οι αγρότες της Κρήτης θα περιμένουν τον επικείμενο ανασχηματισμό και στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με όλους τους φορείς (Περιφέρειας, βουλευτές, παραγωγούς κ.α.) για το θέμα.

Προχειρότητα στις προτάσεις

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ μας αναφέρει: «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συντάξει αυτή την πρόταση με προχειρότητα αφού σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν δεν έχουν κάνει ένα υπολογισμό ώστε να δουν τι ζημιά θα πάθει η κάθε περιοχή και η κάθε καλλιέργεια από αυτά που θα προτείνουν στον εθνικό φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ. Μάλιστα η απάντηση που έλαβα χτες το βράδυ από το ΥπΑΑΤ είναι ότι θα κατατεθούν αυτές οι προτάσεις για διερεύνηση, θα γυρίσουν πίσω και θα πάνε σε διαβούλευση. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος. Πρώτα έπρεπε αν τεθούν σε διαβούλευση».

Μείωση έως και 60% στις επιδοτήσεις στην Κρήτη βλέπουν οι παραγωγοί

Και προσθέτει: «στην Κρήτη έχουμε υψηλά δικαιώματα διότι έχουμε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Που σημαίνει ότι σε μια ανακατανομή όπως την θέτει ο κ. Τσαυτάρης υπάρχουν καλλιέργειες και καλλιεργητές που θα χάσουν το 60%. Καλλιέργειες όπως τα αμπέλια έπαιρναν επιδότηση κατά μέσο όρο 300 ευρώ το στρέμμα. Όταν αυτόν τον παραγωγό τον κατεβάζεις στα 60 – 70 τον καταστρέφεις. Ανάλογα προβλήματα θα έχουμε και στην ελιά αλλά και στην κτηνοτροφία».

Νησιά

Όσον αφορά τους νησιώτες παραγωγούς φαίνεται – σύμφωνα με εκπροσώπους Ενώσεων και Α.Σ. – ότι συμφωνούν με τον προτεινόμενο εθνικό φάκελο εφόσον ενταχθούν στο σύνολό τους τα νησιά στο καθεστώς των ενισχύσεων της νησιωτικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο μεγαλύτερος αριθμός των παραγωγών και των συνεταιριστών δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επαρκώς για τις προτάσεις του ΥπΑΑΤ, οπότε αντιδράσεις (θετικές ή αρνητικές) αναμένονται το επόμενο διάστημα. «Αν η Νάξος ενταχθεί στη νησιωτικότητα νομίζουμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και εκτιμούμε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν από το ΥπΑΑΤ. Σε αντίθετη περίπτωση η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική», μας αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Μακεδονία – Πελοπόννησος

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί τόσο της Μακεδονίας όσο και άλλων περιοχών της χώρας όπως την Πελοπόννησο βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο. Σε επικοινωνία μας με αγρότες από την περιοχή της Μακεδονίας μας επεσήμαναν όπως και οι Κρητικοί ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συζήτηση πριν κατατεθεί η πρόταση. Επιπλέον, μας προσθέτουν ότι μετά την παρουσίαση των προτάσεων που έκανε το Υπουργείο, οι παραγωγοί θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις ώστε να εκτιμήσουν τι φέρνουν οι προτάσεις αυτές για τις καλλιέργειές τους. «Σήμερα το βράδυ (5/6) έχουμε μια συνάντηση έτσι ώστε να λάβουμε θέση. Ο διαχωρισμούς πάντως μας ικανοποιεί γιατί οι δενδρώδεις δεν ήταν ποτέ στις επιδοτήσεις. Πρέπει όμως να δούμε τι θα ισχύσει ξεχωριστά σε κάθε καλλιέργεια. Μάλιστα σκεφτόμαστε να καλέσουμε το επόμενο διάστημα και τον Υπουργό προκειμένου να συζητήσουμε τις προτάσεις αυτές», μας κάνει γνωστό ο παραγωγός και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας», κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος κάνει λόγο για την συζήτηση που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί και συμπληρώνει «πιστεύω ότι τις επιδοτήσεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι αροτραίες καλλιέργειες. Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να συζητηθούν πριν κατατεθούν στην Κομισιόν», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Σε ερώτησή μας σχετικά με το θέμα στον βαμβακοπαραγωγό και πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκο Σκοπιανό μας απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει κάποιες προτάσεις που παρουσιάστηκαν σε ένα γενικό πλαίσιο αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα με τις λεπτομέρειες που εμπεριέχουν.
Τέλος, σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας, κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην Ένωση ώστε να εκτιμηθούν οι προτάσεις του Εθνικού Φακέλου που παρουσίασε ο Υπουργός για τις καλλιέργειες και τους παραγωγούς της περιοχής.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...