Γιατί καταρρέουν χρυσός, ασήμι;

Date:

Ισχυρότατες απώλειες στην αγορά εμπορευμάτων – ποιες ερμηνείες υπάρχουν;

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις απώλειες σε χρυσό και σε ασήμι να ζαλίζουν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο χρυσός σημειώνει απώλειες 6,10% αυτή την ώρα ενώ απώλειες 10,38% καταγράφει το ασήμι.

Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της FXCM, είναι εξαιρετικά περίεργη και για την ώρα δεν υπάρχει κάποια είδηση ή κάποια ένδειξη που θα μας βοηθούσε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Παρόλα αυτά, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μερικές υποθέσεις για τις πιθανές αιτίες που έχουν οδηγήσει στην πτώση των εμπορευμάτων και κυρίως των πολύτιμων μετάλλων.

Μια από τις αιτίες είναι η άνοδος του δολαρίου. Η στροφή των επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα από τις αρχές του 2013, έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση των εμπορευμάτων.

Η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί αποπληθωριστικά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό μειώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν την αίγλη τους.

Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα «παιχνίδια» των κεντρικών τραπεζών. Αν είναι αποφασισμένες να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πληθωρισμός.

Οι κεντρικές τράπεζες του Νότου ξεπουλούν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες.

Πολλές χώρες και κυρίως η Αμερική και η Γερμανία επιδίδονται σε έναν αγώνα για την συγκέντρωση όλο και περισσότερου χρυσού. Αυτό έχει πολλές προεκτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει. Σίγουρα όμως, είναι καλύτερο να συγκεντρώνεις χρυσό στα $1200 και $1300 παρά στα $1800.

Όπως έχουμε παρατηρήσει εδώ και μήνες, υπάρχει μια προσπάθεια από τις κεντρικές τράπεζες να διώξουν τους επενδυτές από τα ασφαλή καταφύγια. Αν αυτό ισχύει και στην περίπτωση του χρυσού, θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο ράλι στις μετοχές.

Ότι και από τα παραπάνω αν συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν σε αυτές τις καταστάσεις και μια ματιά στις αγορές είναι ικανή να τις αποκαλύψει. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ μεγάλη μελέτη στην εφαρμογή των επενδυτικών μας κινήσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...