Ερώτηση με θέμα «Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς»

Date:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με θέμα «Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς», κατέθεσε την Παρασκευή 11/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι μία ειδική προστατευόμενη περιοχή γύρω από το φαράγγι της Σαμαριάς που δημιουργήθηκε το 1962 με σκοπό την προστασία της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια κέρδισε διάφορες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα, όπως το Δίπλωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προστατευόμενες περιοχές το 1979, η ανακήρυξη του ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας από την UNESCO  το 1981. Άλλες διακρίσεις είναι  ο τίτλος του Βιογενετικού Αποθέματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ανακήρυξη του ως περιοχή που προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, το Εθνικό Δίπλωμα Προστασίας της φύσης και ο χαρακτηρισμός του ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους-καταφύγιο άγριας ζωής. Ανήκει επίσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών  Natura 2000. Σήμερα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή και παγκοσμίως γνωστό τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία εκπονήθηκε με επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) ύστερα από πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Νομού Χανίων, του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης παρατηρείται κάμψη της επισκεψιμότητας  του φαραγγιού της Σαμαριάς. Συγκεκριμένα ο αριθμός των επισκεπτών του Δρυμού της Σαμαριάς τα τελευταία 20 χρόνια έχει μειωθεί κατά 53% (από 290.450 το 1994 σε 136.650 το 2013). Αντίθετα οι επισκέπτες στο Αεροδρόμιο Χανίων έχουν αυξηθεί κατά 175% (από 311.000 σε 854.540). Είναι προφανές ότι το φαράγγι της Σαμαριάς δεν απορροφά τη συστηματική αύξηση των τελευταίων ετών σε αλλοδαπούς τουρίστες.

Σύμφωνα με την έρευνα στην «ελεύθερη» ερώτηση σχολιασμού για το τι θα ήθελαν να γίνει επιπλέον στο φαράγγι οι επισκέπτες ανέφεραν ως κυρίαρχες γνώμες/προτάσεις τα εξής κατά σειρά συχνότητας : 1. Επιπρόσθετη αλλά και περισσότερη πληροφοριακή σήμανση, 2. Καθαριότητα/τουαλέτες, 3. Ύπαρξη καντίνας μέσα στο δρυμό, 4. Ιατρείο, 5. Επέκταση του «κοινωνικού εισιτηρίου».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα-προτάσεις της έρευνας φαίνεται επιτακτική η ανάγκη να συζητηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και να υλοποιηθούν ενέργειες που σχετίζονται με την:

  • Προσέλκυση περισσότερων αλλοδαπών επισκεπτών σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Κρήτης.
  • Υιοθέτηση μικρής αύξησης εισιτηρίου (περίπου 2 ευρώ), με παράλληλη υλοποίηση πολιτικών επιβράβευσης τακτικών επισκεπτών και διαμόρφωση ειδικού εισιτηρίου κοινωνικής πολιτικής.
  • Προώθηση και προβολή ενεργειών προσέλκυσης οικογενειών με παράλληλη ίσως κατασκευή περισσότερων υποδομών ανάπαυσης/φροντίδας στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατό.
  • Εξέταση δυνατότητας εφαρμογής «ειδικών τιμολογιακών πολιτικών» σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης για τους επισκέπτες.
  • Επανεξέταση του θέματος της διαχείρισης των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου. Ίσως είναι για το συμφέρον του Δρυμού και της ευρύτερης περιοχής, η ανακατεύθυνση των εισπράξεων από το Πράσινο Ταμείο στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ή σε Ταμείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή στο Φορέα Διαχείρισης. Άλλωστε η οικονομική αυτοτέλεια του τελευταίου, αποτελεί και δέσμευση έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Α΄ Κατηγορίας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.».

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν  συνεκτιμώντας και τις προτάσεις της έρευνας για να επιτευχθεί: 1. αύξηση των επισκεπτών στο φαράγγι της Σαμαριάς ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στις αφίξεις στο Αεροδρόμιο Χανίων και 2. προβολή του σημαντικού αυτού μνημείου ιδιαίτερου φυσικού κάλους-καταφυγίου άγριας ζωής, το οποίο έχει κερδίσει σειρά σημαντικών εθνικών και διεθνών διακρίσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...