ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ: Ο Άγγλος ναύαρχος και η προβολή της Κρήτης

Date:

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του νομού και το Δήμο Χανίων απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μνημείων για τη συνεισφορά του Βρετανικού Ναυτικού  στη Μάχη της Κρήτης
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

«Ο Ναύαρχος Γεώργιος Ζαμπέλας που σπούδασε αεροναυπηγική  στο Σαουθάμπτον  γιος του Έλληνα μετανάστη στην πρώην Ροδεσία Μιχαήλ Ζαμπέλα είναι από τον περυσινό Απρίλιο ο νέος αρχηγός  του Βρετανικού Ναυτικού, μετά τον ορισμό του ως Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας. Μια θέση που και στο παρελθόν κατείχαν σημαντικοί Ναύαρχοι όπως ο Μπίτυ, ο Τζέλικο, ο Κάνιγκχαμ που οι προτομές τους βρίσκονται στην πιο κεντρική πλατεία του Λονδίνου κάτω από την στήλη του Νέλσωνα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αλλά και άλλοι όπως ο Λόρδος Μαουντμπάτεν (τελευταίος αντιβασιλέας των Ινδιών).

Κατά την διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το Βρετανικό Ναυτικό με μεγάλες θυσίες προσπάθησε να σώσει την Κρήτη από την Γερμανική εισβολή χάνοντας από τις επιθέσεις των στούκας  3 καταδρομικά και 6 αντιτορπιλικά έξω από τις ακτές του νησιού μας. Μάλιστα σ΄ένα μόνο από τα πλοία που βυθίστηκαν το Gloucester  χάθηκαν 722 ναυτικοί. Στην μάχη συμμετείχαν τόσο ο νεαρός τότε ανθυποπλοίαρχος Φίλλιπος  (ο σύζυγος της Ελισάβετ) όσο και ο Μαουντμπάτεν η ναυαρχίδα του οποίου το Kelly βυθίστηκε και ο ίδιος σώθηκε.

Η τοποθέτηση του Ελληνικής καταγωγής  ναυάρχου στην ηγεσία του Βρετανικού Ναυτικού προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την δημιουργία κάποιων μνημείων στην περιοχή μας συγκεκριμένα 1. σχετικά με την συνεισφορά  του Βρετανικού Ναυτικού στην Μάχη της Κρήτης ,2. στην ναυμαχία του Μάταπαν που προηγήθηκε τον Μάρτιο του 1941ξεκινώντας από νότια της Γαύδου μέχρι τις Δυτικές Ακτές της Κρήτης όπου κατατροπώθηκε ο Ιταλικός στόλο, σημαντική εξέλιξη στον Ελληνοιταλικό πόλεμο στα βουνά της Αλβανίας 3. στην δράση των υποβρυχίων στις νότιες ακτές της Κρήτης τόσο για να φυγαδεύσουν μετά την Μάχη της Κρήτης εγκλωβισμένους συμμάχους  που περιέθαλψε ο Κρητικός  λαός  όσο και στην υποβοήθηση της αντίστασης του Κρητικού λαού (απαγωγή Κράιπε  κλπ) 4. στις προσωπικότητες που πήραν μέρος όπως προαναφέρθηκαν ο πρίγκιπας Φίλλιπος  και ο Μαουντμπάτεν.

Ως καταλληλότερη τοποθεσία για την τοποθέτηση  αυτών θα μπορούσε να επιλεγεί ο ανοιχτός χώρος μπροστά στο Ναυτικό Μουσείο ή αμέσως μετά η πλατεία Τάλω στο παραλιακό μέτωπο που βλέπουν προς την ανοιχτή θάλασσα  λόγω του από τα σημεία  αυτά διέρχονται πλήθη τουριστών που θα μπορούσαν να γνωρίσουν με τον τρόπο αυτό  την σύγχρονη ιστορία του τόπου και την σημαντική συνεισφορά του νησιού στην μάχη κατά του Ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα πρέπει λοιπόν  να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες μέσω του Δήμου σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Υπουργείο  Άμυνας προς την Βρετανική ηγεσία του Ναυτικού. Ήτοι παραχώρηση χώρου για την κατασκευή και τοποθέτηση των προαναφερθέντων μνημείων με την χρηματοδότηση της Βρετανικής κυβέρνησης

Η παραπάνω ενέργεια πέρα του ότι θα συμβάλλει στην σύσφιξη των Ελληνοβρετανικών σχέσεων, πρωτίστως θα προβάλει (τόσο κατά την τελετή εγκαινίων όσο και διαχρονικά ) την Κρήτη, την ιστορία της και τον τουρισμό  στην περιοχή μας χωρίς δαπάνη δημοσίου χρήματος.

Τέλος η πολιτεία θα πρέπει να κοιτάξει να εκπληρώσει το χρέος της προς τους δικούς μας νεκρούς, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ΒΗΜΑ υπήρχε ένθετος τόμος με τα σημαντικά γεγονότα του Ελληνικού έθνους και η φωτογραφία στην σελίδα 145 για την Μάχη της Κρήτης, είναι από το μνημείο στο κέντρο του Ηρακλείου αφού φυσικά στα Χανιά την πόλη μας αντίστοιχο μνημείο είναι ανύπαρκτο, σαν να μην συνέβη τίποτα εδώ.

Εκ του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος: Ι. Κουκουράκης
Η γεν. γραμματέας: Γ. Ατσαλάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...