Επίκαιρες σκέψεις

Date:

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η τρόικα είναι ένας μηχανισμός μεταδημοκρατίας στον βαθμό που δεν περιορίζεται στον συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο της, αλλά διεκδικεί ένα παρα-κοινοβουλευτικό έργο: να υποκαταστήσει τη «λαϊκή βούληση»
Θεόδωρος Γεωργίου {Πανεπηστημιακός}
Οι Ελληνικές ελίτ και η υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών
χρεοκόπησαν την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή ένωση με ηγεμονεύουσα δύναμη τη Γερμανία
αντιμετώπισε την Ελλάδα με τιμωριτική διάθεση ως μαύρο πρόβατο για συνετισμό των απείθαρχων προς τας υποδείξεις κρατών.
Η Γερμανία φέρθηκε εθνικιστικά ,και κοντόφθαλμα χωρίς να στηρίξουν οι Γερμανικές ελίτ τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους που υπονομεύονται από μια διάλυση της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι συστημικό . Αφορά την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την αιχμαλωσία των πολιτικών από τις αγορές την κυριαρχία των αγορών και τη δομή του ευρώ που θεσπίστηκε χωρίς να εφαρμοστεί μαζί η πολιτική ένωση.Αντί οικονομική έγινε μόνο Ν.Ε {νομισματική ένωση,} με αποτέλεσμα να ωφεληθεί από τη σταθερότητα του ευρώ η Γερμανία και να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα οι χώρες του νότου γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους.
Γενικά η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητα τους και βρίσκονται σε παρακμή γιατί οι πολυεθνικές με την μετακίνηση τους στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες άφησαν απροστάτευτους τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μειωθεί σταδιακά το εισόδημα τους.Από παραγωγικές χώρες μετατρέπονται σε καταναλώτριες χώρες.
Η ασυδοσία των πολυεθνικών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι η πηγή του προβλήματος.

ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο με το δυσθεώρητο χρέος δανειζόταν πριν την χρεοκοπία του, αφειδώς από τις αγορές. Δηλαδή τις τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια “φαντς.” Οι ελληνικές τράπεζες του είχαν δανείσει περίπου 65 δις ευρώ πολύ μεγάλα ποσά του δάνεισαν και οι Γερμανικές Γαλλικές τράπεζες κ.α Όλοι αυτοί οι δανειστές δεν γνώριζαν που δάνειζαν; Ότι το ελληνικό δημόσιο είχε αδύναμο μηχανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων, ότι υπήρχε φοροδιαφυγή ότι η δημόσια διοίκηση είχε τα χάλια της;
Το γνώριζαν οι τραπεζίτες και έπαιρναν το ρίσκο τους γιατί κέρδιζαν αμύθητα ποσά με τα υψηλά επιτόκια που χορηγούσαν τα δάνεια.
Όταν φούλαρε από τα χρέη το δημόσιο οι τράπεζες προσπάθησαν να ξεφορτωθούν το “σάπιο εμπόρευμα” όσο όσο, και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία με επικεφαλής την Γερμανία να φορτώσει με δυσβάσταχτα νέα δάνεια και αβάσταχτη λιτότητα τον ελληνικό λαό. Έστω κι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ο ελληνικός λαός μαζί με τους ευρωπαΪκούς λαούς οδηγείται σε αδιέξοδο. Η πολιτική της ασύδοτης αγοράς που ακολουθούν ευρωπαϊκές ελίτ, και του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί σε αδιέξοδα τις κοινωνίες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας τότε που διαλύθηκε ήταν διεφθαρμένο και αναξιόπιστο. Στην εξυγίανση του βοήθησε τα μάλα η Ιταλική δικαιοσύνη ώστε να κατηγορηθεί και σαν¨ “κράτος δικαστών.” Την εποχή εκείνη ανεδείχθη σε πρωταγωνιστκό ρόλο ο αδέκαστος δικαστής Ντι Πιέτρο, όπου αργότερα ασχολήθηκεμε την πολιτική χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Βεβαίως η συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη δεδομένου ότι ανήλθε στην πρωθυπουργία ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι βαρώνος του χρήματος και των μίντια.Κι ένας από εκείνους που είχαν συμβάλλει τα μέγιστα στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
Στην Ελλάδα οι ανώτατοι δικαστές Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου πάγου διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση . Οι Ανώτατοι δικαστές είναι φίλα προσκείμενη στην εξουσία κι έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους.
Τα δικαστήρια βάζουν τις απεργίες “παράνομες και καταχρηστικές” για να μη δυσαρεστήσουν τις κυβερνήσεις.
Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τους δικαστές είναι να στηρίξουν τις αυξήσεις των δικών τους μισθών.

ΦΡΙΚΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΌ

Τα τελευταία είκοσι ,τριάντα περίπου χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις ανδρών που είχαν κομματιάσει τις νεαρές συζύγους τους τις έβαλαν σε σακούλες απορριμμάτων και τις πέταξαν στους κάδους.
Πριν είκοσι περίπου ημέρες έμαθε εμβρόντητο το κοινό ότι πατέρας από το Άργος πυροβόλησε θανάσιμα την 17χρονη κόρη του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Τελικά η κόρη του θα ζήσει αλλά πιθανόν να μείνει ανάπηρη ενώ ο πατέρας βρίσκεται σε κώμα. Γράφτηκε στον τύπο ότι ο άνδρας αυτός είχε χωρίσει από την σύζυγο του.Στην επιστολή που της άφησε της γράφει ότι σκοτώνει τη κόρη τους επειδή τον χώρισε και του πήρε και τα μαγαζιά, και έχει οικονομικό πρόβλημα.Για να πεθάνει και εκείνη αργά αργά από τη στενοχώρια της δολοφονεί το παιδί τους. Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΊΑ ΑΥΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΘΗΚΑΝΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΈΤΡΩΓΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΤΟΤΕ ΥΠΉΡΧΕ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΩΔΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ; Βέβαια οι ζωόφιλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και τα ζώα προστατεύουν με κίνδυνο της ζωής τους τα μικρά παιδιά τους.
“Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα” είχε γράψει σε κείμενο του ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης.
Κατά κόρον γράφεται και λέγεται ότι τα εγκλήματα τα διαπράττουν κατά κόρον οι ψυχικά ασθενείς. Οι ψυχίατροι όμως λένε ότι δεν διαφέρει η εγκληματικότητα των ψυχικά ασθενών από αυτή του γενικού πληθυσμού.
Άρα άδικα στιγματίζονται οι ψυχικά ασθενείς λέτε και οι άλλοι οι” κοινωνικά ορθοί,” είναι άσπιλοι και αμόλυντοι από κοινωνικές επιδράσεις.
“Κανονικοί” άνθρωποι της διπλανής πόρτας διαπράττουν σε δεδομένη στιγμή φρικτές εγκληματικές πράξεις που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου, όπως τις εγκληματικές πράξεις που προαναφέραμε.
Τι είναι ο άνθρωπος; Πρόβατο ή λύκος.Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί κατά μόνας. Τι θέλει να είναι ο καθένας μας; Για να αγωνιστεί και για τη κοινωνία που του ταιριάζει. Ο “λύκος” βέβαια με πράξεις και με λόγια πρέπει να μπαίνει στο κοινωνικό περιθώριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...