Α. Μήλιου: “Η Μεσόγειος επελέγη επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν αντιδράσανε”

Date:

-“Γενικότερη ύπνωση για το θέμα των χημικών από τις τοπικές κοινωνίες”
-“Περίεργη η στάση της GREENPEACE στη Διεθνή τηλεδιάσκεψη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταστροφής των Χημικών”
-“Οξύμωρο άλλος να δίνει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια κι άλλος να έχει την ευθύνη”

 

-“Η Μεσόγειος επελέγη επειδή δεν αντιδράσαμε” επισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, μιλώντας στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας.

«Η Μεσόγειος επελέγη με το επιχείρημα της μη αντίδρασης των αδύναμων κυβερνήσεων που διαθέτουν οι χώρες που επιτηρούνται από την Τρόϊκα , με λαούς εξαθλιωμένους από την οικονομική κρίση, άρα ανίκανους να αντισταθούν», τόνισε μιλώντας σήμερα στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας, η διευθύντρια του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.
«Υπάρχει γενικότερη ύπνωση για το θέμα ακόμα κι από περιβαλλοντικές οργανώσεις», υποστήριξε η κ.Μήλιου, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Greenpeace στην διεθνή τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας με την Παγκόσμια Οργάνωση για την καταστροφή των Χημικών η οποία δεν προέβαλε οποιαδήποτε αντίδραση, ζητώντας μόνο στοιχειώδη ενημέρωση.
«Το θέμα είναι να αποφύγουμε την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες και όχι απλώς να ενημερωθεί ο κόσμος», σημείωσε η κ.Μήλιου, προσθέτοντας πως αποτελεί σχήμα οξύμωρο, αυτό που ειπώθηκε στη διεθνή τηλεδιάσκεψη, πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών, δίνει μεν διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μια ενώ από την άλλη δηλώνοντας «απλός παρατηρητής», πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Η επιστημονική υπεύθυνη του «Αρχιπέλαγος», υπογράμμισε επίσης πως η όλη επιχείρηση, έχει χαρακτηριστεί ως «απορρήτη στρατιωτική επιχείρηση» χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει τίποτα ούτε για το ακριβές σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η «υδρόλυση», ούτε για τις ποσότητες των χημικών που πρόκειται να αδρανοποιηθούν.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πέμπτη 26/6 και ώρα 21:00 στον προαύλιο χώρο της ΕΡΑ Καλαμάτας (Τέντα)
Η Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων Καλαμάτας κατά της “εξουδετέρωσης “ των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, καλεί τους πολίτες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση για να συζητήσουν και συναποφασίσουν περαιτέρω δράσεις και κινητοποιήσεις.

Το συντονιστικό της Καλαβρίας για τα χημικά της Συρίας

Η συνέντευξη Τύπου όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του OPCW Üzümcü δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας , το πιο επικίνδυνο φορτίο φορτώθηκε στο Δανέζικο πλοίο Ark Futura που έχει ήδη εγκαταλείψει το Συριακό λιμάνι της Λατάκια και κατευθύνεται στη Gioia Tauro.

Εδώ θα το περιμένει το αμερικανικό πλοίο Cape Ray για την έναρξη της μεταφόρτωσης εγχείρημα που δεν έχει ξανασυμβεί και μάλιστα, στην περιοχή των αστικών οικισμών του Αγίου Φερδινάνδου και της Gioia Tauro.

Όπως έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει αυτή η φαύλη επιχείρηση θα διεξαχθεί με απόλυτη μυστικότητα και σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα της Σύμβασης του Aarhus στην οποία η διαφάνεια και η συμμετοχή των ανθρώπων σε θέματα περιβάλλοντος, έχει ουσιαστική αξία , επιβεβαιώνοντας έτσι όλες τις αμφιβολίες για την ειρηνευτική φύση αυτής της φάσης του αφοπλισμού.

Στον Δήμαρχο του San Fernando, ζητάμε επισήμως την άμεση εφαρμογή της «αρχής της προφύλαξης», σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαιτεί την παρέμβαση του δημάρχου όχι μόνο σε περίπτωση που μια απειλή ανήκει στις μη “σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες», αλλά ακόμα και σε απλούστερες καταστάσεις υποτιθέμενης επικινδυνότητας.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, στον Δήμαρχο του San Ferdinando, μια κωμόπολη που επηρεάζεται άμεσα από τη συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι , «το γεγονός αν πρέπει ή όχι να γίνει επίκληση της αρχής της προφύλαξης, είναι μια απόφαση η οποία λαμβάνεται εάν οι επιστημονικές πληροφορίες είναι ανεπαρκείς, ασαφείς ή αβέβαιες ενώ συγχρόνως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνες και ασυνεπείς με το επιδιωκόμενο επίπεδο προστασίας. Επιπλέον, ο Δήμαρχος δεν μπορεί να αρνηθεί να προβεί σε επιλογές υπέρ του κοινού συμφέροντος, λαμβάνοντες υπόψη του γνώμες και απόψεις , σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, ή σύμφωνα με τα άρθρα. 50 και 54 του νομοθετικού διατάγματος 267/2000, (γενικευμένου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση).

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ήδη το δεδικασμένο του Συμβουλίου Επικρατείας , που εξέδωσε Απόφαση υπέρ της προσφυγής μιας επιτροπής πολιτών του Τάραντα και τελικά ανάγκασε τον Δήμαρχος της πόλης εφαρμόσει αμέσως την αρχή της προφύλαξης

Θα παρακολουθούμε , ούτως ώστε αυτή η βασική προϋπόθεση να τεθεί σε ισχύ αμέσως και να καταγγείλουμε στη Δικαιοσύνη κάθε ενέργεια αντίθετη προς τις αποφάσεις των ανθρώπων της περιοχής της Gioia Tauro , αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια για σφετερισμό του παρόντος και το μέλλοντος της χώρας μας και της θάλασσάς μας.

Επιτροπή Μεσόγειος SOS

Ψήφισμα Λακωνίας κατά των χημικών

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr)  ενημέρωσε ότι προσυπογράφει το ψήφισμα που διακινεί στη Λακωνία ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης και στη Μεσσηνία η Πρωτοβουλία Πολιτών Τριφυλίας. Όλες οι υπογραφές συλλογικοτήτων στο ψήφισμα που διακινείται στη Λακωνία στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !

Στέλνουμε από τη Λακωνία τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καθώς και σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες που εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσά μας.

Στέλνουμε το ψήφισμα που διακινούμε εδώ και μερικές ημέρες. Μαζί με το σωματείο μας, που ανέλαβε το συντονισμό στη Λακωνία, οι πρώτες υπογραφές συλλογικοτήτων από τον τόπο μας είναι:

– Αλιευτικός Σύλλογος “Λακωνικός Κόλπος”, με έδρα το Γύθειο
– Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας και περιχώρων
– Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυθείου

– Δημοτική Κίνηση “Πολίτες εν δράσει” Δήμου Μονεμβασιάς
– Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου

– Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης
– Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου
– Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας
– Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας

– Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης
– Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)

– Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου
– Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
– Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Γυθείου “Η Κρανάη”
– Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ

– Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων “Ξένιος Ζευς”, με έδρα τη Νεάπολη

ΨΗΦΙΣΜΑ Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου

Οι πολίτες της Λακωνίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά τω νακτών της  Νότιας Πελοποννήσου, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των ΧημικώνΌπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον Ο.Η.Ε. 

  • Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.
  • Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θ ακαταστραφε ίανεπανόρθωτα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στις κοντινές ακτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Λακωνίας), με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
  • Όπως πισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τιχημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του».
  • Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που απειλεί θανάσιμα την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχήτης Νότιας Πελοποννήσου.
  • Πιστεύουμε ότιμπορούνναεξευρεθούνορθολογικότερεςλύσειςστοπρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς  χημικών, που έχουν τις υποδομές και τηντεχνογνωσία.

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ !

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...