Διαβάζοντας Ίρβιν Γιάλομ

Date:

Γράφει η Ροδάνθη Κουμή

Όταν βρισκόμουν στις έντονα ακόμα αναζητήσεις τις νεανικής μου ηλικίας(που πάμε,γιατί πάμε και ποιοι είμαστε κλπ) και ενώ έψαχνα απαντήσεις αγριεμένα μέσα και έξω από τους ανθρώπους,το μάτι μου έπεσε τυχαία σε ένα βιβλίο ο “Δήμιος του έρωτα” του Ίρβιν Γιάλομ. Ήταν ένα βιβλίο σταθμός για να αρχίσω να αντιλαμβάνομαι ότι απαντήσεις ίσως και να υπάρχουν,ίσως όχι.

Έτσι μπήκα στο μαγικό κόσμο της γραφής του σπουδαίου αυτού συγγραφέα και ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ.Η γραφή του είναι ιδανική για όσους έχουν το αδηφάγο μέσα τους θεριό της ανησυχίας και των ερωτημάτων.
Σου λύνει τα χέρια και σου δίνει κατευθύνσεις σαν να είναι δίπλα σου εκείνη την στιγμή και ασχολείται με την δική σου ψυχή.

Αφού τελείωσα τον “Δήμιο”αναζήτησα και αλλά έργα του.Ανακάλυψα ότι είχε γράψει αρκετά με μυθιστορηματική γραφή αλλά και δοκίμια και μελέτες της ομαδικής ψυχοθεραπείας και των εξαρτήσεων. Προσωπικά ξεκίνησα να διαβάζω τα μυθιστορηματικά πρώτα που είναι τα εξής:

– Όταν έκλαψε ο Νίτσε.
– Ο Κήπος του Επικούρου.
– Στο Ντιβάνι.
– Η Μάνα και το Νόημα της ζωής.
– Η θεραπεία του Σοπενάουρ.
– Το πρόβλημα Σπινόζα.
– Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά.
– Το δώρο της ψυχοθεραπείας
– Θα φωνάξω την αστυνομία.

Έμαθα πολλά για τους Μεγάλους Φιλοσόφους που αν τα διάβαζα σε εγχειρίδια επιστημονικής κατάρτισης ίσως να μην καταλάβαινα τίποτε. Άρπαξα γενναία τις συμβουλές του και τις εφάρμοσα στην ζωή μου και είδα πως άλλαξαν τα χρώματα και από το μαύρο ή αγριεμένο γκρι που υπήρχαν,πέρασαν σε πιο παλ χρώματα. Άνοιξε η σκέψη και το μυαλό μου και μου έδωσε ευνάσματα να διαβάσω και άλλους συγγραφείς σπουδαίους. Έδωσε άλλη ώθηση στις κοινωνικές μου σχέσεις και τον τρόπο χειρισμού προς αυτές. Δίκαια λέγεται πατέρας της ψυχοθεραπείας,δίκαια τα βιβλία του ανά τον κόσμο είναι τα πιο δημοφιλή.

Παραθέτω εδώ ένα μικρό βιογραφικό του Ψυχίατρου-συγγραφέα για όσους θέλουν να τον γνωρίσουν και να μπουν στο μαγικό κόσμο της γραφής του:

Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι Αμερικάνος ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας. Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον το 1931 από Εβραίους γονείς και μετανάστες από τη Ρωσία. Μεγάλωσε σε φτωχό περιβάλλον,αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές. Από μικρή ηλικία, εκδηλώθηκε η αγάπη του για τη μάθηση μέσα από τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωνε στην ανάγνωση βιβλίων. Αφότου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το 1956 πήγε για να ολοκληρώσει την πρακτική του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Μετά από δύο έτη υπό τις υπηρεσίες του στρατού,ο Γιάλομ ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αφού πρώτα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο νοσοκομείο John Hopkins. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του το 1960. Είναι παντρεμένος με την Μαίριλιν Γιάλομ επίσης συγγραφέα και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

ΥΣ. Τελικά ίσως να υπάρχουν μυστηριώδης δυνάμεις ανάγκης ακόμα και ανάμεσα συγγραφέα –αναγνώστη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...