Δηλητηριάζεται η άγρια φύση της Κρήτης από φυτοφάρμακα του 1985

Date:

Η τριετής έρευνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έβγαλε λαβράκι για το τι γίνεται με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Κρήτη. Αν και η κυκλοφορία τους έχει απαγορευτεί από το 1985, ωστόσο μέχρι και σήμερα βρίσκονται νεκρά ζώα τα οποία είχαν καταναλώσει δηλητηριασμένα δολώματα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τριάντα δύο (32) νεκρά ζώα και 45 δηλητηριασμένα δολώματα ήταν το σύνολο των ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2012, αριθμός τριπλάσιος των ευρημάτων του Οκτωβρίου 2011. Τα δείγματα τα οποία βγήκαν θετικά (10 σε σύνολο 32, ποσοστό 31,25%) έδειξαν τη χρήση ακόμη και του carbofuran, το οποίο έχει αποσυρθεί από το 1985. Σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία carbofuran χρησιμοποιούνταν για την προστασία καλλιεργειών πατάτας, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών, λαχανοκομικών κ.α., είναι τοξικά για ψάρια, άγρια ζώα, πουλιά και μέλισσες.
Σημειώνεται πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί την κύρια αιτία μη-φυσικού θανάτου αρκετών σημαντικών και προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως είναι ο γυπαετός, το όρνιο , ο βασιλαετός και άλλα είδη άγριων πτηνών.
Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα υλοποιείται και καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των δηλητηριασμένων άγριων ζώων που συλλέγονται κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό των πραγματικών περιστατικών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...