Γ. Σταθάκης: “Απευθείας ζημιά στο δημόσιο συμφέρον» υπέρ στενών ιδιωτικών συμφερόντων οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες”

Date:

Ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινής Επιτροπής Παραγωγής και Οικονομικών της Βουλής.
Κατά τον κ Σταθάκη, δυο είναι οι κυριότερες ρυθμίσεις που εισάγονται. Η πρώτη αφορά στη διαδικασία επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αφού για τα πιστωτικά αυτά ιδρύματα έχουν δαπανηθεί και δεσμευθεί ποσά ίσα περίπου με το 20% του Α.Ε.Π. της χώρας. Η δεύτερη σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», όπως έγινε γνωστή, είναι στην πραγματικότητα γραμμένη στα ελληνικά υπουργεία κι εξυπηρετεί τα πιο στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον τίτλο του διεθνή οργανισμού. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, πως το νομοσχέδιο εισάγει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις χωρίς κανένα λόγο, καθώς το ισχύον καθεστώς στην Ελλάδα δεν είναι ασύμβατο με των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπεραμύνθηκε του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή με το προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία τις είχε αγοράσει. Κατά τον κ. Σταθάκη, η ρύθμιση είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού συνιστά ουσιαστικά κρατική επιχορήγηση προς τους αγοραστές των μετοχών, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα στο μέλλον να κληθεί να πληρώσει επιπλέον πρόστιμα προς την Ε.Ε. για αυτήν της την ενέργεια. Όφελος θα έχει μόνο μια στενή ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων, η οποία θα μπορέσει ανέξοδα να ανακτήσει την ιδιοκτησία των τραπεζών. Η πράξη αυτή συνιστά, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, «απευθείας ζημιά στο δημόσιο συμφέρον» υπέρ στενών ιδιωτικών συμφερόντων.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με επίκληση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές σε δύο κατευθύνσεις. Καταρχήν ενθαρρύνει τις εισαγωγές ενάντια στην εγχώρια παραγωγή σε κλάδους στους οποίους η ελληνική οικονομία έχει εξαιρετικές επιδόσεις, όπως το γάλα, το τσιμέντο, τα πετρελαιοειδή κ.ά. Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς αναίτια, καθώς, για παράδειγμα στο γάλα, δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή οδηγία που να συγκρούεται με το υφιστάμενο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο περί «φρέσκου γάλακτος».

Επιπρόσθετα, με τον υπό ψήφιση νόμο επιχειρείται η απελευθέρωση των αγορών μέσω της μελέτης του ΟΟΣΑ. Στον τομέα αυτόν το πολυνομοσχέδιο αποπειράται να εισάγει ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που πλήττει κλάδους δομημένους γύρω από μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν πηγάζουν από ευρωπαϊκές επιταγές, αφού για παράδειγμα στην περίπτωση του βιβλίου, η Γαλλία σήμερα υποχρεώνει ακόμα και την Amazon να ακολουθήσει τη νομοθεσία περί ενιαίας τιμής. Αντίστοιχα, οι αλλαγές στον κλάδο των φαρμάκων αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός συστήματος παρόμοιου με το αγγλικό, στο οποίο κυριαρχούν λίγες ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο κ Σταθάκης ανέφερε ότι η κριτική που γίνεται προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα επίπεδα κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους είναι αναίτια, καθώς η τιμή των προϊόντων τους και άρα και τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο είναι προσδιορισμένα από το ίδιο το κράτος.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε πως η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» διέπεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία οδηγεί προς την αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και την απελευθέρωση των αγορών σε πλειάδα κλάδων. Η κατεύθυνση αυτή είναι ξένη με τις αναγκαιότητες της ελληνικής οικονομίας σήμερα και με όσα θα όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, την προώθηση της εγχώριας παραγωγής και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περίπτωση των τραπεζών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...