“Θύτες και θύματα στην κατεχόμενη Κρήτη”: Με αφορμή τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Date:

Της Ρένας Μαγιάφα

Στις 28/3/2017 δημοσιεύονται στην εφημερίδα “ΑΓΏΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ”  φωτογραφικά ντοκουμέντα των φρουρών του στρατοπέδου Αουσβιτς,   χαρούμενων και γελαστών με τα κορίτσια τους να απολαμβάνουν την ζωή τους, ενώ μέσα στο στρατόπεδο οι φούρνοι δούλευαν πυρετωδώς καίγοντας ανθρώπους κατώτερων φυλών και αξίας.

Αυτοί στις φωτογραφίες  με ξένοιαστη έκφραση ,οι ναζιστές φρουροί δηλαδή ,  φωτογραφίζονται ,σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν  όλα να βαίνουν καλώς ,σαν  να κυλά η ζωή κανονικά  και γιατί όχι; Το έργο τους  και το καθήκον τους κάνουν είναι ΝΑΖΙΣΤΕΣ-ΘΥΤΕΣ.

Αυτούς που εξισώνουν τα θύματα με τους θύτες πως θα τους χαρακτηρίσουμε;

Αυτούς που νομίζουν πως σε ένα πόλεμο όλοι είναι θύματα πως θα τους χαρακτηρίσουμε;

Και για ποιόν πόλεμο μιλάμε; Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο καταστροφικό και φρικτό κατακτητικό Πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα.

1/9/1939 έως 2/9/1945 με πρόσχημα την γερμανική κυριαρχία,  με πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς,  ενώ οι ζημιές ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια εκείνης της εποχής.

Ενας πόλεμος που ξεκίνησε από τις δυνάμεις του φασιστικού  Άξονα με σκοπό να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

Η Γερμανία με τον παρανοικό  δολοφόνο Αδόλφο Χίτλερ  που στόχο είχε την υποδούλωση όλης της Ευρώπης και που κατάφερε να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της, η Ιταλία  με τον φασίστα Μουσολίνι και η στρατοκρατική Ιαπωνία με την επεκτατική πολιτική της που οραματιζόταν την ” Μεγάλη Σφαίρα Ευημερίας  της Ανατολής” αιματοκύλησαν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην αρχή προσάρτησε την Αυστρία, κατέλαβε την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Δανία, την Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία  και τέλος  στις 6 Απριλίου 1941 την Ελλάδα  για να δημιουργήσει την Μεγάλη  Γερμανία .

Το Τρίτο Ράιχ, ήθελε να εξολοθρέψει όσους δεν ανήκαν στην  Αρεία Φυλή, όλοι αυτοί έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γης , εβραίοι, τσιγγάνοι  ,ψυχικά ασθενείς ,οι σωματικά ανάπηροι, οι ομοφιλόφυλοι ,οι διανοητές,  οι πολιτικοί ακτιβιστές  ακόμη και μέλη θρησκευτικών ομάδων    και  όσοι  βέβαια  αντιστάθηκαν στους δολοφόνους  του Γ’Ράιχ με την επεκτατική πολιτική του αρχηγού τους Α.Χίτλερ.

Σε αυτόν τον φοβερό πόλεμο που ο κ. Βουλγαράκης θεωρεί πως όλοι είναι θύματα , οι θύτες ναζιστές  εν ψυχρώ εκτέλεσαν 800.000 Ρομά , 1.000.000 ομοφυλόφιλους που δολοφονήθηκαν και ευνουχίστηκαν,  εξαφάνισαν 400.000 άνθρώπους που  έπασχαν από ψυχικές ασθένειες ή αναπηρίες που στειρώθηκαν ή δολοφονήθηκαν , 200.000 ανθρώπους   που θανατώθηκαν ως αποτέλεσμα του προγράμματος ευγονικής των ναζί.

Θα θεωρηθούν το ίδιο  θύματα με αυτούς και οι δολοφόνοι τους;

Τα εκατομμύρια θυμάτων αυτού του φοβερότερου επεκτατικού πολέμου θα θεωρηθούν το ίδιο  θύματα με τους εκτελεστές τους;

Οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν με φρικτούς θανάτους στα κατακτημένα από τους ναζί εδάφη και όσοι εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης με τους θαλάμους αερίων, τις θανατηφόρες ενέσεις και τις εκτελέσεις είναι το ίδιο θύματα με τους εκτελεστές τους;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης που κατάγεται από την περιοχή της Αγυιάς ας κάνει τον κόπο να κοιτάξει τις φωτογραφίες των ναζιστών-βασανιστών στα κρεματόρια, δεν είναι τόποι αναψυχής εκεί.

Στο χωριό του και στην περιοχή εκεί γύρω, έγιναν πολλές μάχες μεταξύ των ναζιστών και των αντιστεκόμενων πατριωτών στις 20 με 30 Μαίου  του 1941.

Ο Αλικιανός θρηνεί τα 60 θύματα της 2/6/1941 από την κατοχή. Τους μάζεψαν  όλους ηλικιωμένους και έφηβους  και τους εκτέλεσαν στον περίβολο της εκκλησίας του Τίμιου Σταυρού.

Στις 1/8/1941   αφού κάλεσαν τον κόσμο , που είχε κρυφτεί στα βουνά μετά την εκτέλεση , να επιστρέψει στα σπίτια του, έκαναν μπλόκο και συνέλαβαν 118 πατριώτες και αφού τους έβαλαν να σκάψουν τους τάφους τους, τους δίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες και τους εκτέλεσαν στην γέφυρα του ποταμού Κερίτη.

Τον ίδιο χρόνο έκαψαν τον Σκινέ ως αντίποινα για την αντίσταση των κατοίκων.

Τα παιδιά  της περιοχής αυτής  που μεγάλωσαν στην Κατοχή και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, ήταν στην πλειοψηφία τους  ορφανά.

Εσείς κύριε Βουλγαράκη ή τα αδέλφια σας  μπορεί να μην ανήκετε  σε αυτά τα ορφανά,διότι αν ανήκατε σε αυτά ποτέ δεν θα εξισώνατε  τα θύματα με τους εκτελεστές τους.

Όμως σίγουρα θα παραβρεθείτε  στις 21 Μαίου που η Πολιτεία τιμά τις θυσίες των κατοίκων της περιοχής, στην επίσημη τοπική γιορτή στον Αλικιανό.

Αν οι οικογένειες των θυμάτων ρωτήσουν ποιόν από τους δύο ήρθε να τιμήσει τους θύτες ή τα θύματα;

ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ; Και τους δύο;

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.16/1946 Βούλευμα του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου, οι ναζί, αμέσως μετά την Μάχη της Κρήτης, εκτέλεσαν 2000 και πλέον άτομα. Θύματα και εκτελεστές το ίδιο πράγμα!

Το αποτύπωμα της κτηνωδίας  έμεινε σε ριζίτικα ,έμεινε σε μαρτυρίες, οι  κατάπτυστες επιγραφές της ντροπής των κατακτητών το μαρτυρούν , η πένα του Νίκου Καζαντζάκη στην εργασία της Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κρήτης έχει καταγράψει τις βαρβαρότητες των ναζιστικών στρατευμάτων που έμειναν ατιμώρητες.

Για να θυμίσουμε στον κάθε αντιπεριφεριάρχη κ.Βουλγαράκη που ξεχνά, που μάλλον δεν  ήθελε να διαβάσει την Ιστορία της Κρήτης πως δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιώσετε και να επαναγράψετε τα γεγονότα της Ιστορίας.

Η Κάνδανος,το Κοντομαρί ,το Σέλινο, το Κακόπετρο δύο φορές, τα Κεραμιά ο Αλικιανός  η Αγυιά,το Κουστογέρακο ,τα Ρούματα, ο Σκινές, ο Μαλάθυρος, τα Μεσκλά , ο Βατόλακκος,Κουφό,Φουρνέ,Πρασέ, Θρούνι ,Καράνο, τα Σκαφιδάκια , τα 8 χωριά του Κέντρους, το Αμάρι , τα  Ανώγεια  τα χωριά του Αγίου Βασιλείου, η Καλή Συκιά με τις πυρπολημένες γυναίκες , η Βιάννος και όλοι οι τόποι που θα γέμιζαν σελίδες αν τους απαρριθμούσα εδώ , ΔΕΝ  ΞΕΧΝΟΥΝ.

Όλοι αυτοί οι τόποι έχουν να περιγράψουν το δικό τους δράμα από την κτηνωδία  και έρχεστε τώρα εσείς  παραμονές των επετείων του μίσους των Γερμανών ναζιστών να τους συμπεριφέρεστε ως νικητές.

Η Πολιτεία λοιπόν , θα έπρεπε αυτές τις μέρες  της μνήμης ,στα 76 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης ,για να γαληνέψουν οι ψυχές των εκτελεσμένων και των οικογενειών τους που ζουν και θυμούνται να πραγματοποιήσει  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Κρητών  με   την έκθεση του Ν.Καζαντζάκη και το φωτογραφικό αρχείο του Ν, Κουτουλάκη , ως ένδειξη πως τίποτα δεν πήγε χαμένο.

Και λίγα αγριολούλουδα στην τοποθεσία  ” Γολγοθάς” που βρίσκεται στην παλιά κοινότητα του Γαλατά, πίσω από τις φυλακές της Αγυιάς, εκεί που μεταφέρθηκε  στις 20/5/2013  το “Τίμιο Ξύλο” δηλαδή ο κορμός στον οποίο έδεναν τους Πατριώτες που εκτελούσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής θα είναι καλύτερο από τις κοινές φωτογραφίες με τους σύγχρονους τυράννους της πατρίδας.

Φωνές και κλάψες άκουσα προς της Αγυιάς τον κάμπο

είντα’ ν’ αυτό το σύθρηνο τούτο το μοιρολόι?

κλαίν’ οι μανάδες τα παιδιά και τσ’ άντρες των οι χήρες

κι οι γι αδελφοί,τ’αδέλφια των και τα παιδιά τον κύρη.

Βρύσες τα δάκρυα τρέχουνε και κολυμπούν στο χώμα

κι απού τηντόση λύπηση και τον καημό τον τόσο

τα δέντρα γέρνουν τα κλαδιά, μαραίνονται τα χόρτα

Ανάθεμα σας Γερμανοί, κι εκάψατε την Κρήτη

από την Έκθεση Καζαντζάκη

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...