Η ΕΠΟΝ τότε και σήμερα

Date:

Στις 2 του Μάρτη ύστερα από πρωτοβουλία του Δ/Σ του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Θερίσου πραγματοποίησε μια σπουδαία εκδήλωση μνήμης στον χώρο του Μουσείου, για την ΕΠΟΝ και της ιστορία της στο Νομό μας και γενικότερα. Της οργάνωσης που με την δράση της έγραψε μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας. Στις γραμμές της εντάχθηκε και αγωνίστηκε το πρωτοπόρο κομμάτι της νέας γενιάς της εποχής της  εμπνευσμένο από το πολυτιμότερο ιδανικό της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την παρακολούθησαν αρκετοί νέοι σημερινοί, που δίνουν την ελπίδα τους αύριο, αλλά και νέοι της εποχής τότε σήμερα πάνω από 80 που έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση και συγκίνησαν με τις αφηγήσεις τους.

Η παρέμβαση αυτή έχει σκοπό όχι να εμπλουτίσει με γνώσεις, άλλωστε έχουν γραφεί πάρα πολλά για την ηρωική ΕΠΟΝ, άσχετα αν αυτά κρύβονται εντέχνως, αλλά επισημαίνει σημαντικά στοιχεία κατά την γνώμη μας. Κοιτώντας την τότε εποχή και την σημερινή διακρίνουμε αρκετές ομοιότητες και αντιθέσεις. Κατακτητικός, ιμπεριαλιστικός φασιστικός πόλεμος τότε. Σήμερα έχομε την πιο βάρβαρη επίθεση της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας και την εκμηδένιση του συνόλου των κατακτήσεων των μικρών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Ο  συσχετισμός δύναμης τότε ήταν συντριπτικά υπέρ των βαρβάρων. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην θέληση για αντίσταση. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και το μεγαλείο αυτής της οργάνωσης και από αυτό θα πρέπει να διδαχτούμε σήμερα απέναντι στον μονόδρομο της ηττοπάθειας του ότι δεν γίνεται τίποτα και θα πρέπει να δεχτούμε όλα αδιαμαρτύρητα.

Αυτόν τον αγώνα μας καλεί η ΕΠΟΝ να δώσουμε σήμερα δείχνοντας μας τον δρόμο και τον τρόπο για μια άλλη κοινωνία, και εμείς αυτό οφείλουμε να κάνουμε χρωστώντας το στην δική μας ζωή και στην ζωή της επόμενης γενιάς. Και το τελευταίο και εξίσου σημαντικό: Ποτέ πια φασισμός. Όχι στην νέα δουλεία των λαών.

Χ. Πετράκης

Μέλος Δ/Σ του Μουσείου Εθν. Αντίστασης Θερίσου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...