Η αρχαία ελιά του Σαμωνά

Date:

Από την προσωπική σελίδα fb του Μιχάλη Ανδριανάκη, πρώην προϊστάμενου της Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτωνΤην είχα δει για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια. Μου την έδειξε, όπως και πολλά άλλα στην περιοχή, ο συνταξιούχος φύλακας αρχαιοτήτων Κωστής Γαβριλάκης, ένας άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε πολλά για την εύρεση, υπόδειξη και προστασία δεκάδων αρχαιολογικών θέσεων και άλλων στοιχείων της τοπικής κληρονομιάς στο Σαμωνά και αλλού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίμετρος της στη βάση είναι 20,5 μέτρα και ο όγκος της θύμιζε περισσότερο τετραώροφη οικοδομή. Δεν ξέρω από αυτά, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, η περίμετρος και οι “ετήσιοι δακτύλιοι” δείχνουν πως το αρχαίο αυτό δένδρο “είδε πολλά στον καιρό του”. Το σημαντικό είναι πως βρίσκεται μέσα σε ένα πανάρχαιο ελαιώνα με πολλές μεγάλες ελιές και πενήντα μέτρα πιο πέρα σώζονται τα ερείπια της μινωϊκής έπαυλης, που είχε υποδείξει πριν από πολλά χρόνια ο κ.Γαβριλάκης και ανασκάψει ο αρχαιολόγος Γιάννης Τζεδάκις.
Δυστυχώς πριν από δυο χρόνια οι νοτιάδες, που ταλαιπωρούν σε ετήσια βάση την περιοχή του Αποκορώνου, είχαν κουρέψει “ριζικά” το θηριώδες αυτό δένδρο και ο Δήμος (δεν ξέρω αν καλά, ή κακά και σωστά) το κλάδεψε στη συνέχεια. Το ζωντανό πάντως και δυναμικό δένδρο άρχισε πάλι να φουντώνει. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που με πρόδωσε η φωτογραφική μηχανή μου πριν από μερικά χρόνια (μου το έκανε πάντα σχεδόν, όταν ήθελα πολύ να φωτογραφίσω κάτι) και έτσι να μπορέσω να σας δείξω το δένδρο στην πλήρη ακμή του. Και πάλι χθες “με πρόδωσε” (αφόρτιστη μπαταρία) και έτσι η φωτογραφία που βλέπετε, τραβήχτηκε από το φίλο καθηγητή της Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Τσουγκαράκη.
Καμαρώστε το αρχαίο δένδρο, έστω στη φάση της (προσωρινής) ταπείνωσής του. Και σκεφτείτε πόσα αρχαία δένδρα χάνονται καθημερινά (ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο της κρίσης) σαν ξύλα στα τζάκια μας….

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...