Η ΝΔ υπέρ του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ… «με τις θέσεις της ΕΕ» – ΚΚΕ: Η κυβέρνηση είναι ο μεντεσές των ΗΠΑ

Date:

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό και των ΗΠΑ , ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος , τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του πραξικοπήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε πως η κυβέρνηση συντάσσεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάντως υποστηρίζει το αίτημα του Γκουαϊδό για πρόωρες εκλογές, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση των δύο κομμάτων που «συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού» και καλεί τον ελληνικό λαό να πάρει θέση κατά της επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Γκουαϊδό και των ΗΠΑ κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Γ. Κουμουτσάκος με ανάρτηση του στο twitter καλεί την κυβέρνηση να συνταχθεί «χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις» υπέρ της καθαίρεσης του Μαδούρο. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη,  που είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του πραξικοπήματος.

Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε στο twitter, τονίζοντας ότι στελέχη  της ΝΔ φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική «λύση» στη Βενεζουέλα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται με τα όσα έχει δηλώσει η Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

«Δηλώσεις στελεχών της ΝΔ φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική «λύση» στη Βενεζουέλα. Οι Έλληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες “λύσεις”. Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κ ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερινι τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποιά πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά κ πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών κ των αξιών».

Σημειώνεται ότι  όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Φ. Μογκερίνι έχει ταχθεί υπέρ του αιτήματος του Γκουαϊδό και των ΗΠΑ για πρόωρες προεδρικές εκλογές, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του Μαδούρο σε πρόεδρο της Βενεζουέλας. Τάσσεται υπέρ του Συντάγματος. Παράλληλα ανέφερε ότι απορρίπτει την οποιαδήποτε μορφή βίας, παρά το ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της προσπάθειας του Γκουαϊδό να πάρει την εξουσία με τα όπλα.

«Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα. Επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική, ειρηνική και δημοκρατική έξοδος από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την όποια μορφή βίας και καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν οι απώλειες σε ζωές και μία κλιμάκωση της έντασης. ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλάι του λαού της Βενεζουέλας και των νόμιμων, δημοκρατιών διεκδικήσεών του. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στο να πετύχουμε την επανεγκατάσταση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και με βάση το σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πρόωρων εκλογών

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του «καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση» κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά συντάσσεται με τον Γκουαϊδό για το αίτημα των πρόωρων εκλογών.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.  Χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας και όχι να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση».

«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο του μεντεσέ των Αμερικάνων»

Μετά την τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου, το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωση του ότι επιβεβαιώνεται ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «μεντεσές» των Αμερικάνων και της ΕΕ. Κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για το ότι υιοθετούν όλους τους στόχους του αχυρανθρώπου Γκουαϊδό και καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

«Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής, σχετικά με το εξελισσόμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου να επιβεβαιώσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως “μεντεσέ” των Αμερικάνων και της ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταδικάζει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθετεί κι όλους τους στόχους της λεγόμενης “αντιπολίτευσης”, συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα “ήπιο πραξικόπημα” στη Βενεζουέλα.

Άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ -δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές- έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικάνων, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Τόσο οι θέσεις της ΝΔ, όσο κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε λαού, να αποφασίζει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται και τώρα να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ – ΕΕ στη Βενεζουέλα, μαζί και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που παίζουν το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών».

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...