Γιατροί με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία με τροπολογία του υπ. Υγείας

Date:

ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ειδική τροπολογία, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται γιατροί με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία της χώρας – όπου υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένη ειδικότητα – ετοιμάζει το υπουργείο υγείας.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα το νέο αυτό σύστημα έχει ήδη αρχίσει και κάνει την εμφάνισή του σε νοσοκομεία κυρίως της Περιφέρειας, καθώς καλούνται τοπικοί γιατροί για να καλύψουν ανάγκες σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σχετικά με το αν έχει υιοθετηθεί αυτό το σύστημα σε τοπικό επίπεδο, μας ενημέρωσε ότι μόνο για την ειδικότητα του ουρολόγου που δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο και όταν πρόκειται για επείγον περιστατικό – αιματουρίας συγκεκριμένα που χρειάζεται νοσηλεία– ο ασθενής ή οι συγγενείς μπορούν να καλέσουν κάποιον τοπικό ιδιώτη ουρολόγο και να τον πληρώσουν οι ίδιοι με το ποσό που θα ζητήσει ο ίδιος.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί για νοσηλεία στα Χανιά.

Ο κ. Ξυπολυτάς υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα – που επιβαρύνει τον ασθενή βέβαια και όχι το Νοσοκομείο – γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής και δεν υπάρχει πρόσθεση από πλευράς νοσοκομείου να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες.

Ωστόσο το υπουργείο υγείας έχει ήδη στα σκαριά την τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία, διότι θυμίζουμε ότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό από τη δικομματική κυβέρνηση αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω αντιρρήσεων από το ελεγκτικό συνέδριο αλλά και των αντιδράσεων των νοσοκομειακών γιατρών.

Άλλωστε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, δήλωσε, σύμφωνα με το iatropedia.gr, ότι οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένη ειδικότητα καλείται ένας τοπικός ιδιώτης γιατρός για να καλύψει την ανάγκη.

Με την τροπολογία που θα ψηφιστεί, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το ιατρικό προσωπικό που θα παρέχει υπηρεσίες στα νοσοκομεία και θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα αμείβεται με τιμές ΕΟΠΥΥ.

Ο ιδιώτης γιατρός για να απασχοληθεί σε περιστατικό σε νοσοκομείο δε θα χρειάζεται να είναι συμβεβλημένος με τον οργανισμό, θα κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα πληρώνεται από το νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο στη συνέχεια θα εισπράττει το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.

Η τροπολογία θα ορίζει και ποιες ειδικότητες γιατρών θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ καθώς τις ημέρες αυτές γίνεται καταγραφή των ελλείψεων σε ειδικότητες τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...